Sisältöön »
 
 

Yksilöllinen kivitalo Kauniaisissa

Asuinpinta-ala 133 m2
Arkkitehti Virve Rosberg.


Suunnittelun lähtökohtana oli tehdä aikaa kestävä koti,
 jossa on tehokkaasti hyödynnetyt neliöt

Teksti: Jutta Rissanen, Suuri TaloExtra
Kuvat: Paula Osenius


Vannomatta paras! Aiemmat kokemukset olivat saaneet Maijan vakuuttumaan siitä, ettei hän ryhtyisi ainakaan rakentajaksi enää uudestaan. Mutta kohtalo ohjasi asiat toisin.

Nyt täydellisesti onnistuneessa rakennusprosessissa perheelle valmistui kaikki toiveet täyttävä kivitalo Kauniaisiin, ja siinä sivussa parantuivat myös aiemmat rakentamisen traumat.

Ystävänpäivä kaksi vuotta sitten oli Maijan ja Kennethin elämässä käänteentekevä. Tuolloin tehtiin henkinen päätös omakotitalon rakentamisesta.

- Näin ilmoituksen Jämerä Kivitalojen tapahtumasta netissä. Kiinnostuimme siitä, ja koska vapaana oli vain yksi aika, päätimme äkkiä varata sen, perheen äiti Maijan kertoo.

Tässä ystävänpäivä tempauksessa yrityksen talomyyjä ja arkkitehti konsultoivat puolentoista tunnin verran ajan varanneita henkilökohtaisesti ja veloituksetta kivitalon rakentamisessa. Tilaisuus sai pariskunnan vakuuttuneeksi ja he päättivät tarttua tilaisuuteen. Nyt tai ei koskaan!Kivitalo ainoa vaihtoehto

Maijan ja Kennethin kaksilapsisella perheellä oli ollut jo ennen tuota kohtalokasta Jämerän tilaisuutta talon rakentaminen harkinnassa.

- Olimme keskustelleet kaikista eri vaihtoehdoista ja olimme yhtä mieltä siitä, että jos ryhtyisimme rakentamaan, se olisi kivitalo. Jämerä Kivitaloista meillä oli erittäin positiivinen laatumielikuva, pariskunta muistaa.

Yksi mielenkiintoinen tonttikin oli jo löytynyt Kauniaisista, mutta päätöksen tekeminen suuntaan tai toiseen oli vaikeaa. Osittain syynä olivat Maijan aiemmat huonot kokemukset rakentamisesta ja toisaalta pohdittiin, pystyttäisiinkö tuolle löydetylle tontille edes toteuttamaan toiveiden mukainen kivitalo perheen budjetilla.

Kyseisen tontin ja rakentamisenkin teki vetovoimaiseksi entiset, ihanat naapurit, jotka myös olivat rakennusaikeissa ja lunastaneet itselleen tontin harkinnassa olevan paikan vierestä. Lisäksi nyt tilaisuudessa tavatut arkkitehti Virve Rosberg ja Jämerän kokenut myyjä Timo Salo olivat käyneet tarkoin läpi tontin tarjoamia mahdollisuuksia, kustannusrakennetta, ja rakennustapavaihtoehtoja, mikä valoi uskoa pariskuntaan. 

- Halusimme ehdottomasti kuulla asiantuntijoiden mielipiteet paikasta, ennen kuin aloitimme tarkemmin edes neuvottelemaan sen ostamisesta. Emme halunneet joutua tilanteeseen, jossa tontille ei saisikaan rakentaa sellaista kotia kuin halusimme.

Helmikuisen ystävänpäiväntilaisuuden jälkeen Maija ja Kenneth uskalsivat ryhtyä kaavailemaan rahoitusta projektilleen. Toukokuun alkupäivinä kaikki oli selvää ja kaupat lyötiin lukkoon Jämerä Kivitalojen kanssa laajimmasta mahdollisesta runkotoimituspaketista.


Suunnittelun lähtökohtana kokemus ja tulevaisuus

Perheellä oli kokemuksia niin yksikerroksista kuin kaksikerroksisistakin kodeista, ja nyt asuintilat haluttiin keskittää pelkästään yhteen tasoon.

- Listasimme Kennethin kanssa aiempien asumismuotojemme hyvät ja huonot puolet. Halusimme ehdottomasti välttää turhaa tilaa sekä hukkaneliöitä. Toivoimme kodista mieluummin kooltaan sopusuhtaista, jossa voisimme elää kaksistaankin lapsien lähdettyä kotoa.

Virve Rosberg toimi talon arkkitehtinä. Hän piirsi rinnetontille talon, jossa hyödynnettiin maaston muotoja. Rinnettä tasoitettiin sen verran, että 136-neliöiset asuintilat saatiin yhteen kerrokseen. Varastotilat ja autokatos taas sijoitettiin alapuolelle kivijalkaan, ja niihin käydään ulkokautta.

- Suunnittelussa huomioitiin se, että mikäli haluamme tulevaisuudessa tehdä eteisestä portaat kellarikerrokseen, voimme ne tehdä, Kenneth mainitsee.

Maija koki, että lukuisat käydyt taloesittelyt olivat erittäin hyödyllisiä ja niistä sai runsaasti ideoita omaan kotiin.

- Esimerkiksi huoneiden kokoa tai korkeuksia ei välttämättä pysty hahmottamaan paperilla riittävän hyvin, itse nähtynä ja koettuna ne havainnollistuivat paljon selkeämmin.

Arkkitehdin saamassa toivelistauksessa oli keskeisenä asiana myös mahdollisimman selkeän tilaratkaisun luominen. Kotiin toivottiin yhtä avointa, suurta tilaa, jossa olisivat yhteiset oleskelutilat. Sen lisäksi haluttiin kaikkiaan kolme makuuhuonetta, sauna ja saniteettitilat. Tilavan eteisen viereen piirrettiin kodinhoitohuone suihkuhuoneen yhteyteen.

Kodin asemoinnissa tontille hyödynnettiin luonnonvaloa ja ympäröivää maisemaa mahdollisimman monesta suunnasta, mikä tekeekin kodin valoisaksi myös vuoden pimeimpään aikaan.

Pariskunnan tsemppaajana sisätilojen suunnittelussa oli myös sisustusarkkitehti ystävätär, joka kannusti perhettä ilmeikkäisiin ja omannäköisiin ratkaisuihin.

- Hän kehotti muun muassa avartamaan aukotuksia, että saisimme luonnon osaksi kotia. Siksipä makuuhuoneessamme on 150 cm leveät pariovet, jotka pidetään auki aina, kun mahdollista, jotta näkisimme ikkunasta takapihan kauniit puut.

Samaa selkeyttä ja minimalismia haluttiin kaikkiin pintamateriaaleihin ja kiinteisiin kalusteisiin. Kodin värimaailmaksi valikoitui klassisen ajattomat värit musta ja valkoinen harmaalla ja pehmeällä beigellä höystettynä. Lisää pehmeyttä tiloihin tuovat puunväriset lattialankut.

Urakointi varmoissa käsissä

Maija ja Kenneth ostivat kotinsa Jämerä Kivitaloilta laajalla asennuspaketilla, mikä tarkoittaa, että runkopystytyksen ohella Jämerän miehet tekivät talon vesikattovalmiiksi sekä asensivat ikkunat. Sen jälkeen töistä otti kopin Jämerän myyjän kontaktiverkkojen kautta löydetty VDM-Kivitalo Rakennus Oy urakoitsijaksi ja Spigot Oy, joka vastasi talotekniikan suunnittelusta ja asennuksesta.

- Meidän tehtäväksemme jäi hankkia pintamateriaalit ja kiinteät kalusteet, jotka he sitten asensivat paikoilleen. Urakoitsija soitti meille riittävän ajoissa tulevista työvaiheista, jolloin työt eivät seisahtuneet koskaan tilattavia tavaroita odotellessa.

Pariskunnalla oli periaatteena jo projektiin ryhtyessään, että tärkeintä on löytää luotettavat ja ammattitaitoiset yhteistyökumppanit. Alihankkijoita ei haluttu ylikilpailuttaa halvimman tarjouksen toivossa, vaan mieluumminkin löytää ne vastuuntuntoisimmat toimijat. Tämä osoittautuikin loppujen lopuksi parhaaksi mahdolliseksi päätökseksi. He kiittelevät etenkin urakoitsijan ammattitaitoa ja ratkaisukeskeistä kommunikointia. Kertaakaan rakentamisen aikana ei perheelle tullut epätoivon hetkiä ja Maijakin toteaa, että tämä positiivinen kokemus peittosi aiemmat traumat.

Koti valmistui uskomattoman tehokkaassa aikataulussa. Rakennuslupahakemus lähti kaupungin käsittelyyn kesäkuussa ja vihreää valoa hankkeelle saatiin lokakuussa. Marraskuussa alkoivat perustustyöt, jonka jälkeen työt etenivät rivakasti kovasta pakkastalvesta huolimatta. Koti oli muuttovalmis jo puolen vuoden päästä, jonka jälkeen tehtiin vielä rappaukset ja pihatyöt.

Valmistuminen oli Maijalle erityisen mieleenpainuva tapahtuma

-Saavuin juuri ennen juhlapyhiä kotiin työmatkalta. Muu perhe oli vastassa lentokentällä ja lähdimme käymään rakennustyömaalla. Yllätys oli melkoinen, kun koti olikin valmis ja perhe oli ystävien avustuksella hoitanut muuton. Tulen muistamaan juhannuksen 2018 varmasti aina!