Talo meren rannalla

Teksti: Suuri TaloExtra, Jutta Rissanen
Kuvat: Paula Osenius

  • 150-neliöisessä kodissa asuu kolmilapsinen perhe.
  • Talo rakennettiin alun perin kesämökiksi.
  • Yksilöllisesti suunniteltu Jämerä-kivitalo, joka verhoiltu kauttaaltaan paneeleilla

 

Merenpoukamaan, omaan rauhaan on rakennettu kallionharmaa, lautaverhoiltu kivitalo. Alun perin kesäasunnoksi suunniteltu, mutta perheelle niin rakas, että varsinaisesta kodista luovuttiin muutama vuosi sitten ja muutettiin ympärivuotisiksi asukkaiksi tänne luonnon helmaan.

Melkoisen moni meistä on varmasti kesäloman päättyessä miettinyt, että voisiko mökille jäädä asumaan ympäri vuoden. Hyvin harva sen on pystynyt toteuttamaan, mutta tämä perhe möi rohkeasti varsinaisen kotinsa pois ja muutti kokonaan kesämökilleen.

Asiassa oli toki useita ratkaisua helpottavia tekijöitä kuten, että kesämökki sijaitsee vain noin kymmenen kilometrin päässä Turusta ja sinne lähelle pääsee julkisella liikenteellä, jolloin perheen lasten koulumatkat ovat järjestyksessä. Lisäksi kesämökki oli jo alun alkaen varustettu kaikilla mukavuuksilla, joten päätöstä ei lopulta ollut lainkaan vaikea tehdä.

- Huvittavinta tässä on, että meidän aiempi kotimme oli hienosti laitettu ja suuri kooltaan. Tässä on neliöitä huomattavasti vähemmän kuin aiemmassa ja tilaa kolmen aktiivisen lapsen perheelle lopulta hyvin niukasti. Mutta täällä me viihdymme parhaiten, tämä tuntuu todelliselta kodilta, vanhemmat naureskelevat.

Perhe sai haltuunsa tämän tontin sitkeän työn tuloksena. Vanhemmat ajelivat useita vuosia pitkin rannikkoa ja etsivät sopivaa paikkaa. Postilaatikoihin pudoteltiin lappusia, joissa kyseltiin, löytyisikö lähistöltä edes hiljaisessa myynnissä olevia tontteja.

- Eräänä talvena yhdellä etsintäreissulla jäimme autolla lumihankeen jumiin. Se paikka oli tuossa ihan muutaman mutkan takana. Nämä nimenomaiset seudut vetivät meitä puoleensa ja palasimme tänne etsimään ja kyselemään koko ajan, perheen äiti muistelee.

Lopulta onnistui. Loivasti merenrantaan laskeva tontti rantasaunalla, vanha talo ja rehevä puutarha omenapuineen. Perhe lunasti paikan ja ensin remontoitiin rantasauna kuntoon.

- Kun lapset olivat pieniä, kävimme mökillä tuolla rantasaunalla, äiti kertoo.

Paikalle ryhdyttiin suunnittelemaan hiljakseen kesäasuntoa. Omat haasteensa aiheutti alue, sillä ympäröivä seutu on luonnonpuistoa, joten rakennuslupaan vaadittiin poikkeuslupa. Lupa myönnettiin, mutta talon paikan määräsi rakennusvirasto tarkalleen ympärillä olevan herkän luonnon vuoksi. Talo saataisiin sijoittaa melko kauas rannasta, noin 50 metrin päähän, mutta se ei haittaisi, sillä talosta on joka tapauksessa kaunis merinäköala ja merestä voisi nauttia saunarakennukselta käsin.

Jämerä-kivitalon arkkitehtuuri on kaikin puolin mielenkiintoinen. Perusosa on yksikerroksinen ja siihen on liitetty keskelle tornimainen osa, josta suurin osa jätettiin kattoon saakka avoimeksi tuplakorkeaksi tilaksi. Korotusosan reunaan tehtiin kapea parvi, jonne noustaan eteisestä ja se on työhuonekäytössä. 

Ikkunat ja lasiliukuseinät ovat Domuksen Schüco-mallistosta.

Talo rakennettiin kallion kupeeseen, tontilla monia kymmeniä vuosia kasvaneen tammen viereen. Tonttia ympäröivät maat ovat pääosin arvokkaita lintujen pesimisalueita, joten viereen ei tulla rakentamaan ainakaan lähivuosikymmeninä mitään.


Arkkitehti piirsi tontille yksikerroksisen kodin, joka oli määrä rakentaa kivestä

- Suunnitelmien mukaan talosta olisi tullut valkoinen Jämerä-kivitalo ruskein puusomistein. Mutta meitä rupesi arveluttamaan, miten se tähän ympäröivään luontoon oikeastaan sopisi.

Kun Jämerän asentajat olivat saaneet rungon pystyyn ja talo odotti vielä rappausta, tehtiin radikaali päätös: taloon asennettaisiin tummasävyinen puuverhoilu kivirungon ylle. Sopiva värisävy löytyi katsomalla ympäröivää luontoa rannasta päin. Talon taakse jäisi kielojen peittämät kalliot, kyhmyräisiä tammia ja edessä olisi vanha hedelmätarha. Mustanharmaa väri sopeuttaisi talon parhaiten ympäristöönsä, eikä talo näkyisi liikaa mereltä katsottuna.

- Pohdimme tuota ratkaisua paljon. Ja mikäli mieli myöhemmin muuttuu, meillä on verhoilun alla turvallinen, kivirunkoinen talo. Voimme halutessamme poistaa laudat ja rapata seinät perinteiseen tapaan.

Neliöt hyötykäytössä

Kodissa on noin 150 neliötä ja se on pääosin yksikerroksinen. Loivaan rinteeseen rakennettuna pulpettikattoinen talo on käytännössä kuitenkin kahdessa tasossa. Arkkitehti on piirtänyt ideaalin sisääntulon, jossa pääovesta sisään astuttaessa siintää olohuoneen ikkunoista se kaunein mahdollinen näkymä eli merenrantamaisema. Sisääntulon läheisyydessä ovat poikien makuuhuoneet, sekä portaikko parvelle ja kattoterassille. Eteisen jälkeen laskeudutaan muutama porras ja tullaan avaraan olohuoneeseen, jonka toisella puolen on keittiö ruokailutiloineen ja toisella vanhempien makuuhuone, ja kodin kosteat tilat. Taloon rakennettiin myös sähkökäyttöinen sauna, jos rantasaunaa ei arkena jaksaisi lämmittää.

Merenpuoleinen seinä on lähes kokonaan ikkunaa ja liukuovia, jotka johtavat ulos talon levyiselle terassille. Vaikka koko koti on rakennettu varsin kustannustehokkaasti rautakauppaketjujen laajaa tuotevalikoimaa hyödyntäen, oltiin ikkunoiden ja liukuovien kanssa tarkkoja. Domuksen ikkunat ja Schucon liukuovet pitävät lämmön sisällä talvellakin merituulen ujeltaessa ulkona ja niiden mekanismit ovat turvallisia, kestäviä ja varmoja käytössä.

Terassi on tässä kodissa erittäin ahkerassa käytössä, sinne on tehty tilaa suurelle ruokailuryhmälle sekä kesäolohuoneelle. Pieneksi arjen ihanuudeksi terassikanteen upotettiin myös kylpytynnyri, jossa voi saunomisen lomassa nautiskella luonnon rauhasta tähtitaivaan alla.

- Aamulla eteisen ikkunasta vilkaistaessa saattaa vastaan tuijottaa peura takapihan kalliolta. Olemme todella keskellä luontoa ja eläinten ympäröimänä, äiti kertoo kokemastaan.

Terasseja rakennettiin ympäri rakennuksen, tällä tavoin pihan laittamisella ei ole kiire. Vapaa-aikaa vietetään terassilla, harrastuksissa tai merellä veneillen.


Koska taloa ei lähtökohtaisesti suunniteltu ympärivuotiseen käyttöön, tilasuunnittelussa ei osattu riittävästi ennakoida ympärivuotisen asumisen haasteita.

- Kaikki perheen kolme poikaa harrastavat paljon, ja kun lätkäkasseja makaa kylpyhuoneessa tulee mieleen, että kodinhoitohuone olisi voinut olla suurempi, perheen isä naurahtaa.

- Tai kun pojat ovat jo pian teini-iässä, jokaiselle lapselle voisi jo kohtapuoleen olla oma huone, äiti täydentää.

Nuorilla käy luonnollisesti myös runsaasti kavereita kylässä ja lisää tilaa onkin vallattu tarpeen tullen rantasaunalta.

Suunnitelmiakin on jo tehty. Yksi makuuhuone voitaisiin tehdä mahdollisesti yläkerran parven yhteyteen. Toisaalta on mielessä käynyt jo pienen pihatalonkin rakentaminen, joka voisi tarpeen tullen toimia vierastalona, tai vaikkapa omaa tilaa tarvitsevien teinien tilana.

Tilanahtaus tai pienet puutteet eivät vaivaa niin paljoa, että tästä haluttaisiin siirtyä isompiin tiloihin.

- Ei missään nimessä, tämä on meille todella rakas koti. Näen itseni täällä etenemässä vanhana rollaattorin kanssa. Onneksi täällä on vähän portaita, jos tuolloin ei ole enää ketteräliikkeinen, perheen äiti nauraa iloisesti.

 

 

Sisätiloiltaan koti on tummasävyinen, seinät on verhoiltu tumman harmaaksi käsitellyillä Siparilan paneeleilla. 

Olohuone on kodin keskipiste. Tilaa on tehty avarammaksi ja valoisammaksi erityisen korkealla huonetilalla. Kun perheen aiempi koti oli hyvin selkeä ja sisustukseltaan säntillinen, halusi perhe tehdä tämän kodin sisustuksesta mahdollisimman viihtyisän ja kutsuvan. Olohuoneessa on jättikokoinen löhöilysohva, jonka perheen nuoriso valloittaa pelatessaan pelejä.


Vanhempien makuuhuone on sijoitettu suoraan olohuoneen viereen. Myös tästä huoneesta on käynti terassille lasiliukuovien kautta.


 

Kivitalo saa aivan uuden ilmeen, kun sen pinnat verhoillaan esimerkiksi puupaneelein. Tässä kohteessa kivipintaa ei ole jätetty lainkaan näkyviin, mutta yleisin tapa on pinnoittaa talo vain osittain. Osittaisella verhoilulla korostetaan yleensä arkkitehtuuria ja siinä samalla saadaan sileään, rapattuun pintaan lisää kolmiulotteisuutta ja kontrasteja. 

 
 
 

Haluan lisätietoja

Rakennan *


 Tilaan Jämerä-kivitalokirjan
 Haluan, että myyjä ottaa minuun yhteyttä
 Haluan kutsuja Jämerän taloesittelyihin sähköpostitse

Haluan tarjouksen omilla kuvilla



Tontti *

Paikkakunta

Haluan lisätietoa

Tietoni saa liittää Jämerän asiakasrekisteriin ja minulle saa lähettää markkinointimateriaalia *

Huom! Laita ruksi myös tähän kohtaan, jotta voimme tallentaa tietojasi ja ottaa sinuun yhteyttä.