Sisältöön »
Jämerä MoveIn -uudiskohteet
 
 
villa-sannari1773457676.jpg
 

Yläkuva: Keramiikkataiteilija Heljä Liukko-Sundströmin Jämerä kivitalo, Villa Sannari, 1990, Helsinki

Jämerän historiaa

Suomen ensimmäisiä rakennuksia, jossa käytettiin kevytbetonituotteita oli Malmin lentokenttärakennus (1938). Pyöreän osan ulkoseinissä oli alunperin 150 mm betonia sisäpinnalla kantavana rakenteena ja 125 mm kevytbetonia ulkopinnalla eristeenä. 

Karkaistu kevytbetoni on suomalainen huippuinnovaatio

Karkaistu kevytbetoni on suomalainen huippuinnovaatio 30-luvulta. Sen kehitti Lohjan kalkkitehtaiden kemisti Lennart Forsen. Vaadittiin tosin pohjoismaista yhteistyötä: suomalaista sisua ja ruotsalaista uskoa ideaan, että keksinnöstä päästiin todelliseen tuotantoon. Suomessa Forsenin ideaan ei äkkiseltään uskottu, joten ensimmäinen kevytbetonitehdas perustettiin Ruotsiin. Saimme tosin pian sen jälkeen oman tehtaan Helsingin Vuosaareen. 

Lennart Forsen antoi keksinnölleen nimeksi Siporiitti. Tarinan mukaan tuotteen nimi muuttui SIPOREX muotoon, kun Lohjan kalkkitehtaiden omistaja vuorineuvos Petter Forsström, Lennart Forsen ja hänen ruotsalainen kollegansa Ivar Eklund juhlivat keksintöä. Yön pikkutunneila hotellin ikkunaan loisti vastapäisestä rakennuksesta REX-elokuvateatterin mainosvalo. REX, joka latinassa tarkoittaa kuningasta otettiin kuningasidean loppuliitteeksi:
SIPOREX (SI - silikaatti, PO - porositeetti (huokoisuus), REX - kuningasidea) 

SIPOREX esite vuodelta 1939

Kevytbetonituotteet ovat kehittyneet vuosikymmenten kuluessa ja nykyaikaisista kevytbetonituotteista voit lukea bauroc.fi/kevytbetoni/ ja European Autoclaved Aerated Concrete Association EAACA sivuilta.

Kevytbetonirakenteiden rakennusfysikaalinen toiminnasta voit lukea www.jamera.fi/kestava-pientalo/tutkittua-tietoa-kevytbetonirakenteista/ (rakennusfysiikan professori Juha Vinhan lausunto)

 Helsingin Vuosaaressa sijainneen kevytbetonitehtaan konttorirakennus on säilynyt uuden Aurinkolahden kerrostaloalueen keskellä. Talo on arkkitehti Pirkko Wesamaan suunnittelemana ja se on otettu käyttöön vuonna 1952. Alkuperäisissä suunnitelmissa talon tiloja oli mahdollista käyttää myös juhlatilaisuuksiin. Nykyisin talo toimii kerhotalona.

Ensimmäinen kevytbetonitehdas sijaitsi Helsingin Vuosaaressa

Lohjan Kalkkitehtaan tytäryhtiö Oy SASEKA Ab rakennutti 1938  kevytbetoni- ja Kahi-tiilitehtaan Helsingin Vuosaareen, nykyiseen Aurinkolahteen, missä oli hyvät hiekkaesiintymät. Sotien jälkeen tuotteiden kysyntä kasvoi ja tehdasta laajennettiin useassa vaiheessa. Tehdas työllisti 1950-luvun lopulla 500 henkeä. Vuosaari oli tuolloin metsää ja esimerkiksi nykyinen silta Itäkeskuksen suunnasta valmistui vasta vuonna 1966. Lähes kaikki työntekijät olivat ruotsinkielisiä ja asuivat Porvoossa sekä Sipoossa. Tehdas lopetti toimintansa 1978, jolloin Helsingin kaupunki osti tehtaan alueet laajoine hiekkakuoppineen ja käynnisti Etelä-Vuosaaren suunnittelun.

Ikaalisten tehdas ja Suomen Siporex Oy

Vuosaaresta kevetbetonin valmistus siirtyi Ikaalisiin Teikankaan harjulle vuonna 1972. Paikka oli ihanteellinen kevytbetonin valmistukseen, sillä valmistuksessa tarvittavat puhtaat raaka-aineet olivat kaikki vieressä. 1990-luvun laman syöverissä Lohjan Kalkkitehdas myi tehtaan sen johtokaksikolle Juha Vineelle ja Eero Kalliokoskelle vuonna 1992. Syntyi Suomen Siporex Oy. Laman jälkeen ilmapiiri muuttui nopeasti toiseen äärilaitaan ja rakentamista riitti. 

Vuonna 1999 tanskalainen H+H konserni osti Suomen Siporex Oy:n ja yrityksen nimi vaihtui H+H Finland Oy:ksi. H+H lakkautti Ikaalisten kevytbetonitehtaan vuonna 2013. Jämerä siirtyi virolaisen Bauroc International AS:n itsenäiseksi tytäryhtiöksi samassa yhteydessä, ja näin kevytbetonin ja Jämerän tarina sai jatkoa Suomessa.

Jämerä Kuitia oli Forssan 1982 Asuntomessuvoittaja

Jämerä-nimi syntyi 70-luvulla arkkitehtikilpailun tuloksena

Jämerä-kivitaloja myytiin aluksi LK-pientalot (Lohjan Kalkkitehdas) nimellä "Keskon konttoreissa". Lohjan kalkkitehdas järjesti 1974 suunnittelukilpailun, johon tuli peräti 163 ehdotusta, joista ensimmäisen palkinnon, 12 000 mk, voitti SAFA arkkitehdit Pekka ja Pirkko Piirta työllään ”Elko-Lego”. 

Kilpailun jälkeen taloja alettiin myydä Jämerä-nimellä. Samalla kehitettiin myös Kestävä Kivitalo-konsepti, josta tuli menestys pientalomarkkinoilla. Jämerä on Suomen vanhimpia pientalomerkkejä ja pitkän historiansa ansiosta pitää ylivoimaisesti kärkipaikkaa rakennettujen kivisten pientalojen määrässä Suomessa.

Asuntomessut järjesti ”Kaikkien aikojen parhaat messutalot” -äänestyksessä vuonna 2015. Änestyksessä sijoitui upeasti toiseksi Kotkan Asuntomessuilla 2002 esitelty Jämerä Cubus.

 
 
x