Sisältöön »

Asutko Jämerässä, tervetuloa Originaalien joukkoon! Kerro meille Jämerästäsi »

 
Kivitalolaskin
 
 
fiilis-jamera-kaarina.jpg
 

Kivitalo kolmessa kerroksessa

Kodissa on 319 m². Täällä asuu nelihenkinen perhe.Koti ostettiin Jämerän vesikattovalmiina ratkaisuna.

Rinnetontti ratkaisi talon muotokielen, ja se selkeytti myös toimintojen sijoittelun eri kerroksiin. Nyt kolmikerroksisessa kodissa nautitaan perhepäivällisiä keskikerroksen upeissa maisemissa ja alakerran lasiovien kautta siirrytään suoraan uima-altaalle. Ylimpään kerrokseen omaan rauhaansa sijoitettiin yksityisimmät tilat.

Kolmikerroksinen koti on istutettu rinteeseen taiten. Arkkitehti Mikko Lindqvist piirsi kodista arkkitehtonisesti mielenkiintoisen, ja samalla toteutettiin perheen kaikki toiveet ilmavista ja valoisista sisätiloista suurine ikkunoineen.

Etelä-Suomessa asuva perhe etsi sopivaa tonttia uutta taloaan varten kauan. Hyväksi havaitulta paikkakunnalta ei haluttu muuttaa pois, sillä perheessä on kaksi nuorta lasta ja vanhempien oma yritys sijaitsi myös lähiseudulla.

- Etsimme merenrantatonttia kauan, mutta mitään ei löytynyt. Kunnes tulimme tervehtimään ystäviämme, jotka olivat juuri saaneet talonsa valmiiksi. Samalla lyhyellä tien pätkällä oli vielä kulmatontti vapaana ja ihastuimme siihen välittömästi, perheen äiti kertoo.

1330-neliöinen rinnetontti sijaitsee metsän reunassa. Päätytontti on hyvin rauhaisa, sillä metsä on suojeltu, eikä siihen näin ollen saa rakentaa taloja. Tässä kohtaa rinne laskeutuu melko jyrkästi kohti suojaisaa meren poukamaa, mutta näkymät ovat henkeä salpaavat.

Tontin löydyttyä uutta kotia ryhdyttiin suunnittelemaan toden teolla. Oikeastaan suuntaviivat olivat tuossa vaiheessa jo selvillä. Aiempi koti oli romanttishenkinen, puurakenteinen omakotitalo ja nyt haluttiin selkeälinjainen, särmikäs ja moderni kivitalo.

- Halusimme seuraavaksi kodiksemme tyyliltään modernin talon, jossa olisi runsaasti suuria ikkunoita.

Jämerä-Kivitalot oli selkeä valinta useastakin syystä. Tuolloin vuonna 2013-2014, talotoimittajaa valitessa, ei muilta kivitaloyrityksiltä saanut yhtä laajaa palvelua kuin heiltä ja toisaalta perheelle suositeltiin luotettavilta tahoilta Jämerä kivitaloa.

Talotoimitus vesikattovalmiina

 Perheellä ei ollut aikomustakaan ryhtyä itse rakentajiksi. Oma yritys ja pienet lapset veivät jo kaiken ajan nytkin, joten talo haluttiin ostaa mahdollisimman valmiina pakettina.

Jämerän laajin toimitusvalmius oli tuolloin vesikattovalmius, joka valittiin toimitusmuodoksi.

- Jos silloin olisi ollut mahdollista ostaa koti avaimet käteen palveluna, olisimme sen tehneet. Vaikka otimme mahdollisimman laajan toimituksen, töitä ja tilattavaa jäi paljon senkin jälkeen. Koko rakennusprosessi on lapsiperheen ja yrittäjän arjessa kuitenkin melkoinen ponnistus.

Nyt lähes neljä vuotta myöhemmin, Jämerällä on useita eri toimitusvalmiuksia., joista Jämerän Lux-talotoimituksen sisältö on kivitalojen laajin yhdellä sopimuksella oleva toimitus. Jämerän MoveIn-palvelulla  uuden kodin ostaja saa Jämerä-kivitalon aina suunnittelusta muuttovalmiiksi saakka. Jämerä tekee tiivistä yhteistyötä luotettavien alan ammattilaisten kanssa yksilöllisten, muuttovalmiiden Jämerä-kivitalojen toteuttamiseksi.

Portaat, seinät välipohjat on rakennettu kevytbetonista.

Rinnetontti ratkaisu

Tontin muodot, ilmansuunnat ja perheen toiveet ohjasivat arkkitehtinä toimineen Mikko Lindqvistin suunnitelmia, perhe löysi hänet Jämerän kautta.

Talo tehtiin kaikkiaan kolmeen kerrokseen. Keskikerros on sisääntulokerros, jossa ovat oleskelutilat, yläkertaan sijoitettiin makuuhuoneet ja työhuone ja pohjakerroksessa on vielä sauna, kylpytilat ja kodinhoito.

Vaikuttavin kerroksista on nimenomaan keskikerros, josta tullaan kotiin sisään.

Ovesta sisään astuttaessa ensimmäinen pitkä näkymä on suoraan oleskelutilojen ohi merelle saakka. Arkkitehti on suunnitellut kerrokseen vielä alaspäin menevän, noin 50 cm porrastuksen ruokailutilan ja varsinaisen olohuoneen välille, jolloin näkymän vaikutus korostuu entisestään.

- Kodissa on neliöitä 319, mutta tilat tuntuvat jopa huomattavasti suuremmilta ikkunoiden, lasitetun terassin ja alakerran avoimen terassin ansiosta. Ulkotilat tuovat kotiin runsaasti lisää käyttöneliöitä.

Tiloista ei ole kuitenkaan tehty pelkkää yhtä avaraa tilaa, niissä on mielenkiintoa lisäävää rytmiikkaa. Korkeampi valokuilu on ainoastaan ruokailutilan kohdalla, olohuoneessa huonekorkeus on normaali ja itse keittiö on osittain hieman normaalia matalammassa syvennyksessä. Olohuoneen varsinainen huonekorkeus paljastuu vasta siellä ollessa, sillä sisäkaton reunoja kiertää madallus, johon on upotettu taidokkaasti valaisutekniikka.

Kaikua korkeissa kivipintaisissa tiloissa on ehkäisty kodissa täysin riittävän suurin tekstiilipinnoin. Olohuoneen muhkea Kymon-matto on siinä tehtävässä erityisen tehokas. Vaikka kodin pinnat ovat pääosin hyvin vaaleat ja siellä on käytetty paljon lasia, on kokonaisuus saatu viihtyisäksi värein. Sinisen sävyt, turkoosi ja petrooli nousevat esille entistä tehokkaammin vaaleassa ympäristössä.

Kodin keskus on keittiö

Keittiö on tämän kodin sielu.

- Kokkaamme paljon ja syömme sukulaisten kanssa yhdessä pitkiä perhepäivällisiä. Tilaa täytyy olla riittävästi, sillä meillä on melko suuri suku, miehelläni jo pelkästään viisi sisarusta.

Lisäksi koti on tehty paikaksi, jossa voidaan tarvittaessa illastaa myös asiakkaiden kanssa.

- Keittiö ja ruokailutila vetää puoleensa. Vaikka minulla on työhuone ylhäällä, teen etäpäivinä työt mieluummin ruokapöydän ääressä – työhuone on ennemminkin papereiden säilytyspaikka, äiti naurahtaa.

Keittiö-ruokailutila onkin suunniteltu oivaltavasti. Pitkän kaapistoseinän edessä on yli kolme metriä pitkä saareke, joka on näkyvissä olevan keittiön ainoa laskutila. Varsinainen yllätys sijaitsee kulman takana piilossa, jonne on tehty minikokoinen apukeittiö.

- Säilytämme siellä irtotavarat ja pienet koneet, jolloin itse keittiö näyttää siistimmältä.

Lisäksi perheellä on käytössä suuria, rosterisia tarjoilukärryjä, joilla tarjottavia viedään kätevästi myös viereiselle lasitetulle parvekkeelle.

Huikean kokoisella Lumonin lasittamalla parvekkeella on tilaa grillata ja nauttia lämpimistä päivistä.

- Käytämme sitä lähes ympäri vuoden. Aurinko paistaa sinne heti puolenpäivän jälkeen ja sieltä näkee myös auringon laskun meren ylle. Olemme asentaneet sinne myös lämmittimet viileitä ilmoja varten.

Näkyvissä oleva keittiö jatkuu kulman taakse apukeittiöksi, jonka vierestä on käynti lasitetulle terassille. Ruokailuryhmän ylle on asennettu perheen äidin ihastuttaneet Luceplanin Hope-valaisimet. Selkeälinjaisessa Kvikin keittiössä takaseinä on varattu koneille ja säilytykselle. Edessä on yli kolmimetrinen saareke lasku- ja työtilana. Saarekkeen taso on käsitelty tummaksi wengeksi. Ruokailutilan ja olohuoneen välissä on noin 40 - 50 cm madallus alaspäin, mitä pidetään arkkitehtonisesti optimaalisimpana ratkaisuna katseen suunnan ohjaamiseen.

Sisustuksen suuntaviivat

Sisustuksessa pariskunnalla on hyvin samankaltainen maku, mutta perheen äiti teki ehkä lopullisia päätöksiä enemmän.

-Halusin tähän kotiin tumman ja vaalean kontrastin, mutta ei mustaa ja valkoista.

Kodissa on paljon vaalea pintaa ja sen rinnalle on tuotu tummaa wengeä. Schücon-ikkunoiden ja lasiliukuseinien karmit ovat mustat, mikä tuo ryhdikkyyttä muutoin ilmaviin tiloihin.

- Koko kodin sisustus lähti oikeastaan valaisimista. Halusin ehdottomasti, että ruokapöydän ylle asennetaan valoa heijastelevat Luceplanin Hope-valaisimet, jotka olin löytänyt jo ennen rakennusprojektin alkamista. Sen alle halusin tuoda lasikantisen pöydän, joka olisi tarpeeksi eleetön valaisimien alla.

-Olen aina ihaillut italialaista sisustustyyliä, mutta tämä ei ole tyylipuhtaasti sitä. Halusimme tehdä tänne kodikkuutta väripisteillä. Valitsimme väreiksi turkoosin ja petroolin, jossa on häivähdys vihreää. Myös ikkunoista näkyvä maisema tuo väriä sisätiloihin.

Portaikko toimii kodissa kauniina valokuiluna. Aamuaurinko heijastelee portaikon laseissa ja metallisissa käsijohtimissa ja luo varjoja lattioihin.

Arki sujuu

Kotiin päästiin muuttamaan lopulta pari vuotta sitten, takana on siis jo hyvää käyttökokemusta. Kolmikerroksisuus ei ole haitannut arjessa lainkaan, se on vain jäsentänyt selkeämmin tilojen toiminnallisuutta.

Kesäpäivinä elämä keskittyy pitkälti alakerran aurinkoiselle terassille, jonne on upotettu myös uima-allas.

- Me emme edes kaipaa kesämökkiä. Nautimme luonnosta ja lämpimistä päivistä täällä kotona!

Lasitettu terassi tuo suuren lisäarvon kotiin. Lumonin lasittamassa tilassa syödään aina lämpimillä ilmoilla. Mikäli tila tulee liian kuumaksi, voi ovia avata merelle päin ja kattoon asennetut verhot vedetään esiin pahinta häikäisyä estämään. Valkoiseksi rapattu koti on raamitettu mustin yksityiskohdin, mikä antaa arkkitehtuurille lisäsärmää.

Pohjakerroksessa ovat kylpy- ja saunatilat sekä oleskeluaula. Täältä pääsee siirtymään suoraan lasiovien kautta aurinkoiselle terassille, jonka kanteen on upotettu uima-allas.

 
 
 
x