Sisältöön »

Asutko Jämerässä, tervetuloa Originaalien joukkoon! Kerro meille Jämerästäsi »

 
Kivitalolaskin
 
 

Ajankohtaista

17.10.2023

Kerttu Niskasen taloprojekti etenee ongelmittaKerttu Niskasen taloprojekti etenee ongelmitta 

Unelmataloaan VillaMurusta rakennuttavat Kerttu Niskanen ja Juho Mikkonen osallistuivat Jämerän rakentajakouluun ja antoivat hyviä ohjeita parikymmenpäiselle rakentajaporukalle.

Kerttu ja Juho ovat voineet valmistautua rauhassa kauden alkuun Italian korkean paikan leirillä, sillä rakennusprojekti etenee hyvää vauhtia. –Torstaina oli Jämerän runkokatselmus, Kerttu kertoi tyytyväisenä.

VillaMurusen rakentamisessa on edetty sisätöihin, sillä ikkunat ja ovet ovat paikoillaan. 

Sisätiloissa väliseinät auttavat hahmottamaan lopullista tilaa. –Väliseinät vaikuttavat yllättävänkin paljon, Kerttu kertoo. –Nyt kun seinät ovat saaneet paikkansa, kumpikin kerros alkaa näyttää siltä kuin pitääkin.

VillaMurunen etenee aikataulussa. Sen rakentaminen käynnistyi kesäkuun ensimmäisellä viikolla, ja sisätyöt ovat lokakuun alussa jo hyvässä vauhdissa. 

Runkovalmis toimitus viisas valinta

Kerttu ja Juho päättivät viisaasti ottaa Jämerän runkovalmiin toimituksen ja ovat ehtineet moneen kertaan olla päätökseensä tyytyväisiä.  –Eihän meillä ensikertalaisina rakentajina olisi ollut tietoa ja taitoa ollut lähteä projektia vetämään – ajasta nyt puhumattakaan, Kerttu sanoo.

Jämerän kiinteähintaiseen runkovalmis-talotoimitukseen kuuluvat mm. perustukset, ulkoseinät, väli- ja yläpohjat, väliseinät, kiviportaat, vesikaton, ikkunat ja ulko-ovet paikalleen asennettuna – sekä tietenkin pää- ja rakennepiirustukset. Villa Murusessa toimituslaajuutta muutettiin niin, että ikkunat ja ulko-ovet hankittiin itse.

– Jos olisimme lähteneet Kertun kanssa pystyttämään runkoa, luulen, että tässä vaiheessa vasta telineet olisivat ylhäällä, Juho naurahtaa. 

Kerttu ja Juho sanovat Jämerän valitseman aliurakoitsijan taitavia ammattilaisia seuratessaan huomanneensa, ettei rungon pystyttäminen ole niin helppoa kuin voisi kuvitella. 

– Olemme ihaillen seuranneet heidän työtään. Näkee, että heillä on kokemusta Jämerä-talojen rungon pystyttämisestä. Työmaalle tullessaan he tasan tarkkaan tietävät, mitä tekevät. Työmaa ei pysähdy ihmettelemiseen, kun ammattilainen tietää, mitä seuraavaksi tekee.

On tärkeää, että urakoitsija tuntee tuotteen ja tietää, miten sillä rakennetaan. 

–Kokemus näkyy sulavassa ja tehokkaassa tekemisessä, Kerttu summaa

Kuten Kertulla ladulla, voisi sanoa.

 


Raksalla kun aika sallii

VillaMurusen rakentamisessa Kerttu keskittyy hiihtämisen ohella lähinnä hankintapäätösten tekemiseen ja Juho pyrkii valmennustyönsä ohessa osallistumaan rakennushankkeeseen niin paljon kuin mahdollista – tietenkin työnsä siitä kärsimättä. 

Käytännössä se tarkoittaa urakoitsijoiden ja materiaalien organisointia työmaalle.

Työtä rakennushankkeen organisoiminen teettää, mutta onneksi se ei tullut Juholle yllätyksenä, sillä hän oli ehtinyt saada kokemusta saunamökin rakentamisesta aikaisemmin – joskin toki pienemmässä mittakaavassa. 

Tavaratoimittajien ja urakoitsijoiden valinta projektiin on eräänlaista palapelin kokoamista. 

Palasia kerätään sieltä sun täältä. 

Kainuussa valikoima on ehkä kapeampi kuin eteläisemmässä Suomessa, mutta toisaalta kaikki tuntevat toisensa. Kerttu ja Juho sanovatkin, että heille ensikertalaisina rakentajina suositukset ovat olleet erityisen tärkeitä. 

–Lattiavaluissa meillä oli vain lattiatöihin erikoistuneet ammattilaiset. He tekivät työtä tehokkaasti ja jälki oli kerralla hyvää. Sanoisin, että aina kannattaa ottaa alan ammattilainen.

Juho pyrkii myös olemaan työmaalla vapaapäivinään läsnä niin paljon kuin mahdollista. –Runkovaiheessa voi vielä vaikuttaa asioihin, kuten välioville tarvittaviin aukkojen kokoon.

Kerttu odottaa jo innolla pintojen valmistumista. Esimerkiksi laattavalinnat on päätetty hyvissä ajoin.
 

Kisakausi edessä

Kun korkean paikan leiri on ohi, Kerttu ja Juho ehtivät viettää pari päivää kotosalla. Sen jälkeen he jatkavat Lapin lumille. Kertun kilpakausi käynnistyy 11. – 12. marraskuuta Oloksen Tykkikisoissa. Kaksi viikkoa sen jälkeen vuorossa onkin jo maailmancup-startti Rukalla.

VillaMurunen valmistunee joulu-tammikuussa, mutta Kerttu, Juho ja Martta-koira muuttavat sisään luultavimmin vasta kauden päättymisen jälkeen maaliskuun lopussa.


Kertun ja Juhon vinkkejä rakentajille: 

- Käytä aikaa ja ajatusta suunnitteluun. Talon rakentaminen on niin iso projekti, ettei riitä, että lopputulos on vain ihan ok.
- Tontin siivous on erittäin tärkeää sekä työturvallisuuden että työn etenemisen mutta myös työmaan ilmapiirin kannalta.
- Pyydä paikallisista omakotirakentajilta suosituksia tavaratoimittajia ja tekijöitä etsiessäsi.
- Vaikka et osallistuisikaan varsinaiseen rakentamiseen, vietä aikaa työmaalla. Voit vaikuttaa ajoissa.

–Nauti ainutkertaisesta rakennusprojektistasi!

 
 

Jämerän uutiskirjeet

Jämerän uutiskirjeet

"Kerttu Niskanen, Juho Mikkonen ja heidän uskollinen nelijalkainen ystävänsä Martta ovat saaneet muuttoluvan jo 10 kuukauden rakentamisen jälkeen. Projekti on pysynyt hyvin aikataulussa ja lopputulos onkin varsin näyttävä. Toukokuussa, heti kelien salliessa, talo rapataan ja sitten Kerttu ja Juho pääsevätkin pihatöihin. "

Jämerän suunnittelu- ja rakennuttajakoulut

Jämerän suunnittelu- ja rakennuttajakoulut

Kivitalorakentajan "pakolliset" tietopaketit suunnittelusta ja rakentamisesta Jämerän teams-koulutuksena. Asiantuntijoina koulutuksissa Jämerä kivitalojen toimitusjohtaja ja Suomen Pientaloteollisuus ry:n hallituksen jäsen Jari Malkamäki sekä Jämerän tuoteasiantuntija DI Minna Korpi.

 
 
x