Sisältöön »
Jämerä MoveIn -uudiskohteet
 
 
fiilis-townhouse-blogi.jpg
 

Townhouse-blogi

Townhouse -blogi kertoo kahdentoista Tuusulan asuntomessuille 2020 rakennettavan townhousetalon rakentajista, talojen suunnittelusta ja rakennuttamisesta sekä päätöksenteon vaiheista.


 

29.08.2017

Järjestyksessään 50. asuntomessut Tuusulassa 2020

Asuntomessujen 50. juhlavuoden messut Tuusulassa

Historian ensimmäiset asuntomessut järjestettiin vuonna 1970 Tuusulan Lahelan alueella. 30-vuotta myöhemmin ne järjestettiin uudelleen Tuusulassa. Tuolloin kertaa Nummenharjun alueella.

Jälleen kerran messut palaavat juhlimaan "pyöreitä" kun järjestyksessään 50. Tuusulan Asuntomessut järjestetään vuonna 2020 Rykmentinpuiston alueella. Tuusulan keskustaan, Hyrylän vanhalle kasarmialueelle rakentuu lähivuosina kutsuva koti 15 000 ihmiselle. Uuden asuinalueen ensimmäiset asukkaat muuttavat asuntomessualueelle vuonna 2020 messujen jälkeen.

AJATUS KUSTANNUSTEHOKKAASTA KAUPUNKIPIENTALORAKENTAMISESTA

Istuin taannoin palaverissa, jossa oli läsnä niin Suomen Asuntomessut Osuuskunta, Suomen pientaloteollisuus ja Tuusulan tekninen johto ja keskustelimme asuntomessujen järjestämisestä Tuusulaan. Kunnan edustajien esitellessä suunnitelmiaan alueen käytöstä, juolahti mieleeni erikoinen ajatus hyödyntää tilaisuus jonkin uuden luomiseksi kyseisten messujen ympärillä. Olin tuohon aikaan mukana Tampereen teknillisen yliopiston työryhmässä, jossa pohdittiin tulevaisuuden kaupunkimaista pientalorakentamista. Jotenkin en vain päässyt irti ajatuksesta, että kaupungistuvan Suomen tulee yhä vakavammin pohtia erilaisia asumisen ratkaisuja perinteisen kerrosrakentamisen rinnalle. "Dilemmakin" oli selvä... raha puhuu ja ihmisillä on yhä useampi sukupolvi välissä siitä, kun lähdettiin maatalosta maailmalle ja tiedettiin miten päin vasaraa pidettiin kädessä. Pientalon rakentamisen pitäisi olla samalla helppoa ja kustannustehokasta jotta rakennuttamisen mukanaan tuoma riski voidaan ja uskalletaan kantaa.

Kirjoitin aiheesta pienen näkökulmakirjoituksen PTT:n uutiskirjeeseen keväällä 2017, missä totesin faktan siitä, miten aluekohtaiset erot pientalorakentamisessa tulevat jatkossa korostumaan entisestään. On luonnollista, että kasvukeskuksissa pientaloille kaavoitetaan jatkuvasti pienempiä tontteja, joiden optimaalisessa täyttämisessä usein tarvitaan arkkitehtia avuksi. Yksilölliset halut ja tavat asua eivät katoa mihinkään, mutta toiveiden toteuttamiseen tarvitaan yhä useammin ammattilaisia. Ne omakotirakentajat, jotka puolestaan haluavat runsaasti tilaa ympärilleen, sitä myöskin edelleen hakevat, mutta usein juuri kaavoituksen sanelemista syistä tiiviiden kaupunkien ulkopuolelta. Näin ollen trendikkäät townhouset tai muut tilatehokkaat kaupunkipientaloratkaisut eivät ole vastakohtia perinteisemmälle omakotirakentamiselle, tai myöskään vähemmän yksilöllisiä vaihtoehtoja, vaan ovat yksi erinomainen lisä jatkuvasti laajenevaan mahdollisuuksien kirjoon.

Näiden ajatusten siivittämänä otin ja hain elokuussa 2017 Jämerälle messualueen parasta tonttia 10-14 kaupunkipientalon rakentamiseksi ryhmärakentamisen kautta. Tontti jakautuisi hallinnanjakosopimuksella määräosiksi, jolloin jokaisella rakentajalla olisi ns. oma tupa ja oma lupa... joskin niin, että Jämerä olisi ryhmän yhteenkasaava voima ja operaattori... samalla tiedostaen että allekirjoittanut valvoisi muutamia ylimääräisiä öitä tämän oto-hankkeen ympärillä.

-haaste ei johda toimintaan ennenkuin se otetaan vastaan-

Kommentit:

Ei kommentteja

Kirjoita kommentti:
03.07.2019

Puhtaat valkoiset rungot

Lue lisää


24.05.2019

Kivi kiveltä, palkki palkilta

Lue lisää


25.04.2019

TALOT ALKAVAT NOUSTA

Lue lisää


08.03.2019

Paalutusta oikein luvan kanssa

Lue lisää


12.02.2019

Tästä se lähtee

Lue lisää


14.11.2018

Rakentamista ammattilaisten kanssa

Lue lisää


14.08.2018

Ryhmärakentamisen työkalut

Lue lisää


25.05.2018

Suunnittelusta ei tingitä

Lue lisää


08.11.2017

T2020 hanke käynnistyy

Lue lisää


 

jari-kokokuva396119478.jpg

Jari Malkamäki

Kirjoittaja on Jämerä Kivitalojen toimitusjohtaja ja on vetänyt ohella Tuusula 2020 townhouse-projektia osana laajempaa kehitysprojektia, jossa rakennetaan prosessia kustannustehokkaiden kaupunkipientalo -ryhmärakentamishankkeiden läpiviemiseksi.

Kirjoittajalla on yli 15 vuoden kokemus pientalorakentamisesta. Hän on Suomen Pientaloteollisuus ry:n haliituksen puheenjohtaja 


 

#townhouse #ryhmärakentaminen #kaupunkipientalo #pientalo #kivitalo #ryhmärakentamishanke #jämerä #jämeräkivitalo #jamerakivitalo #liveyourdream #asuntomessut #asuntomessuttuusula #tuusula #asuminen

 

Kaikki kirjoitukset

 
 
 
x