Sisältöön »
 
 

JÄMERÄ KIVITALON RAKENTEET

Jämerä kivitalot rakennetaan bauroc kevytbetonista. Rakennejärjestelmään kuuluvat harkot, palkit, porrasaskelmat, seinäelementit, maanpaine-elementit, tasoelementit, väliseinälaatat ja -palkit.

 

puhtaimman M1-luokkan rakennusmateriaali

Karkaistua kevytbetonia käytetään ympäri maailmaa asunto-, toimitila- ja teollisuusrakentamisessa, sekä erityisolosuhteissa kuten rakennusmateriaalina maanjäristysvyöhykkeillä. Kevytbetonirakenteet toimivat rakennusfysikaalisesti oikein, ovat pitkäikäisiä ja ympäristöystävällisiä.

Jämerän kevytbetonituotteet valmistetaan Pohjois-Euroopan suurimman karkaistujen kevytbetonituotteiden valmistaja Bauroc AS:n tehtailla. Bauroc vie tuotteita Baltian maihin, Suomeen, Ruotsiin, Norjaan, Tanskaan, Islantiin, Saksaan, Puolaan ja Sveitsiin. Bauroc kevytbetonitehtaiden vuosikapasiteetti on 500 000 m3, mikä vastaa noin 6 000 kivitalon ulkoseinäharkkojen määrää.

Bauroc kevytbetoni on turvallinen rakennusmateriaali terveys- ja ympäristövaikutusten suhteen. Tuotteet valmistetaan puhtaista epäorgaanisista ainesosista ja ne kuuluvat rakennusmateriaalien puhtaimpaan M1-luokkaan. 


Paloluokat ja ilmaääneneristävyys
Tuote
Paksuus
mm
Valmiin seinän
u-arvo
Paloluokka
Ilmaääneneristävyys dB
Kevyet väliseinä
ELEMENT
100

EI 120
Rw 37
Kantavat väliseinät
CLASSIC
200

REI 180
Rw 43
Ulkoseinät 
ECOTERM+
300
0,25
REI 240
Rw 44

ECOTERM+
375
0,20
REI 240
Rw 47/Rw+C 46/Rw+Ctr 42

ECOTERM+
400
0,19
REI 240
Rw 48/Rw+C 47/Rw+Ctr 43

ECOLIGHT
400
0,24
REI 240
Rw 50/Rw+C 49/Rw+Ctr 45

ECOTERM+
500
0,15
REI 240
Rw 51/Rw+C 50/Rw+Ctr 46
Maanvarainen alapohja:
betonilaatta 80 mm, EPS 200 mm


0,11


Tuulettuva kevytbetoni-
alapohja


0,15


Tuulettuva ontelolaatta-alapohja


0,16


Kevytbetoniyläpohja:
kevytbetonielementti 250 mm, puhallusvilla 350 mm


0,9
REI 90

Puuyläpohja:
kattoristikot, puhallusvilla 450 mm


0,9
*
* /* /*
Ikkunat ja ovet


0,8


* Arvoihin vaikuttaa mm. kipsilevyjen määrä

 

bauroc kevytbetonituotteiden valmistuksen aiheuttamat päästöt

Bauroc kevytbetonituotteiden valmistuksen aiheuttamat päästöt EN 15804+A1 mukaisesti /m3 valmistettavaa tuotetta. Lähde: Bauroc EPD:t 3.6.2021 (laadittu EN 15804+A2 mukaisesti).

Lue lisää sivulta www.jamera.fi/kestava-pientalo/

 

RUNKOVALMIS TALOTOIMITUS

Jämerä kivitalon RAKENNEOSAT


PERUSTUKSET JA KELLARI

Perustukset tehdään maaperästä riippuen, joko maanvaraiselle anturalle tai paaluanturalle. Maanvaraiset anturamuotit toimitetaan työmaalle valmiiksi raudoitettuina.

Sokkelit ja kellarit muurataan kevytsoraharkkoista. Kellarin seinät voidaan tehdä myös koko kerroksen korkuisista kevytbetonisista maanpaine-elementeistä.

Anturamuotit Formex, betonit Rudus


ULKOSEINÄT

Ulkoseinät muurataan yksiaineisista lämpökiviharkoista. Lämpökiviharkot toimivat sekä kantavana rakenteena että lämmöneristeenä eli seiniä ei tarvitse lisäeristää eikä vahvistaa betonivaluilla, mikä säästää aikaa ja kustannuksia. Yksiaineisissa lämpökiviseinissä ei ole myöskään materiaalien välisiä rajapintoja, joihin kosteus voi tiivistyä. 

Harkkovahvuudet ovat 375, 400 tai 500 mm, kohteen mukaan. Puolilämpimissä tiloissa voidaan käyttää 300 mm paksuisia harkkoja. 

Harkot muurataan ohutsaumalaastilla ja harkkojen pystysaumoissa on valmiina urat ohutsaumalaastilla tiivistämistä varten. Näin koko harkkoseinä saadaan ilmatiiviiksi. 


KANTAVAT VÄLISEINÄT

Kantaviin sisäseiniin käytetään 250, 200, 150 ja 100 mm vahvuisia kevytbetoniharkkoja rakennesuunitelmien mukaan. 

KEVYET VÄLISEINÄT

Kevyet väliseinät muurataan mittatarkoista 100x400x600 mm väliseinälaatoista.


ALA-, VÄLI- JA YLÄPOHJAELEMENTIT

Ala-, väli- ja yläpohjien kantavina ja lämpöä eristävinä rakenteina käytetään raudoitettuja kevytbetonielementtejä. Elementtien leveys on 600 mm ja paksuus 250 mm. Elementtienmaksimipituus on 6000 mm, vakiopituudet 200 mm välein.


PALKIT

Raudoitettuja kevytbetonipalkkeja käytetään ikkuna- ja oviaukkojen ylityksissä kantavana rakenteena. Palkkeja valmistetaan harkkojen leveyksiä vastaavasti ja niiden korkeus on joko 200, 400 tai 600 mm. Palkin maksimipituus on 6000 mm ja pituudet ovat 200 mm välein.
Väliseinien oviaukkojen ylityksiin käytetään 100 mm leveitä ja 200 mm korkeita palkkeja.


RAKENNETERÄKSET

Suurissa aukonylityksissä ja välipohjan kannatuksessa korkeiden tilojen yhteydessä käytetään tarvittaessa teräsrakenteita. Jämerä kivitalojen kaikki porrasteräkset, teräspilarit ja -palkit toimitetaan kuumasinkittyinä tehdaskuormien yhteydessä, joten niitä ei tarvitse tilata erikseen.


PORTAAT

Kiviportaat voidaan rakentaa suorana tai välitasollisena. Porrasaskelmat tuetaan ympäröiviin seinärakenteisiin tai niille voidaan tehdä myös erillinen runko 100 mm väliseinälaatoista tai teräksestä. Porrasaskelmat voidaan pinnoittaa esimerkiksi laatoilla tai parketilla.

Porrasaskelmat ovat raudoitettuja kevytbetonielementtejä, joiden korkeus on 175 mm, leveys 300 mm ja vakiopituudet 880, 980, 1080 mm. Muut pituudet 50 mm välein. Maksimipituus: 1500 mm (1-aukkoisena) ja 3000 mm (2-aukkoisena).


YLÄPOHJA JA VESIKATTORAKENTEET

Yläpohja tehdään 250 mm kevytbetonielementeistä, joiden päälle tulee lisälämmöneristeeksi 300-350 mm mineraalivillaa. Kevytbetonielementeillä voidaan tehdä myös vinoja yläpohjia.

Vaakayläpohjissa käytetään kattoristikoita ja vinoissa yläpohjissa vesikattokannattajat asennetaan kevytbetonisten korokepalojen päälle. Kattokannattajan tai kattoristikon yläpintaan asennetaan kondenssisuojattu aluskate. Aluskatteen yläpuolinen tuuletus varmistetaan korokerimoilla, joiden päälle tulee vesikatteeseen sopivat vaakaruoteet. Vesikatteena on tavallisesti joko tiili tai pelti. Räystäät voivat olla joko avo- tai umpiräystäät.

Puutavara Sepa
Eristeet Paroc Natura Lana 
Vesikatteet Ormax, Ruukki, Icopal


IKKUNAT JA OVET

Ikkunat ovat kolmilasisia puu-alumiini-ikkunoita tai täysalumiini-ikkunoita ja -liukuovia.

 Skaala, Lammin ikkunat ja ovet, Inwido ikkunat


HORMI

Toimitukseen voi sisällyttää tyyppihyväksyn kevytsorahormin yksi- tai kaksireikäisenä.

Schiedel


MUUT RAKENTEET

Parvekkeet tehdään tavallisesti RST-raudoitetuilla tasoelementeillä. Parveke-elementit voidaan kannattaa joko kevytbetoni- tai teräsrakenteilla.

Talojen katokset on mahdollista tehdä joko puu-, teräs tai kevytbetonirakenteisina. Katosten pilarit perustetaan tavallisesti pilarianturoilla ja -harkoilla. Katokset voidaan perustaa haluttaessa myös jatkuvalla anturalla ja sokkelimuurilla.

Kellarillisten talojen tukimuurit tehdään muottiharkoilla tai kevytsoraharkoilla.

 

Katso videoita Jämerä kivitalon rakentamisesta > 

Ohjeita arkkitehtisuunnitteluun >

Ohjeita rakennesuunnitteluun >