Sisältöön »
 
 

Kevytbetonilla on ainutlaatuiset ominaisuudet

Karkaistu kevytbetoni on ympäri maailmaa laajasti käytetty materiaali asunto-, toimitila- ja teollisuusrakentamisessa ja siitä on vuosikymmenien kuluessa rakennettu lukematon määrä rakennusfysikaalisesti oikein toimivia rakennuksia. 

Karkaistu kevytbetoni on yksiaineinen, hengittävä, palamaton, puhdas, kestävä, energiatehokas ja helposti työstettävä rakennusmateriaali. Kevyt­betonilla on erinomainen keveys-lujuus suhde höyrykarkaisuprosessin ansiosta ja siksi se toimii sekä kantavana rakenteena että lämmöneristeenä.

Kevytbetonituotteiden laatu riippuu suurelta osin raaka-aineista ja valmistusteknologiasta, ja se saattaa erota hyvinkin paljon eri valmistajilla. Jämerä-kivitalojen kevytbetonituotteet valmistetaan baurocin uudenaikaisilla tehtailla Viron Kundassa, jossa puhtaat perusraaka-aineet saadaan aivan tehtaan läheisyydestä. bauroc kevytbetonituotteet ovat ns. uuden sukupolven karkaistua kevytbetonia, jonka ainesosat eroavat merkittävästi jo toimintansa lopettaneen Ikaalisten Siporex tehtaan valmistamasta karkaistusta kevytbetonista.

Bauroc AS, jonka itsenäinen tytäryhtiö Jämerä Kivitalot Oy on, on Pohjois-Euroopan suurin kevytbetonin tuottaja ja valmistaa karkaistuja kevytbetonituotteita asunto- ja toimitila- ja teollisuusrakentamisen tarpeisiin 350 000 m3 vuosituotannolla. Määrä vastaa noin 2100 täyskivitalon runkomateriaalin määrää.

Jämerä kivitalon ulkoseinät muurataan yksiaineisista lämpöharkoista. Seinissä ei ole muovia, eikä lisäeristettä. Seinää ei tarvitse myöskään vahvistaa betonivaluilla.


Yksiaineinen rakenne toimii vuosikymmeniä oikein

Kevytbetoni on yksiaineista, eikä kevytbetonista rakennetuissa ulkoseinissä tarvita höyrynsulkumuovia tai lisäeristettä. Oikein toteutettuna yksiaineinen kevytbetonirakenne on kosteusteknisesti turvallisempi, kuin seinärakenteet, joissa on erillinen lämmöneristekerros rakenteen sisällä. Tämä pätee erityisesti sellaisiin rakenteisiin, jossa lämmöneristeenä on käytetty avohuokoista ilmaa läpäisevää eristettä, kuten mineraalivillaa tai puukuitueristettä. Monikerrokselliset rakenteet, joissa on erillinen lämmöneristekerros, ovat yksi syy rakennusten sisä­ilmaongelmiin, sillä mikrobit ja homeitiöt muodostuvat rakenteissa materiaalikerroksien välisiin rajapintoihin. Karkaistussa kevytbetonista tehdyssä rakenteessa rajapintoja ei ole, sillä materiaali on täysin yksiaineista.

Tampereen teknillisen yliopiston rakennusfysiikan professori
Juha Vinhan lausunto kevytbetonista

»


Paloturvallisuus huippuluokkaa

Kevytbetonin ehdoton etu on sen huippuluokkaa oleva paloturvallisuus. Karkaistu kevytbetoni on luonnonmateriaali, josta ei palotilanteessa vapaudu ollenkaan savua tai myrkyllisiä kaasuja, jotka voivat olla tulipalossa jopa vaarallisempia kuin itse liekit. Yksi kevytbetonituotteiden käyttökohde onkin osastoivat seinät ja palomuurit.

Hyvä lämmöneristyskyky

Karkaistulla kevytbetonilla on hyvä lämmöneristyskyky, joka takaa sen suljetuis­sa huokosissa oleva ilma. Seinärakenteen lämmöneristävyyteen vaikuttaa myös rakenteen tiiveys, joka kevytbetoniseinissä on hyvä ohutsaumamuu­rauksen ansiosta.

Ympäristöystävällinen tuote

bauroc kevytbetonituotteet ovat ekologisia ja päästöttömiä, ne kuuluvat rakennusmateriaalien puhtaimpaan M1 luokkaan. Kevytbetonilla on pitkä elinkaari, mikä on ympäristölle ystävällisin vaihtoehto. Valmistuksessa käytettävät puhtaat raaka-aineet saadaan aivan tehtaan läheisyydestä ja tuotannosta ei synny lainkaan jätteitä, sillä kaikki tuotannossa syntyvä ylijäämä kierrätetään takaisin valmistusprosessiin.

Valmistetaan täysin puhtaista ainesosista

bauroc kevytbetonituotteet valmistetaan täysin puhtaista ja epäorgaanisista kiviaineksista; hiekasta, kalkista, kipsistä, sementistä ja vedestä. Valmistuksessa käytetään pieniä määriä puhdasta alumiinijauhetta massan huokoistukseen, jonka vaikutuksesta tuote saa erinomaisen lämmöneristyskyvyn.

Lujuuteensa tuotteet saavat höyrykarkaisussa korkeassa lämpötilassa ja paineessa. Höyrykarkaisun yhteydessä muodostuu uusi homogeenien mineraali, tobermoriitti, joka tekee huokoisesta rakenteesta samanaikaisesti lujan ja keveän.


Valmistusprosessi

1.
Kevytbetonimassa valetaan muotteihin ja tuotteesta riippuen muotteihin lisätään raudoitus.

2.
Kun massa on kovettunut ”muovailuvahaa vastaavan lujuuteen” se leikataan leikkauskoneessa ohuilla teräslangoilla oikean kokoisiksi tuotteiksi.

3.
Lopullisen lujuuteensa tuotteet saavat leikkauksen jälkeen höyrykarkaisussa autoklaaveissa korkeassa lämpötilassa ja paineessa.

4.
Höyrykarkaisun yhteydessä muodostuu uusi homogeenien mineraali, tobermoriitti, joka tekee huokoisesta rakenteesta samanaikaisesti lujan ja keveän.

5.
Autoklaavikäsittelyn jälkeen tuotteet pakataan lavoille ja suojataan suojamuoveilla odottamaan toimitusta rakennuskohteeseen.

 

Kevytbetonituotteet pdf >>