Sisältöön »
 
 

Arkkitehti Kirsi Lehtonen, arkkitehtitoimistoarte @ gmail.com 

TOWNHOUSE - MODERNIA KAUPUNKIASUMISTA

"Townhousetalo tarjoaa paljon mahdollisuuksia. Päätyjen suurien ikkunapintojen ansiosta avarat oleskelutilat tulvivat valoa ja terassit oleskelutilojen jatkeena pidentävät Suomen kesää."

Keskieurooppalaisista kaupungeista tutut townhouse­talot sopivat hyvin suomalaiseenkin taajamakulttuuriin. Kyljistään toisissaan kiinni olevat talot rakennetaan pienille, usein n. 160-300 neliön tonteille. Talot voivat olla kuitenkin kaksi- tai jopa kolmikerroksia, joten pikkutontille mahtuu paljon taloa.

Monissa kaupungeissa tonttikustannukset ovat nousseet pilviin, joten pieni tontti säästää rakennus­kustannuksissa merkittävästi.

Townhouse tulvii valoa

Townhousetalot suunnitellaan tulvimaan valoa, vaik­ka­­ ikkunoita ei sivuseinille saadakaan muuta kuin talorivin päädyissä. Talojen ikkunapinta sijoittuu pää­tyihin ja ne on avattava rohkeasti. Tavanomainen oma­­kotitalojulkisivu pienine ikkunoineen ei town­housetalossa toimi.
Terasseja lasiliukuovineen kannattaa townhousessa hyödyntää. Näin sisätila avautuu ulos ja sisään pääsee maksimaalisesti valoa.
Ylimpään kerrokseen voi suunnitella taivaalle avautuvia kattoikkunoita. Erityisen hienoja ovat suoraan lattiasta nousevat ja ylös katolle jatkuvat ikkunat.

Avointa tilaa loft-henkeen

Townhouse tarvitsee hyvän pohjaratkaisun. Kun koko­nainen kerros jätetään yhtenäiseksi, avaraksi oleskelutilaksi, lopputulos on upea ja valoa tulvii edestä ja takaa.

Makuuhuoneet voivat taas olla pieniä, tarvittaessa kevyillä väliseinillä muunneltavissa, kun ajan myötä tilantarve muuttuu.
Loft ratkaisussa makuuhuoneet sijoittuvat yläkertaan toiselle pitkälle sivulle ja toinen puoli jättää avoimeksi tilaksi, näyttävien portaiden ja korkean ilmatilan näyttämöksi.  

Urbaania ulkoelämää

Terasseja ja korkeitakin muuriaitoja yhdistelemällä niin etu- kuin takapihallekin saa yksityistä oleskelutilaa, josta voi toteuttaa myös modernin minipuutarhan. Pieni, kaunis piha on helppohoitoinen.