Sisältöön »
 
 

Villa ylinen

 

Teksti: Jutta Rissanen, Suuri TaloExtra
Kuvat: Veikko Kallio

Jämerä LUX-talotoimitus.

AJATUS OMAN NÄKÖISESTÄ JA PERSOONALLISESTA KODISTA JÄI MIELEN SOPUKOIHIN

Asiat etenivät omalla painollaan. Talon rakentaminen tuli ajankohtaiseksi muutama vuosi sitten ja tonttikin löytyi pariskunnan kotipaikkakunnalta Kokkolasta.

- Halusimme kivitalon. Kävimme useita vaihtoehtoja läpi, mutta Jämerä-kivitalo tuntui lopulta parhaalta ratkaisulta. Johannes sai tuttavien kautta rakennusarkkitehti Virve Rosbergin yhteystiedot ja otti häneen yhteyttä, muistelee Anne-Marie.

Virve Rosberg innostui haasteellisesta tehtävänannosta, sillä tämä kotiprojekti ei ollut ihan tavanomainen.

Taloon haluttiin runsaasti neliöitä eri kerroksiin, paljon avointa ja yhteistä tilaa, runsaasti ikkunoita, modernia arkkitehtuuria niin sisälle kuin uloskin. Kodista haluttiin tehdä mahdollisimman viihtyisä paikka, jonne on ihana palata pitkiltä työmatkoilta ja raskaiden työpäivien jälkeen viettämään rentouttavaa perhe-elämää. Kodissa pitäisi olla tilaa myös harrastuksille.

- Kun päätimme jäädä Kokkolaan asumaan, halusimme kodin, jossa olisi kaikki mitä tarvitsemme. Ajattelimme, että talo saisi olla sellainen, jossa viihtyisimme loppuelämämme ja jonne mahtuisi myös ystäviä yökylään, kiteyttää Anne-Marie talolle asetetut toiveet.

Ylisten ajatus kodin tyylistä sai alkunsa häämatkalla luetuista lehdistä.


TALON ARKKITEHTUURIIN PERHE HALUSI HIVENEN TEOLLISUUSHENKEÄ, ROHKEITA ARKKITEHTONISIA MUOTOJA JA VALOA

Virve hahmotteli kotiin ulokkeita, valokuilun, parvekkeita sisälle sekä ulos ja eri tasoja. Valkoisen, linjakkaan talon profiiliin tehtiin jännitettä tummilla kehystyksillä, pylväillä ja katoksilla. Osa suurista maisemaikkunoista on tehty ruutuikkunoiksi ja osa maantasakerroksen ikkunoista on syrjään vedettäviä Domuksen liukuovia. - Halusimme kotiin laadukkaat ja energiatehokkaat ratkaisut. Otimme paljon selvää ennakkoon eri tuotteista ja kävimme Domuksella Oulussa tutustumassa tarkemmin tuotteisiin ennen ostopäätöstä.

Kodin tyyliin haluttiin ylellisten hotellien tunnelmaa. Sisustuksen tyyliä haettiin lehdistä ja netistä, ja ystävien kautta Italiasta saatiin vinkkejä tuotevalintoihin. - Avaraa tilaa on kodissa paljon! Kodin huonemäärää on hiukan haasteellista laskea, sillä kerroksissa on niin paljon avointa tilaa, Anne-Marie kertoo.

Yläkerrassa on kolmen makuuhuoneen lisäksi vaatehuone ja kylpyhuoneet.

Vanhempien makuuhuoneesta haluttiin jenkkityylisesti ylellinen ”Masterbedroom”, jonka yhteydessä on vaatehuone ja kylpyhuone.

Keskikerroksen sydämenä on keittiö, jonka keskellä on iso saareke ja sen kruununa näyttävä valaisin. Keittiö suunniteltiin Helsingin keittiömaailmassa ja kaapistot ovat A la Carten kokoelmasta. Kvartsinen Silestonen työtaso haluttiin erikoispaksuna versiona kokonaisuutta jykevöittämään.

Tila jatkuu avoimena oleskeluhuoneeseen ja vierestä nousevat yläkertaan lasikaiteiset, tummanharmaat ja teräsrakenteiset portaat.

Portaista haluttiin normaalia leveämmät, materiaalina on kevytbetoni ja ne on päällystetty massiivipuulla alakerran lattian mukaisesti.

Keittiöstä on suora käynti myös talvipuutarhaan, jonka lasiseinät suojelevat arkoja kasveja ja yrttejä ympäri vuoden. Lasihuoneessa kasvatetaan yrttejä, oliivipuita ja pian rakenteita pitkin kiipeilee myös viiniköynnös.

Keskikerrokseen sisustettiin vielä viimeiseksi ylimääräinen musiikkistudio työtilaksi. Samassa kerroksessa ovat myös sauna ja kylpyhuone.

- Etenkin kylpytiloihin halusimme ylellisyyttä, Anne-Marie kertoo.

Näyttävät kylpykalusteet ja altaat ovat Italiasta Ceramica Cielon -mallistosta ja hanat löytyivät Gessiltä. Tuolloin muutama vuosi sitten tuotteille ei ollut maahantuojia, mutta nykyisin niitä tuo maahan LVI Juhani Niemi. Italialaista alkuperää olevat kaakelit ostettiin Laattapisteen ja K-Raudan valikoimista.

Alakerrassa on vielä vierashuone kylpyhuoneineen omassa rauhassaan, kuntosali ja askarteluhuone.


TALOSSA ON PALJON NÄYTTÄVIÄ YKSITYISKOHTIA, JOTKA ANTAVAT TALOLLE SEN OMINAISEN, PERSOONALLISEN ILMEEN

Teräspalkit ja massiivinen kivirakenne saivat kodissa paikoin jäädä näkyviin ja itse asiassa niitä haluttiin jopa korostaa entisestään. Samoin iv-putket ovat siistiksi maalattuina osittain näkyvissä.

Pieni siltamainen parveke olohuoneen yllä, jonne on asetettu Eero Aarnion suunnittelema Pallo-tuoli, on sisustuksen helmiä.

Suureen rooliin nousee myös valaisu ja näyttävät valaisimet.

- Käytimme Virven ohella valaisuarkkitehti Esa Pietilää, Last Shadow -yrityksestä. Hänen kauttaan löytyivät myös valaisimet libanonilaisesta PSLAB:ista, Anne-Marie kertoo.

Esa Pietilä ehdotti myös olohuoneen seinälle erikoista valaisinta, joka toimii tilassa yhtä aikaa sekä taideteoksena että tehokkaana valaisimena. Siinä valkoista seinää vasten kulkee punaisia sähkökaapeleita pintavetoina tarkassa järjestyksessä kymmenien valaisinten välissä.


YKSINKERTAISTA, NÄYTTÄVÄÄ JA JUURI SOPIVAN LOFT-HENKISTÄ TÄHÄN KOTIIN

Taloprojekti on saatu päätökseen kaikin puolin, viimeiset istutukset ja pihatyöt tehtiin tänä kesänä. Yliset ovat kaikin tavoin tyytyväisiä lopputulokseen, se vastaa täysin sitä, mistä he aikoinaan häämatkallaan haaveilivat.