Sisältöön »

Asutko Jämerässä, tervetuloa Originaalien joukkoon! Kerro meille Jämerästäsi »

 
Kivitalolaskin
 
 
 

Tyytyväiset asiakkaat ovat koko homman kruunu

"Hetken hiljaisena luonnoksia katseltuaan asiakkaat saattavat sanoa, ettei talo näytäkään sellaiselta, kun he olivat kuvitelleet, vaan paljon paremmalta."

Tarpeet ja toiveet selviävät keskustelemalla

Arkkitehdin ja asiakkaan ensimmäisissä suunnittelu­pala­vereissa tullaan tutuiksi, puhutaan pitkään ja luodaan raamit unelmien talon suunnittelulle. Hyvä suunnittelija on kärsivällinen kuuntelija ja innos­­tunut haastattelija. On päästävä sisälle asiakkaan­ elämään:­ selvitettävä heidän ajatuksiaan, toiveitaan, unelmiaan. Kysel­tävä arjen kulusta, harrastuksista,­ ­lemmikeistä ja lomai­lusta, jotta voisi tietää, minkälaisia tiloja kotiin tarvitaan ja miten niitä käytetään. Hieman pitää osata myös lukea rivien välistä, sillä kaikkea ei aina osaa kysyä tai asiakas ei osaa pukea sanoiksi toiveitaan.

Tosiasiat haltuun

Parasta on, jos ensimmäinen tapaaminen arkkitehdin­ kanssa on tontilla. Tonttikäynnillä näkee ympäristön, ­ilmansuunnat, olosuhteet ja tontilla mahdollisesti olevan rakennuskannan.

Kaavamääräykset on hyvä käydä yhdessä läpi­ suunnittelun alkumetreillä, sillä asiakas ei välttämättä tiedä,­ mitä määräykset hänen rakennusprojektinsa kannalta voivat merkitä. Myös budjetista on tärkeä keskustella heti­ alkuvaiheessa. Sen sijaan asiakkaan omat pohjapiirrokset jätetään tässä vaiheessa mielellään syrjään, sillä ne lukitsevat turhaan ajatuksia.

Hyvässä talossa sisä- ja ulkotilat toimivat keskenään

”Pinterestin sisustusunelmat” ovat suunnittelupalaveriin­ tervetulleita. Ne kertovat minkälaisesta tyylistä asiakkaat­ pitävät, olivat ne sitten moderneja valoisia korkeita tiloja­ tai ruutuikkunoita ja lämpimämpiä sävyjä. Hyvässä talossa­ sisä- ja ulkotilat keskustelevat keskenään. Näin sisustus­ antaa ideoita arkkitehtuurille, tilasuunnittelulle ja massoittelulle.

Jokaisen suunnitteluprojektin jännittävin hetki koittaa ensimmäisten luonnosten myötä. Hetken hiljaisena luonnoksia katseltuaan asiakkaat saattavat sanoa, ettei talo näytäkään sellaiselta, kun he olivat kuvitelleet, vaan paljon paremmalta. Suunnitelmassa on ratkaistu ongelmia, joita he eivät olleet tulleet edes ajatelleeksikaan.

 
 
x