Sisältöön »
 
 
villa-havet-ulko-21908799804.jpg
 

Asuntomessut Loviisa 2023
Jämerä kivitalo Villa Havet

Rakennuttajat: Nina Björström-Lehtonen ja Tomi Lehtonen, @villa_havet
Arkkitehtisuunnittelu: Arkkitehti SAFA Eero Korhonen
Kerrosala: 196 m2
Piharakennuksen kerrosala: 24 m2
Tontti: 1348 m2

Teksti Dakota Lavento. 3D-kuvat Spiral One, Juha Nilsen

 

 

Villa Havet – koti meren äärellä

Nina Björström-Lehtosen ja Tomi Lehtosen Jämerä kivitalo Villa Havet kohoaa Loviisan Asuntomessualueen parhaalle tontille.  

Sympaattinen Loviisan kaupunki sekä messualueen sijainti meren rannassa ja aivan keskustan läheisyydessä innostivat vuoden 1988 Miss Suomen Nina Björström-Lehtosen ja Tomi Lehtosen lähtemään mukaan asuntomessurakennusprojektiin.

- Asuntomessut viehättivät nimenomaan konseptillaan. Tiedämme, milloin talon on oltava valmiina ja milloin pääsemme muuttamaan sisään. Joustovaraa ei ole. Kaiken on oltava valmiina messujen alkuun mennessä, Nina nauraa. 

Useimmilla asuntomessualueilla on yksi muita himotumpi tontti. Nina ja Tomi onnistuivat saamaan Loviisan messualueen halutuimman tontin. hyvin valmistellun hakemuksensa ansiosta. – Toimiva paketti ja hyvin valmisteltu hakemus vaikuttivat asiaan. Meillä oli jo hakuvaiheessa valmiina hienot arkkitehti Eero Korhosen tekemät piirustukset piha- ja valaistussuunnitelmineen, Nina kertoo. 

Jämerä kivitalo sen olla pitää

Ninan ja Tomin edellinen Jämerä kivitalo valmistui 20 vuotta sitten Porvooseen. Oli itsestään selvää, että myös asuntomessutalosta tulisi kivitalo.

- Olemme olleet entiseen taloomme hyvin tyytyväisiä. Tiesimme etukäteen, mitä kivitalon rakentaminen tarkoittaa, joten sellaiseen projektiin on mukavampi lähteä, Tomi perustelee. 

Koska Ninalla ja Tomilla oli hyvät kokemukset edellisen Jämerä-talonsa rakennushankkeesta, he ottivat ensimmäiseksi yhteyttä Jämerä Kivitalot Oy:öön. Sen jälkeen asia olikin selvä.  - Sain myyntipäällikkö Heikki Piriseltä niin loistavaa palvelua, ettei muualta tarvinnut ryhtyä kyselemäänkään, Tomi sanoo.

Jämerä kivitalot rakennetaan palamattomasta, ympäristöystävällisestä ja puhtaasta M1-luokan bauroc kevytbetonista. –Jämerä kivitalot ovat hengittäviä, terveellisiä ja turvallisia. Kosteus ei pääse yksiaineisessa rakenteessa kerääntymään mihinkään. Rakentaminenkin on helppoa, sillä materiaali on helposti työstettävää, Tomi kertoo.

Moderni ja ekologinen

Villa Havet on kaunis, moderni ja ekologinen Jämerä-talo. Siitä tulee perheen nykyistä, kaksikerroksista kotia pienempi, sillä perheen lapsista vanhempi, tytär on jo muuttanut omilleen. Vain poika muuttaa Loviisaan. Päärakennuksen kerrosala on 196 m2. Erillinen piharakennus toimii työtilana, kuntoilu- ja vierashuoneena. 

Toisin kuin perheen nykyinen koti, Villa Havet on yksikerroksinen. – Portaissa juostessa saa kyllä hyvin arkiliikuntaa, mutta rakennamme Villa Havetia loppuelämän kodiksemme. Tuntui viisaammaksi suunnitella se yhteen tasoon, Nina sanoo. 

Nina Björström-Lehtosen kennel Miniwin’s tunnetaan hyvin myös koiranäyttelypiireissä, sillä Nina on menestynyt, joskin pienimuotoinen kasvattaja. Kääpiövillakoiria perheeseen kuuluu nykyisin kolme. Pentueita on yleensä yksi vuodessa. 

Koiraperheenjäsenet on luonnollisesti otettu uuden kodin suunnittelussa huomioon. Villakoirat saavat oman trimmaushuoneensa, jossa ne myös nukkuvat yönsä.

–Talon sisustusmateriaalitkin ovat koiraystävälliset. Sisustukseen ei tule jalkalistoja tai muuta pureskeluun innostavaa puumateriaalia. Kaikki talon lattiapinnat ovat hartsia, joka on pentuvahinkojen jälkeen helppo pyyhkäistä puhtaaksi, Nina kertoo. 

Villa Havetin rakentaminen käynnistyi joulukuussa 2021 rannan ruoppauksella. Maarakennustöihin päästiin maaliskuussa ja talo pystytetään kevään ja kesän aikana. Sisätöihin päästään syksyllä 2022.

 

 
 
x