Sisältöön »
Ota yhteyttä
 
 
 

Ajankohtaista

01.02.2022

Omakotirakentajan haaveissa on selkeälinjainen kivitalo


Tiedoite 1.2.2022

Omakotirakentajan haaveissa on selkeälinjainen kivitalo

Jämerä kivitalolaskurin perusteella omakotirakentajat haaveilevat 170-neliöisestä konstailemattomasta kivitalosta. Vajaan vuoden käytössä olleen laskurin kautta kivitalon rakennuskustannuksia on haarukoitu jo lähes 7000 kertaa.

Jämerän sivulla on maaliskuusta 2021 ollut kustannuslaskuri, jonka avulla kivirunkoisen pientalon kokonaiskustannusten arvioiminen käy kätevästi. Laskuri perustuu Jämerän pitkäaikaiseen seurantaan jo toteutuneiden hankkeiden kustannuksista. Laskurilla voi haarukoida eri muuttujien, kuten talon pinta-alan, muodon tai oman työn osuuden vaikutuksia hankkeen kokonaiskustannuksiin. 

Tammikuuhun 2022 mennessä laskuria oli käytetty jo lähes 7000 kertaa. Kun vuoden 2022 omakotialoitusten arvellaan nousevan jopa 9000:ään, erittäin moni jo tämän vuoden rakentajista on laskuria käyttänyt, vaikka ei lopulta kivitaloon päätyisikään.  

Kivirakenteisia pientaloja Suomessa rakennetaan vuosittain 600-700 kappaletta. Niistä Jämerä kivitaloja on noin viidennes.


Keskivertokivipientalo on korkealuokkainen

Tähän mennessä tehtyjen laskelmien perusteella suomalaisten suunnitelmissa olevista omakotihankkeista saa paljon mielenkiintoista tietoa.

Kivirakenteisen omakotitalon keskimääräinen kerrosala on noin 170 m2 ja pohjan muoto yli 80 prosentilla selkeä 4-6 nurkkainen rakennus. Kerrosluku jakautuu tasan yksi ja kaksitasoisen kesken ja kivitaloille tyypillistä avointa korkeaa tilaa taloonsa haluaa laskentavaiheessa noin 25 prosenttia rakentamista suunnittelevista. Ikkunoiden suhteellinen osuus rakennuksissa on tavanomaista suurempi, noin 25-30 prosenttia. – Jämerä kivitaloissa on usein laajoja ikkunapintoja, Jämerä Kivitalot Oy:n toimitusjohtaja Jari Malkamäki vahvistaa. 

Laskurin käyttäjistä 85 prosentilla on tontti, joiden keskiarvohinta on noin 133 000 euroa. Hintaan toki vaikuttaa se, että laskurin suurin käyttäjäryhmä asuu Uudellamaalla. –Uusia kivirakenteisia omakotitaloja rakennetaankin erityisesti pääkaupunkiseudulle, Tampereelle, Pirkanmaalle, Turkuun ja Ouluun, Malkamäki sanoo.

Projektin johdon, hankinnat ja aputyöt puolet rakentajista aikoo hoitaa itse. Näiden muuttujien vaikutusta projektin kustannuksiin laskurissa on testattu ahkerasti. 

Ehkä eniten yllättäviä kustannuksia pientalorakentamisessa syntyy tontin perustamisolosuhteista. Laskurin käyttäjistä noin 70 prosenttia olettaa anturaperustuksen ja maanvaraisen laatan sopivan tontilleen. Kivisen yläpohjan taloonsa haluaa kaksi kolmasosaa laskurin käyttäjistä. Hintaeroa puuyläpohjaan on jonkin verran, mutta kiviyläpohjan toimintavarmuus yhdessä muun kivirungon kanssa näyttää painavan valinnoissa.

Tekniikan ja pintojen laatutasovaihtoehdoksi ylivoimaisesti suurin osa on valinnut hyvän. 

Laskuria käyttäneiden valinnoilla kerrosalaltaan 170 neliön kivitalon kokonaiskustannukset ovat keskimäärin 468 000 euroaja taloon kohdistuva kerrosneliön hinta on 2750 euroa. Tässä arviossa eivät ole mukana tonttiin liittyvät kustannukset.

 –Olemme olleet laskurin antamissa hinta-arvioissa suorastaan ”inhorealistisia”. Voi hyvin olla, että halvemmallakin voi rakentaa, mutta haluamme kivitalon rakentamista suunnittelevien olevan liikkeellä realistisella pohjalla, Malkamäki painottaa. 

 –Tärkeintä on ottaa huomioon, että 90 prosenttia talon kustannuksista lukitaan jo arkkitehtisuunnitteluvaiheessa. Esimerkiksi kilpailuttamalla kustannuksiin voi vaikuttaa vain marginaalisesti, Malkamäki täydentää.

Laskuri löytyy täältä https://www.jamera.fi/suunnittelu/mita-kivitalo-maksaa/kivitalolaskin-runkovalmis-talotoimitus/

Laskuri perustuu Jämerän runkovalmiiseen talotoimitukseen. Kivitalolaskin auttaa pientalon luonnossuunnitteluvaiheen kustannusarvion määrittelyssä: rakennuksen muodon, pinta-alan, kerrosluvun, perustus- ja rakenneratkaisujen, piha- ja aluerakentamisen sekä materiaalivalintojen kustannusvaikutusten arvioinnissa. Kivitalolaskimen tulokset perustuvat erilaisiin suunnitelmavaihtoehtoihin, materiaalien ja työn hintoihin sekä työmenekkitietoihin. 

Laskimen antama hinta-arvio päivittyy reaaliajassa annettuja tietoja muuttamalla. Valmiin laskelmaerittelyn voi tulostaa ja ottaa mukaan vaikka arkkitehdin luo luonnossuunnittelupalaveriin.

Lisätietoja
Jämerä kivitalot Oy,
toimitusjohtaja Jari Malkamäki, puh. 040 179 6327, jari.malkamaki@jamera.fi

 
 
x