Sisältöön »
Ota yhteyttä
 
 
 

Ajankohtaista

13.07.2021

Selkeälinjainen 170 kerrosneliön talo on Jämerän kivitalolaskurin käyttäjien "keskiarvotalo"Selkeälinjainen 170 kerrosneliön talo on Jämerän kivitalolaskurin käyttäjien "keskiarvotalo"

Jämerän sivuilla on ollut muutaman kuukauden kaikkien saatavilla kustannuslaskuri, jolla voi arvioida kivirunkoisen pientalon kokonaiskustannuksia. Laskurilla voi kätevästi haarukoida eri muuttujien kustannusvaikutuksia, kuten mitä talon muoto, pinta-ala, tai oman työn osuus vaikuttaa kokonaisuuteen. Laskuri perustuu Jämerän pitkäaikaiseen seurantaan toteutuneiden hankkeiden kustannuksista.

Laskurilla on tähän mennessä tehty yli 2500 laskelmaa, joiden perusteella kivipientalon keskimääräinen haluttu kerrosala on noin 170 m2 ja pohjan muoto yli 80 prosentilla selkeä 4-6 nurkkainen rakennus. Kerrosluku jakautuu tasan yksi ja kaksitasoisen kesken ja kivitaloille tyypillistä avointa korkeaa tilaa taloonsa haluaa laskentavaiheessa noin 25 prosenttia.

Laskurin käyttäjistä 85 prosentilla on tontti, joiden keskiarvohinta on noin 133 000 eur. Hintaan vaikuttaa se, että laskurin suurin käyttäjäryhmä asuu Uudellamaalla.

Projektin johdon, hankinnat ja aputyöt aikoo puolet rakentajista hoitaa itse. Näiden muuttujien vaikutusta projektin kustannuksiin testataan ahkerasti.

Ehkä eniten yllättäviä kustannuksia pientalorakentamisessa syntyy tontin perustamisolosuhteista. Laskurin käyttäjistä noin 70 prosenttia olettaa anturaperustuksen ja maanvaraisen laatan sopivaksi tontilleen. Kivisen yläpohjan taloonsa haluaa kaksi kolmasosaa laskurin käyttäjistä. Hintaeroa puuyläpohjaan on jonkin verran, mutta kiviyläpohjan toimintavarmuus yhdessä muun kivirungon kanssa näyttää painavan valinnoissa.

Tekniikan ja pintojen laatutasovaihtoehdoista hyvä/premium ylivoimaisesti suurin osa on valinnut tasoksi hyvän. Kivitalorakentajat tuntien tässä kohtaa täytyy olla tarkkana budjetin pitävyydessä pintamateriaaleja, valaistuksia ja muuta tekniikkaa valitessa, sillä vaihtoehtoja riittää kaikissa hintaluokissa.

Laskuria käyttäneiden valinnoilla kerrosalaltaan 170 neliön kivitalon kokonaiskustannukset ovat noin 468 000 eur ja kerrosneliön hinta 2750 euroa.

Kokeile Jämerän kivitalolaskuriaKatso taloideoita

 
 
x