Sisältöön »

Nyt on oikea hetki rakentaa – Jämerän toimitukset ilman ennakkomaksua. Tutustu »

 
Kivitalolaskin
 
 
 

Jämerän vastuullisuustyön hedelmiä

 

 

Rakennuksen pohjamuodolla on merkitystä kustannusten lisäksi myös hiilijalanjälkeen

Jämerä teettää jokaiseen runkoasennettuun kohteeseen hiilijalanjälkilaskennan ja Jämerä-talon rakennuttaja saa raportin itselleen. Jämerä-talojen hiilijalanjäljet poikkeavat toisistaan, pienimmän hiilijalanjäljen kohteen kokonaispäästöt laskennallisen 50 v. aikana ovat alle 40% suurimman hiilijalanjäljen kohteesta. Rakennuksen koko vaikuttaa oleellisesti kokonaispäästöihin, mutta erilaisilla valinnoilla, kuten materiaali-, tekniikka- ja suunnitteluvalinnoilla, voidaan vaikuttaa myös hiilijalanjälkeen.

Esimerkki suunnittelun vaikutuksesta on rakennuksen pohjan muodon vaikutus ulkoseinän pinta-alaan. 1-kerroksisessa rakennuksessa neliön muotoisessa pohjassa ulkoseinäpinta-alaa on vähiten, jos ympyrän muotoa ei huomioida. Otetaan esimerkiksi tyypillisen kokoinen 180 m² Jämerä-talo: suorakaiteen muotoisessa talossa ulkoseinäharkkojen pinta-ala on muutamia prosentteja suurempi kuin neliön muotoisessa pohjassa, mutta monimuotoisemmassa rakennuksessa seinäpinta-alaa tulee enemmän. Esimerkin atrium-talossa ulkoseinäpinta-alaa on noin kolmasosa enemmän.

Pinta-alaltaan suurempi ulkoseinä vaikuttaa rakennusmateriaaleista johtuviin valmistusvaiheen ilmastopäästöihin, mutta myös energiankulutukseen, sillä enemmän lämpöä läpäisevää seinäpinta-alaa tarkoittaa myös suurempaa energiankulutusta.

Esimerkkilaskenta rakennuksen muodon vaikutuksesta pohjapinta-alaan:



 
 
 
x