Sisältöön »
Jämerä MoveIn -uudiskohteet
 
 
 

Arkkitehdin oma talo

Vaikea tontti vaatii vain tarkempaa suunnittelua

Jyrkkä rinnetontti ja naapurit lähellä kuulostaa tontilta, jolle moni ei anna mahdollisuutta. Tällaiselle tontille arkkitehti Linda Salo suunnitteli talon omalle perheelleensä.

- Vastaani ei ole tullut vielä koskaan toivotonta tonttia. Vaikea tontti vaatii vain tarkempaa suunnittelua, paneutumista rakennuspaikan ominaisuuksiin ja sen parhaisiin puoliin,.

Huomio valoon ja sen käyttäytymiseen tilassa

Talon massoittelussa tavoiteltiin yksityisyyttä ja valon maksimaalista hyödyntämistä, siksi muodoksi päätettiin L-malli.

- Minulle oli tärkeää, että taloon syntyy pitkiä sisänäkymiä. Eikä pelkästään sisätilasta toiseen, vaan myös toisesta siivestä toiseen laajojen ikkunapintojen kautta.

Useaan ilmansuuntaan olevat aukotukset ja pitkät sisänäkymät tuovat taloon vaihtelevat valonkierrot ja tiloista erinäköisiä eri vuorokauden- ja vuodenaikoihin.

- Valo puhaltaa hengen tiloihin. Pohdin paljon myös sopivia mittasuhteita ja yritän tuoda tiloihin intiimiyttä. Avaruuden ja valoisuuden vaikutelma on saavutettavissa myös muilla keinoin kuin tekemällä tila korkeaksi.

Ikkunaratkaisussa vaikutteita japanilaisuudesta

Olohuoneen ikkunaratkaisussa on vaikutteita japanilaisuudesta. Tasakokoisten maisemaikkunoiden sijaan lasiseinä koostuu erikokoisista ikkunoista.

- Siinä on merkittävää, että karmit ovat materiaaliltaan puuta ja puunvärisiä, jolloin ne ovat kauniita kontrasteja ja korostuneessa roolissa kokonaisuudessa.

Huoneiden sijoittelussa harkittua hierarkiaa

Talo asettui rinteen ansiosta luontevasti kolmeen eri tasoon. Huoneiden sijoittelussa eri tasoihin noudatettiin harkittua hierarkiaa. Vieraat eivät tule suoraan keittiöön tai olohuoneeseen, vaan ensin alemmalle tasolle, jossa eteisen lisäksi on kodinhoitotilat ja työhuone.

Jokaiselta kolmelta tasolta on käynti omalle oleskelutasolle ja sitä kautta sisäpihan puutarhaan. Oleskeluterassin voi valita auringonkierron mukaan. Ylimmällä tasolla olevien saunatilojen viereisellä terassilla nautitaan ilta-auringon viimeisistä säteistä. Olohuone taas avautuu kaakon suuntaan, jolloin sen edessä oleva terassi kylpee päivisin auringossa, mutta iltaisin siinä on viihtyisän viileää istuskella auringon laskiessa puiden taakse.

Talon kattolipan kulma terassipihallepäin on mietitty tarkkaan. Korkealle nouseva ja kuuma kesäaurinko ei pääse lipan ansiosta lämmittämään sisätiloja, vastaavasti talvella sisätiloissa nautitaan matalla paistavasta auringosta.

Materiaalit ja värit ohjaavat katsetta

Talon julkisivuissa käytettiin kolmea eri rappausväriä, joiden rinnalla tehosteena puuverhoiltuja osia.

- Väreillä ja materiaaleilla on jaoteltu talon osia, niillä ohjataan katsetta ja kiinnitetään huomiota yksityiskohtiin. Esimerkiksi talon julkiset puolet on rapattu pääosin valkoisiksi, mutta ikkunoiden ympärykset ja sisäänkäynnin ovisyvennys on rapattu terrakotan oranssiksi, joka lämpimän kutsuvana värinä toivottaa tervetulleeksi sisään.

Piha suunniteltiin samalla kertaa

Pihan ja talon suunnittelu on tehty yhtäaikaisesti. Jokaiselta kodin kolmelta talon eri tasoltaon käyntiomalle oleskelutasolle ja niistä on käynti sisäpihan terassipuutarhaan. Terassipuutarhan tavoitteena on häivyttää sisä- ja ulkotilojen rajapintaa. Samoin toimii myös olohuoneen rimakatto, joka jatkuu puulla verhoillun lipan kautta ulos johdattaen katsetta puutarhaan.

 
 
x