Sisältöön »

Runkovalmiin talotoimituksen tilaajalle kevätetuna kevyiden väliseinien materiaalit veloituksetta »

 
 
 
 


Aikaa kestävä arkkitehtuuri on aina rehellistä

"Kestävästä arkkitehtuurista­ puhuttaessa­ ei ­missään ­tapauksessa pitäisi ajatella­ ­pelkästään estetiikkaa. Elämme hyvin­ ­rauhatonta aikaa. Kodin pitäisi olla ­rauhan tyyssija."

"Se, miten hyvin talon arkkitehtuuri kestää aikaa, on suunnittelijan taidoista­ kiinni. Tosin kivi­rakenteesta ­oikeastaan väki­sin­­kin­ tukee­ klassista arkkitehtuuria."

Kivimateriaali ei estä­ suunnittelemasta ja toteuttamasta­ mitä mieli­kuvituksellisempia ja hurjempia futuristisia ­luomuksia tai romanttista huvila-arkkitehtuuria,­ mutta silti se luontevimmin kääntyy selkeään, rauhalliseen, puhdaslinjaiseen muotokieleen.

Hyvä, aikaa­ kestävä arkkitehtuuri on aina rehellistä. Rakennuksen ulkomuodon tulee heijastaa ­sisätiloja. Aukotuksen on oltava funktionaalista, joten sen on lähdettävä toiminnallisuudesta. Vaikka tietyn aikakauden tyylipiirteet näkyisivätkin arkkitehtuurissa, se ei haittaa, kunhan tämä rehellisyys säilyy. Siksi vuosikymmeniä sitten rakennettua ­toimivaa rakennusta ihaillaan yhä edelleen.

Tila­järjestelyllä harmoniaa

Kestävästä arkkitehtuurista puhuttaessa missään tapauksessa pitäisi ajatella pelkästään estetiikkaa. Eläm­me hyvin rauhatonta­ ­aikaa. Kodin pitäisi olla rauhan tyyssija. ­

Tila­järjestelyllä voidaan luoda harmoniaa,­ ­vähän samaan tapaan kuin sakraaleissa raken­nuksissa. Jämerä-kivitalo muotoutuu hyvin­ tällaiseen rauhalliseen, funktionaaliseen arkkitehtuuriin ja harmoniseen, klassiseen­ aukotukseen.

Jokainen omakotirakentaja­ ansaitsee hyvän, toimivan omakotitalon. Sen suunnitteluun kannattaa panostaa. Kysymys ei kuitenkaan ole siitä, että kodin pitäisi olla­ taide­teos, jota muut arkkitehdit arvostavat ja joka palkitaan. Suurin kiitos arkkitehdille on, kun asiakas sanoo, että tästä tuli paljon parempi, kuin osasin kuvitellakaan. Kun kaikki on kohdal­laan; kun tilat ovat kauniita ja rauhoittavia. Kun ovet aukeavat oikeaan suuntaan eikä niihin paukauta päätään!

"Tilasarjat tekevät talosta mielenkiintoisen. Eri huoneisiin saman­aikaisesti avautuvat näkymät synnyttävät näkymien ­jatkumon.

Näkymät talosta ulos

Seinästä seinään ulottuvat panoraamaikkunat sopivat parhait­en taloon, jonka ympärillä on avara maisema. Yhtä lailla­ mielenkiintoisia näkymiä voidaan suunnitella ahtaalle­ tontille rakennettavaan taloon käyttämällä harkitusti sijoitet­tuja vaikkakin huomattavasti kapeampia ikkunoita. Ikkunasta näkyvä maisema voi tällöin olla kaistale kaunista puutarhaa. Näiden pienempien ikkunoiden sijoittaminen täsmälleen oikeaan korkeuteen ja kohtaan on suunniteltava erityisen huolellisesti.

Sisätilat saadaan jatkumaan ympäröivään maisemaan ja tila tuntumaan neliöitään suuremmalta lattiatasosta alkavalla ikkunalla. Vaikutelma korostuu, jos sisätilojen lattia- tai seinämateriaali jatkuu ulos terassille. Näin syntyy illuusio yhtenäisestä tilasta. Jatkuvuus saavutetaan, kun ikkunan karmit ovat mahdollisimman huomaamattomat ja seinämät jatkuvat keskenään samassa linjassa sisältä ulos.

Näkymät talon sisällä

Ulko-ovelta vastassa tulisi olla mieltä nostattava vasta-aihe, esimerkiksi kauniisti korostettu seinä, maalaus, peili tai mahdollisuuksien mukaan myös ikkuna.

Tilasarjat tekevät talosta mielenkiintoisen. Huoneet asemoidaan peräjälkeen. Esimerkiksi kolmeen eri huoneeseen samanaikaisesti avautuvat näkymät synnyttävät näkymien jatkumon. Olli Jokinen kutsuu tätä terapeuttiseksi asumiseksi.

Mieltä rauhoittaa, kun pystyy tilasarjan toisessa päässä istuessaan pääosin hahmottamaan yhdellä vilkaisulla koko kodin tilat.

Toistuvuus ja harmonia tekevät tiloista tunnelmallisempia ja turvallisemman tuntuisia.

Katseen suuntaa voi ohjata esimerkiksi korkeuseroilla. Eteisaula suunnitellaan usein hieman avautuvia tiloja, yleisimmin olohuonetta, korkeammalle. Katse lukkiutuu lähes poikkeuksetta sisään tullessa kohti alempana sijaitsevia tiloja ja efektiä tehostaa, jos vastassa on näkymä ulos.

Sisätilanäkymien jatkumossa kevyesti eri väriset huoneet ovat harmoninen kokonaisuus ja oikein sijoitettuna yksittäinenkin huonekalu voi nousta tunnelman tekijäksi. Myös valaistuksella on talon sisäisissä näkymissä valtava vaikutus.

Näkymät ulkoa taloon sisälle

Talon arkkitehtuuri luonnollisesti ohjaa katsetta samalla tavoin ulkona. Talon muoto määrittää piha-aluetta ja rajaa ympäröivää maisemaa. Rajattu tila muodostaa intensiivisen pihapiirin, joka tuntuu osalta sisätiloja. Esimerkiksi atriumpihan keskelle istutettu puu ohjaa katseen suuntaa niin sisältä ulos kuin ulkoa sisälle.


 
 
x