Jämerä Tonttivisio -palvelu nyt veloituksetta! Tutustu »
Artikkeleita kivitalorakentamisesta
Miksi valita arkkitehdin suunnittelema kivitalo? »
Tutustu asiakaskokemuksiimme ja selvitä, miten olemme vastanneet asiakkaittemme odotuksiin.
Lataa uusin Jämerä 50 -talokirja tai tutustu Jämerä Kivikoti -palveluun ja Townhouse rakentamiseen.
Kyllä. Jämerä Kivitalot Oy tarjoaa kattavaa Kivikoti -palvelua, joka auttaa sinua toteuttamaan unelmiesi kivitalon. Kaikki Jämerä kivitalot suunnitellaan arkkitehtien toimesta yksilöllisesti asiakkaiden tarpeiden mukaan. Verkostossamme olevat arkkitehdit ovat erikoistuneet pienelementtirakennusjärjestelmäämme, varmistaen laadukkaan lopputuloksen. Palvelun kustannus sisältyy Jämerän talotoimitukseen, joten siitä ei aiheudu erillisiä maksuja.
Kivikoti -palvelumme kattaa:
Jokainen toimituksemme räätälöidään Jämerän korkeasti koulutettujen rakennesuunnittelijoiden toimesta jo tarjousvaiheessa. Katsomme tarkasti mitä taloon voi tai ei voi rakennusteknisesti tehdä. Tarvittaessa laadimme suunnitelman piirustusten muokkaamiseksi ja laskemme sitovan tarjouksen, kun piirustukset ovat toteutuskelpoiset. Suuntaa antavan, ei sitovan tarjouksen, meiltä saa kaikenlaisille piirustuksille, mutta tällöin joudutaan ehkä tyytymään suppeampaan toimituslaajuuteen, koska piirustukset eivät ole täysin toteuttamiskelpoiset. Meille on tärkeää, että hintamme on mahdollisimman oikea, emmekä mielellämme käytä lausekkeita, kuten "hinta tarkistetaan rakennesuunnittelun valmistuttua".
Tarjouksen laskemista varten tarvitsemme pohjapiirustukset mittakaavassa 1/100. Samoin julkisivu- ja leikkauspiirustukset. Mikäli ikkunoista halutaan tarjous, tulee myös ikkunakokojen näkyä piirustuksissa.
Jämerä on rakennus- ja insinööritoimisto, joka suunnittelee ja asentaa suurimman osan myymiensä kivitalojen rungoista. Jämerällä on oma rakennesuunnittelu-, määrälaskenta- ja työmaavalvontahenkilöstö, joten luonnollisesti toimituksellamme on myös kattava toimituksen laadunvalvonta. Jämerälle kuuluu lakisääteinen rakennevastuu, mikä yleensä on noin 10 vuotta.
Kaikki sertifioidut, tilaajarekisteriin kuuluvat asennusryhmämme ovat rakentamisen kokeneita ammattilaisia. Jämerä Kivitalot Oy kuuluu myös tilaajavastuurekisteriin ja on kaikissa asennustoimituksissamme tilaajan suuntaan vastuullinen asennustoimittaja ja hoitaa näin osaltaan kaikki tarvittavat viranomaisilmoitukset mm. verottajalle.
Vastuu talon rakentamisen onnistumisesta on siis omalta osaltaan täysin Jämerällä ja meille on tärkeää myös pystyä kantamaan tämä vastuu. Tämän vastuun kantamisessa meitä tukee pääomistajamme, vakavarainen Bauroc -konserni. Bauroc on Pohjois-Euroopan suurin kevytbetonikonserni, jonka liikevaihto on n. 50M€ ja henkilöstöä lähes 300. Mahdollisuutemme hoitaa asiat kunnialla loppuun asti ja selvitä myös haastavista tilanteista on erinomainen.
Jos olet ostamassa vain materiaaleja Jämerältä, on se täysin mahdollista ja luonnollisesti pystymme myös suosittelemaan teille materiaalitilauksen jälkeen jotain asennusurakoitsijaa vastaamaan asennustyöstä. Verkostossamme on paljon myös vastaavia työnjohtajia, maaurakoitsijoita ja muita alan ammattilaisia, joiden yhteystietoja myyjämme antavat mielellään tukemaan Jämerä toimituksen sujuvaa etenemistä.
Laajimmillaan toimitukseemme kuuluu kaikki sovitun toimituslaajuuden mukaisessa asennuksessa tarvittavat materiaalit, työkalut ja tarvikkeet, kuten anturabetonit, pienrauta, nostimet ja telineet. Toisin kuin useimmilla kivitalotoimijoilla, toimitukseemme kuuluu myös rakennuksen ulkopuoliset rakenteet, kuten kuistien ja katosten rakenteet, aidat, tukimuurit ja autokatokset/-tallit yms. lisärakenteet. Tavoitteenamme on, että pystymme hoitamaan runkorakentamisen ilman asiakkaan tukea työmaalla.
Se mikä Jämerällä on erityistä, että meiltä saa myös suunnittelupalveluita osana toimitusta. Pystymme luonnostelemaan halutun talon, piirrättämään siihen rakennuslupaa varten tarvittavat suunnitelmat, sekä laatimaan rakennesuunnitelmat joiden mukaan talo sitten lopulta rakennetaan.
Teemme myös projektirakentamista, jolloin rakennamme koko talon alusta loppuun täysin valmiiksi. Projektirakentaminen soveltuu parhaiten kahden tai useamman talon kohteisiin.
Kun mietitään kivitalon rakennusprojektia kokonaisuutena, Jämerän kevytbetonirunko tulee usein nopeiten muuttovalmiiksi verrattaessa muihin kivirunkoratkaisuihin. Tämä ensinnäkin siksi, että Jämerän seinissä ei tarvita betonivaluja. Kaikki aukonylityspalkit ja elementit toimitetaan määrämittaisena, valmiina paikoilleen nostettavaksi. Em. syiden ansiosta seinien rakentaminen on helppo aikatauluttaa ja työ edistyy nopeasti.
Jämerä-talon seiniä muuratessa ei tarvitse asentaa LVIS -tekniikkaa, joten säästytään päällekkäisiltä työvaiheilta ja niiden aikataulutukselta. Jämerä-taloissa asennetaan tekniikka vasta, kun talo on säältä suojassa. Lisäksi erilaiset arkkitehtoniset, tekniikkaan ja valaistukseen liittyvät upotukset, läpiviennit ja muodot on helppo toteuttaa kevytbetonirunkoon käsityökaluilla. Siksi mm. lattia- ja kattorakenteet kannattaa tilata kevytbetonisina.
Jämerällä käytettävät kevytbetonirakenteet ovat myös suhteellisen kuivia, kun ne toimitetaan työmaalle. Mikäli niitä ei päästetä kastumaan rakennusvaiheessa, eli huomioidaan suojaus, on usein mahdollista tehdä sisäpintojen tasoitus jo puolen vuoden sisällä rakentamisen aloituksesta ja muuttaa tämän jälkeen taloon sisään. Meillä usein muutetaan taloon saman vuoden jouluna, kun rakentaminen on aloitettu varhain keväällä. Kelien jälleen salliessa tehdään ulkopuolen rappaukset ja pihatyöt.
Emme sanoisi että kallis, mutta arvokas. Kivitalo on investointina kestävä ja talona pitkäikäinen. Jämerä -talot ovat markkinoilla haluttuja taloja juurikin kestävän arkkitehtuurin ja yksilöllisen, juuri tontille sopivan suunnittelun takia. Harvoin hyvin suunniteltu Jämerä-talo on sen kalliimpi kuin vastaava puutalo rapattuna. Toki Jämerä -rakentaminen ei ole liukuhihna- tai massatuotantoa, vaan jokainen talo on uniikki. Tällöin myös kustannuspuoli pitää ajatella eri kantilta. Kivitalo rakennetaan myös aina paikanpäällä ja itse rakentamistapa ja oman osallistumisen aste vaikuttaa merkittävästi rakentamisen kustannuksiin.
Jämerä-rakentamisessa on hyvä huomioida, että asennustoimituksemme hinta on kiinteä, eikä se muutu projektin aikana mikäli suunnitelmia ei muuteta tilaajan toimesta merkittävästi. Kaikki laskutus tapahtuu vasta toimituserien jälkeen. Näin tiedät varmasti, mistä maksat ja mitä saat sekä pystyt myös budjetoimaan haastavan runkovaiheen kustannukset etukäteen.
Kyseessä on ehkä enemmänkin makuasia kuin tekninen juttu. Toki leveämpi runko on myös hintavampi ja vie tilaa tontilla, mutta samalla se on myös aavistuksen verran energiatehokkaampi. Puhutaan kuitenkin muutaman kymmen euron säästöstä vuositasolla, joten energiatehokkuusmielessä päätöstä on turha tehdä.
Joskus on hyvä idea tuottaa ilmettä taloon käyttämällä molempia runkovahvuuksia talossa arkkitehtonisina elementteinä. Joskus taas halutaan leveämmät ikkunapenkit tai muuten vaan jyhkeämpi fiilis. Tällöin 500 mm seinä on oiva valinta. Hintaero perustaloissa eri runkoratkaisuillamme on toki itse talosta riippuva, mutta yleensä puhutaan joistain tuhansista euroista.
Kevytbetoniset kiviyläpohjarakenteet ovat perinteisesti olleet osa Jämerää. Tämä ehkä juuri siksi, että kevytbetonista ne on vielä järkevä tehdä ilman, että perustuksilta tai muilta rakenteilta, kuten aukonylityksiltä, alettaisiin vaatimaan turhan järeitä kuormaluokkia, kuten esimerkiksi onteloelementtejä käytettäessä.
Onhan kiviyläpohja myös hiljainen, paloturvallinen ja "jyhkeä". Tätä arvostavat vakuutusyhtiöt antamalla huokeamman palovakuutuksen sekä varmasti kaikki ne, jotka ovat kevytbetonisen kiviyläpohjan alla saaneet asua.
Kivitalon seinien halkeilu on useimmiten merkki rakennusvirheestä tai turhassa kohdassa säästämisestä. Pahimmillaan voi olla kyse perustusten pettämisestä maaperästä tai esimerkiksi lähistöllä tehdystä räjäytystyöstä. Useimmiten on kuitenkin kyse pinnoituslaastien ja rappausten kutistumasta suhteessa runkomateriaalin. Toisin sanoen pinnoitteet elävät eri elämää kuin runko. Kun puhutaan runkorakenteiden kutistumasta, kevytbetonin maksimikutistuma on 0,3% eli 10 metrin matkalla 3mm. Se on noin 5 kertaa pienempi kuin esim. betonilla. Tästä syystä mm. valubetonijärjestelmissä tulee käyttää yli kaksikertainen määrä kutistumateräksiä kuin kevytbetonijärjestelmässä. Syy halkeiluun ei siis löydy itse kevytbetonista.
Onneksi tähänkin ongelmaan on helppo ratkaisu! Seinien pintojen halkeamat johtuvat siis useimmiten seinien kutistumasta, kun ne kuivuvat lopullisesti rakentamisen jälkeen. Eli seinä ei varsinaisesti halkea, vaan tasoitus ja maalipinta voivat haljeta, jos ne eivät jousta seinien kutistuessa. Nykyisissä tasoitus ja rappausjärjestelmissä sisä- ja ulkopuolen pinnoituksissa käytetään lasikuituverkotusta tasoituslaastin sisällä, jolloin seinän luontaisesta kutistumasta johtuvia hiushalkeamia ei enää juuri tule.
Jämerä suosittelee ehdottomasti lasikuituverkotusta ulos ja pintavahvikekangasta sisälle! Lasikuitukangas on edullinen sekä nopea asentaa, ja hyviä perusteita sen poisjättämiselle on vähän.
Tähän on selkeä vastaus, joskin ei kovin lyhyt =)... Eri toimijat tarjoavat usein erilaista rakennusjärjestelmää eli tuotetta. Toisin kuin esimerkiksi puurakentamisen puolella, kivitalon voi tehdä hyvinkin monella tavalla. Puurakentamisen puolella on ehkä kolme merkittävästi toisistaan erilaista järjestelmää, kun kivirakentamisessa niitä on ainakin tuplasti enemmän. On selvää, että toisistaan merkittävästi eroavaa rakennusjärjestelmää on tarjoushinnan perusteella vaikea vertailla ilman, että ymmärtää ja hahmottaa kokonaisuuden selkeästi. Usein jopa alan ammattilaisten (esimerkiksi vastaavat mestarit tai urakoitsijat) on vaikea vertailla eri rakennusjärjestelmiä toisiinsa, ja siksi he usein suosittelevatkin ratkaisuja, jotka ovat heille entuudestaan tuttuja.
Kevytbetonijärjestelmä perustuu ohutsaumaliimauksella muurattaviin umpiharkkoihin, joissa ei ole erillistä eristekerrosta, vaan harkko on itsessään eriste. Samasta kevytbetonimateriaalista valmistetaan myös valmiiksi raudotettuja seinäelementtejä ikkuna- ja oviaukkojen ylityksiin aina 5,4 metriin asti sekä tasoelementtejä lattioihin ja kattoon. Koska kyseessä on pienelementtijärjestelmä, on tuotteiden esivalmistusaste isompi ja vastaavasti työmaalla työskentelyvaihe nopeampi. Elementtien asennustyössä vaadittavat työkalut ja nostolaitteet sekä itse asennustyö poikkeavat muista järjestelmistä merkittävästi, joten useimmiten materiaalit kannattaa ostaa asennettuna alan toimijoilta.
Valubetoniharkkojärjestelmä perustuu betonikuorimuotteihin, joissa on erillinen EPS-eriste sisällä. Muotit kasataan, raudoitetaan ja valetaan työmaalla 1,5 metriä kerrallaan. Kapeammat (alle 800 mm) aukonylitykset voi tehdä peltisiä liittoprofiileja hyväksikäyttäen ilman tuentoja ja siitä eteenpäin aina 4 metriin asti rakennetaan lisätuentojen avulla. Yli 4 metriä leveät aukot toteutetaan teräksillä tai erillisellä muottivalulla. Valubetonijärjestelmissä käytetään välipohjissa betonionteloelementtejä ja yläpohjissa yleensä puurakenteita. Pienen esivalmistusasteen vuoksi työmaalla on enemmän työvaiheita ja rungon rakentaminen on hitaampaa.
Yllä mainituista rakennusjärjestelmien eroista johtuen alan eri toimijat tarjoavat hyvin eri tavalla. Kevytbetoniharkkoja ja -elementtejä käyttävät toimijat (kuten Jämerä) tarjoavat useimmin kokonaispakettia suunnitteluineen, tarvikkeineen ja asennuksineen, sillä se on luontevinta, kun on kyse korkeamman esivalmistusasteen rakenteista ja niihin liittyvästä erikoissuunnittelusta sekä -osaamisesta työmaatasolla. Tällöin voidaan tarjota takuunalainen lopputuote, eli kokonaisvastuullinen toimitus sovittuun tasoon asti kiinteällä, etukäteen sovitulla, hinnalla. Tilaajalla ei tällöin ole juurikaan roolia runkorakennusvaiheessa.
Vastaavasti valubetonimuotteja tai -harkkoja käyttävät toimijat (kuten esimerkiksi Lammi tai Lakka) myyvät lähtökohtaisesti runkomateriaaleja, joiden suunnittelusta, asennusurakasta ja toimitusta täydentävistä hankinnoista (yleensä teräkset ja betonit) vastuun ottavat eri osapuolet ja rakennuttaja yhdessä, eli vastuu ja myös hinta on hajautettu. Tällöin runkotoimitukselle ei ole kokonaisvasuullista toimittajaa, eikä siten myöskään takuun antajaa. Myös itse runkorakennusprojektissa onnistuminen ja kustannusten hallinta jää rakennuttajan, eli tilaajan osaamisen ja ajankäytön varaan.
Näitä kahta kivitalorakentamisen valtajärjestelmää voi verrata helposti toisiinsa samoin kriteerein kuin esimerkiksi massiivihirsirakentamista ja pitkästä runko-/lautatavarasta rakentamista, joista hirsirakentamista voi verrata kevytbetonirakentamiseen. Myös teknisiltä ominaisuuksiltaan lopputuotteet ovat vertailukelpoisia. Kaikista syntyy kelpo talo ja meidän viestimme onkin, että päätös oman kodin runkoratkaisusta kannattaa tehdä täysin muihin perusteisiin, kuin hintaan vedoten. Kun tämä päätös on tehty, olisi paras mennä ko. päätöksen mukaista runkoratkaisua hallitsevan myyjän pakeille, kysyä valmista mallia tai suunnittelua, suunnitella talo ja sopia juuri sen talon hinnasta toimittajan kanssa, jotta löytyy molempia tyydyttävä lopputulos.
Kaikista kallein ja yleensä myös huonoin lopputulos syntyy, kun ensin suunnittelee jonkinlaisen talon ja sitten vasta alkaa miettimään, miten se tehtäsiin ja kenen kanssa. Suunnittelussa kun kuitenkin lyödään hinta ja ratkaisut 90%:sti lukkoon.
Jämerä Kivitalot Oy
Fallåker 1, 02740 Espoo
Toimitukset: 0800 309 210
Sivustomme käyttää evästeitä, jotta voimme taata sinulle sivuston toimivuuden ja hyvän käyttökokemuksen. Lisäksi voimme käyttää evästeitä analytiikkatarkoituksiin. Voit antaa suostumuksesi evästeiden käyttöön painamalla "Hyväksyn kaikki evästeet". Evästekäytännön löydät täältä.