Sisältöön »
 
 

RAKENNUSMATERIAALI, joka on yksiaineinen, hengittävä, muoviton ja erittäin paloturvallinen 

Karkaistu kevytbetoni on ympäri maailmaa laajasti käytetty materiaali asunto-, toimitila- ja teollisuusrakentamisessa ja siitä on vuosikymmenien kuluessa rakennettu lukematon määrä rakennusfysikaalisesti oikein toimivia rakennuksia. Kevyt­betonilla on erinomainen keveys-lujuus suhde höyrykarkaisuprosessin ansiosta ja siksi se toimii sekä kantavana rakenteena että lämmöneristeenä. Kevytbetonia on myös helppo työstää.

Kevytbetonituotteiden laatu riippuu suurelta osin raaka-aineista ja valmistusteknologiasta, ja se saattaa erota hyvinkin paljon eri valmistajilla. Jämerä kivitalojen kevytbetonituotteet ovat ns. uuden sukupolven karkaistua kevytbetonia, jonka ainesosat eroavat merkittävästi jo toimintansa lopettaneen Ikaalisten Siporex tehtaan valmistamasta karkaistusta kevytbetonista.


kevytbetonin VALMISTUSPROSESSI

1.
Kevytbetonimassa valetaan muotteihin ja tuotteesta riippuen muotteihin lisätään raudoitus.

2.
Kun massa on kovettunut ”muovailuvahaa vastaavan lujuuteen” se leikataan leikkauskoneessa ohuilla teräslangoilla oikean kokoisiksi tuotteiksi.

3.
Lopullisen lujuuteensa tuotteet saavat leikkauksen jälkeen höyrykarkaisussa autoklaaveissa korkeassa lämpötilassa ja paineessa.

4. 
Höyrykarkaisun yhteydessä muodostuu uusi homogeenien mineraali, tobermoriitti, joka tekee huokoisesta rakenteesta samanaikaisesti lujan ja keveän.

5. 
Autoklaavikäsittelyn jälkeen tuotteet pakataan lavoille ja suojataan suojamuoveilla odottamaan toimitusta rakennuskohteeseen.


Yksiaineinen rakenne toimii oikein

Kevytbetonista rakennetuissa ulkoseinissä ei ole höyrynsulkumuovia tai lisäeristettä. Rakenne on yksiaineinen ja oikein toteutettuna kosteusteknisesti turvallisempi, kuin seinärakenteet, joissa on erillinen lämmöneristekerros rakenteen sisällä. Monikerrokselliset rakenteet, joissa on erillinen lämmöneristekerros, ovat yksi syy rakennusten sisä­ilmaongelmiin, sillä mikrobit ja homeitiöt muodostuvat rakenteissa materiaalikerroksien välisiin rajapintoihin. Karkaistussa kevytbetonista tehdyssä rakenteessa ei näitä rajapintoja ole.

Tampereen teknillisen yliopiston rakennusfysiikan professori
Juha Vinhan lausunto kevytbetonista

»

Paloturvallisuus huippuluokkaa

Yksiaineinen karkaistu kevytbetoni on erittäin paloturvallinen materiaali, josta ei palotilanteessa vapaudu lainkaan savua tai myrkyllisiä kaasuja, jotka voivat olla tulipalossa jopa vaarallisempia kuin itse liekit. Kevytbetonituotteiden yksi käyttökohde on osastoivat seinät ja palomuurit.


Hyvä lämmöneristyskyky

Karkaistulla kevytbetonilla on hyvä lämmöneristyskyky, joka takaa sen suljetuis­sa huokosissa oleva ilma. Seinärakenteen lämmöneristävyyteen vaikuttaa myös rakenteen tiiveys, joka kevytbetoniseinissä on hyvä ohutsaumamuu­rauksen ansiosta.


Ympäristöystävällinen tuote

Jämerän kevytbetonituotteet ovat ekologisia ja päästöttömiä, ne kuuluvat rakennusmateriaalien puhtaimpaan M1 luokkaan. Kevytbetonilla on pitkä elinkaari, mikä on ympäristölle ystävällisin vaihtoehto. Valmistuksessa käytettävät puhtaat raaka-aineet saadaan aivan tehtaan läheisyydestä ja tuotannosta ei synny lainkaan jätteitä, sillä kaikki tuotannossa syntyvä ylijäämä kierrätetään takaisin valmistusprosessiin.


Valmistetaan täysin puhtaista ainesosista

bauroc kevytbetonituotteet valmistetaan täysin puhtaista ja epäorgaanisista kiviaineksista; hiekasta, kalkista, kipsistä, sementistä ja vedestä. Valmistuksessa käytetään pieniä määriä puhdasta alumiinijauhetta massan huokoistukseen, jonka vaikutuksesta tuote saa erinomaisen lämmöneristyskyvyn. Jämerän kevytbetoni on rakennusmeteriaalien puhtainta M1-luokkaa.

 

Kevytbetonituotteet pdf >>