Sisältöön »
Jämerä MoveIn -uudiskohteet
 
 

Usein kysyttyä

 
Miksi eri toimijoiden tarjousten vertailu on niin haastavaa? Minkälaisia piirustuksia tarjouksen saamiseksi pitää olla? Halkeileeko kevytbetoniseinä?

Kivitalon seinien halkeilu on useimmiten merkki rakennusvirheestä tai turhassa kohdassa säästämisestä. Pahimmillaan voi olla kyse perustusten pettämisestä maaperästä tai esimerkiksi lähistöllä tehdystä räjäytystyöstä. Useimmiten on kuitenkin kyse pinnoituslaastien ja rappausten kutistumasta suhteessa runkomateriaalin. Toisin sanoen pinnoitteet elävät eri elämää kuin runko. Kun puhutaan runkorakenteiden kutistumasta, kevytbetonin maksimikutistuma on 0,3% eli 10 metrin matkalla 3mm. Se on noin 5 kertaa pienempi kuin esim. betonilla. Tästä syystä mm. valubetonijärjestelmissä tulee käyttää yli kaksikertainen määrä kutistumateräksiä kuin kevytbetonijärjestelmässä. Syy halkeiluun ei siis löydy itse kevytbetonista.

Onneksi tähänkin ongelmaan on helppo ratkaisu! Seinien pintojen halkeamat johtuvat siis useimmiten seinien kutistumasta, kun ne kuivuvat lopullisesti rakentamisen jälkeen. Eli seinä ei varsinaisesti halkea, vaan tasoitus ja maalipinta voivat haljeta, jos ne eivät jousta seinien kutistuessa. Nykyisissä tasoitus ja rappausjärjestelmissä sisä- ja ulkopuolen pinnoituksissa käytetään lasikuituverkotusta tasoituslaastin sisällä, jolloin seinän luontaisesta kutistumasta johtuvia hiushalkeamia ei enää juuri tule.

Jämerä suosittelee ehdottomasti lasikuituverkotusta ulos ja pintavahvikekangasta sisälle! Lasikuitukangas on edullinen sekä nopea asentaa, ja hyviä perusteita sen poisjättämiselle on vähän.

Mitä rakennusosia Jämerän toimitukseen kuuluu? Saako Jämerän kautta asennuspalveluita? Usein kuulee, että kivitalo on kallis - miten Jämerä? Kuinka nopeasti kivitalo on muuttovalmis? Mitä käytännön eroa on Jämerän eri seinävahvuuksilla 400mm ja 500mm? Saako Jämerältä suunnittelupalveluita? Mitä hyötyä on kiviyläpohjasta?
 
 
x