Sisältöön »
 
 

Karkaistu kevytbetoni on ekologinen valinta

Höyrykarkaistulla kevytbetonilla on alhaiset ympäristövaikutuksen elinkaaren kaikissa vaiheissa. Raaka-aineet käytetään tehokkaasti hyödyksi valmistusprosessissa ja elinkaaren lopussa tuote on helppo uusiokäyttää vaikkapa tierakennuksen materiaalina. Kevytbetonilla on pitkä elinkaari, mikä on ympäristölle ystävällinen vaihtoehto.

Kevytbetoni valmistetaan luonnonmateriaaleista: kalkki, hieno hiekka, vesi ja pieni määrä alumiinijauhetta (valmistettu alumiinin sivutuotteesta) sekä sementti. Jämerän kevytbetonituotteiden raaka-aineet saadaan aivan tehtaan vierestä, jolloin raaka-aineiden kuljetusmatkat ovat vähäiset.

Tehokas tuotantoprosessi vähentää energiankulutusta

Nykyaikainen kevytbetonin tuotantoprosessi vaatii suhteellisen pieniä määriä raaka-aineita tuotettua kuutiomäärää kohden. Tuotantoprosessissa kaikki raaka-aineet käytetään tehokkaasti ja ylijäämä kierrätetään takaisin valmistusprosessiin. Tuotantoprosessissa ei synny myöskään mitään haitallisia päästöjä.

Valmiit kevytbetonituotteet ovat huomattavasti kevyempiä kuin muut kiviaineiset rakennusmateriaalit, mikä vähentää päästöjä kuljetuksen aikana.

Taulukossa on vertailtu rakennusmateriaalien valmistuksessa tarvittavan raaka-aineen/energian määrä valmista tuotekuutiota kohden.

Lähde: https://eaaca.org/index.php/aac/resources-environment


Karkaistu kevytbetoni on suomalainen keksintö 1930-luvun alusta ja Suomen ensimmäinen kevytbetonirakennus on vuonna 1936 valmistunut Malmin lentokenttärakennus.