Jämerä kivitalot rakennetaan Euroopan suosituimmasta kivirakenteisten omakotitalojen rakennusmateriaalista, karkaistusta kevytbetonista

Kevytbetonia valmistetaan Euroopassa yli sadassa tehtaassa ja kahdeksassatoista eri maassa. Kevytbetonin kokonaistuotanto vuosittain on noin 16 miljoonaa kuutiota, mistä suurin osa käytetään noin 80 000 pientalon rakentamiseen.


Vahva rakennusmateriaali, jota ei tarvitse tukea teräksillä tai betonivaluilla

Kevytbetoni on kevyttä ja samalla kestävää. Kevytbetonin rakennekovuus ja puristuslujuus on optimoitu omakotitalorakentamiseen. Se toimii siksi sekä kantavana rakenteena että lämmöneristeenä. Jämerä-kivitalojen runko on siis pelkkää kivieristettä, toisin sanoen yhtä ja samaa yksiaineista materiaalia koko talon runko.  Kevytbetoni on niin vahva rakennusmateriaali, ettei sitä tarvitse tukea betonivaluilla tai lisäterästyksellä.

Karkaistun kevytbetonin ainesosat:

  • sementti
  • kalkki
  • kipsi
  • jauhettu hiekka
  • vesi
  • alumiinijauhe

Lopullisen lujuuteensa kevytbetoniuotteet saavat höyrykarkaisussa, joka tapahtuu korkeassa lämpötilassa ja paineessa suurissa autoklaaveissa.

Kevytbetoniin pystyy kiinnittämään helposti niin kevyitä kuin raskaitakin taakkoja, kuten kalusteita, portaita tai esimerkiksi television. Karkaistulla kevytbetonilla on höyrykarkaisusta johtuva kaikista betoneista pienin kuivumiskutistuma. Siksi se on vahva ja turvallinen materiaali, joka säilyttää ominaisuutensa sukupolvelta toiselle.


Erittäin paloturvallinen

Karkaistu kevytbetoni on erittäin paloturvallinen materiaali. Karkaistusta kevytbetonista rakennetaan vankkoja teollisuushallien palomuureja, ja esimerkiksi Tampereen teknillisessä yliopistossa muiden tuotteiden paloturvallisuutta testataan kevytbetonista valmistetuissa uuneissa.

Jämerä-kivitalojen runko voidaan rakentaa kokonaan palonkestäväksi, kun talon yläpohjakin on kiveä. Vakuutusyhtiö huomioi tämän vakuutusmaksuja alentavana asiana.

Karkaistu kevytbetoni yhdessä Jämerä-taloissa käytettävän kivivillaeristeen kanssa täyttää rakennusmateriaalien paloturvallisuuden kovimman A1-luokan vaatimukset. Parhaat luokitukset (A1 ja A2, d0) saavutetaan tuotteilla, jotka eivät osallistu paloon, eivät vapauta palossa energiaa, eikä niistä muodostu savua tai palavia pisaroita. Pientaloissa usein käytettävät sellu- ja muovieristeet (kuten EPS) kuuluvat palaviin rakennusmateriaaleihin, joiden europaloluokitus on D tai E, riippuen siitä, minkä verran kemiallisia paloestoaineita niissä on käytetty. Vertailun vuoksi esimerkiksi käsittelemättömän sahatavaran paloluokka on D.


Hengittävä ja hyvin kosteutta kestävä

Yksiaineinen massiivinen kevytbetonirakenne on oikein toteutettuna kosteusteknisesti turvallisempi kuin ns. kerroksellinen seinärakenne, jossa on erillinen lämmöneristekerros rakenteen sisällä. 

Kevytbetonia voidaan käyttää ulkoseinissä ilman lisälämmöneristettä ja höyrynsulkumuovia. Toisin kuin muoviin käärityt tekniset rakenteet, kevytbetoni hengittää eli tasaa sisäilman kosteutta. Jos kevytbetonirakenne jostain syystä pääsee kastumaan, se myös kuivuu helposti, kun varmistetaan rakenteen riittävä tuuletus. Tämä ominaisuus estää kosteusvaurioiden syntymistä.

Muovittomat ja hengittävät kevytbetoniseinät tasaavat sisäilman kosteutta ja takaavat myös hyvän sisäilman, koska seinärakenne hengittää samalla tavoin kuin esimerkiksi massiivihirsitalon seinä. Näin huoneilma ei ole liian kuivaa lämmityskauden aikana.

Jämerä-kivitalojen karkaistun kevytbetonin ainesosat ovat täysin puhtaita ja epäorgaanisia. Tämän niin sanotun uuden sukupolven karkaistun kevytbetonin ainesosat eroavat merkittävästi jo toimintansa lopettaneen Ikaalisten tehtaan valmistamasta karkaistusta kevytbetonista eli siporexista. Suomen RTS- rakennusmateriaalien päästöluokituksessa Jämerän käyttämä kevytbetoni kuuluu parhaaseen M1-luokkaan. Jämerä-kivitalo on siksi turvallinen valinta myös allergikoille.


Massiivikivitalo varaa talvikuukausina auringonenergiaa

Jämerä-kivitaloihin on helppo rakentaa oikeaoppisesti tiivis ja lämpöä varaava runkorakenne. Toisin kuin monikerroksisissa rakenneratkaisuissa, yksiaineisen kevytbetonin tapauksessa hyvä lämmöneristys ei johda kosteuden tiivistymiseen eristeiden sisällä aiheuttaen mahdollisen homeongelman. Hyvä tiiveys saadaan aikaiseksi yhtenäisellä runkorakenteella, jossa kaikki rungon osat ovat kevytbetonia seinistä kattoon saakka. Tällöin liitoskohdat saadaan tiiviiksi, eikä kylmäsiltoja synny.

Talon tiiveys vaikuttaa oleellisesti rakennuksen lämmityskustannuksiin. Jämerä onkin tutkitusti markkinoiden tiivein talo. Paras tulos energiatehokkuudessa saadaan, kun talo rakennetaan massiiviseksi ja tiiviiksi täyskivitaloksi. 

Toisin kuin erilaiset "kantava runko ja eriste" -kerrosrakenteet, yksiaineinen ja täten massiivinen täyskivitalo kerää talvikuukausina auringonenergiaa. Aurinkoenergian lämpö varastoituu massiivirakenteisiin ja luovuttaa sen yön aikana sisätiloihin. Kesällä massiivinen rakenne puolestaan estää liiallisen lämpösäteilyn sisätiloihin, jolloin talo pysyy viileänä ja sen jäähdyttämiseen tarvitaan vähemmän energiaa.

Jämerä-kivitalon kaikki seinävahvuudet täyttävät tämän hetkisten vaatimusten lisäksi myös 2021 voimaan tulevat "lähes nollaenergia" -energiatehokkuusvaatimukset. Jämerän ulkoseinärakenteet yhdistettynä energiatehokkaisiin ala- ja yläpohjarakenteisiin, laadukkaisiin ikkunoihin ja tehokkaaseen lämmitys- ja ilmanvaihtotekniikkaan mahdollistavat Jämerä -kivitalon rakentamisen tulevassa "lähes nollaenergialuokassa" ja jopa passiivi –luokassa ilman riskiä tiiveyden aiheuttamasta kosteusvauriosta.

Lue lisää energiatehokkuudesta >


Yksinkertainen ja nopea pystyttää

Karkaistu kevytbetoni on helposti työstettävä rakennusmateriaali. Se on luotu omakotitalon rakentamiseen. Kevytbetonista tehdään harkkojen lisäksi pienelementtejä, esimerkiksi ikkuna- ja oviaukkojen ylityksiin, portaisiin, lattioihin ja kattoihin. Kevytbetonituotteet sopivat pientalorakentamisen lisäksi ammattirakentamiseen, kuten asuntorakentamiseen, halleihin, palomuureihin ja väliseiniin.

Kevytbetonirunko on yksinkertainen ja nopea pystyttää, koska pienelementeillä on korkea esivalmistusaste. Koska runkotyövaiheet ovat peräkkäisiä, eivätkä päällekkäisiä, töiden aikataulutus ja vaiheistus on helppoa.

Kevytbetoniharkot ja -elementit kiinnitetään toisiinsa ohutsaumalaastilla. Rakenteet raudoitetaan rakennesuunnitelmien mukaisesti työmaalla ja elementtien osalta jo tehtaalla. Esimerkiksi kellarin seinät voidaan rakentaa nopeasti kevytbetonisista ja raudoitetuista maanpaine-elementeistä.


Kotimaista kädenjälkeä

Jämerä Kivitaloilla on pitkä historia Suomessa. Olemme tehneet kivitaloja Suomessa samalla tekniikalla aina 1930-luvulta saakka, jolloin kevytbetoni keksittiin. Jämerä-tuotemerkilläkin on jo yli 40-vuotinen historia. Jämerän henkilökunta ja toimintakulttuuri ovat edelleen vahvasti suomalaisia.

Jämerä Lux-kivitalopaketille on myönnetty Suomalaisen Työn Liiton avainlippumerkki. Avainlippu myönnetään Suomessa valmistetulle tuotteelle tai Suomessa tuotetulle palvelulle, jonka kotimaisuusaste on vähintään 50 prosenttia.

Jämerä Kivitalot tunnetaan myös hyvästä designistaan. Tunnustuksena tästä Jämerälle on myönnetty Design from Finland -merkki, joka viestii suomalaisen, ainutlaatuisen muotoilun alkuperästä ja korostaa suomalaisen aineettoman työn merkitystä Suomen menestymisen ja työllisyyden kannalta.

 
 
 

Jämerä kivitalo

 

Hyvä sisäilma 

Jämerä kivitalojen rakennusmateriaali, karkaistu kevytbetoni, kuuluu rakennusmateriaalien puhtaimpaan M1-päästöluokkaan. Seinissä ei ole muovia, eikä lisälämmöneristettä. Siksi rakenne hengit­tää ja pysyy terveenä vuosikymmeniä.


Design from Finland

Jämerä kivitalot tunnetaan hyvästä designistaan. Tunnustuksena tästä Jämerälle on myönnetty Design from Finland -merkki.  


Availipputuote

Jämerä Lux-kivitalopaketilla on Suomalaisen Työn Liiton avainlippumerkki.


 Jämerä on PTT:n jäsenyritys 


Jämerä kuuluu tilaajavastuureskisteriin


 Jämerän karkaistut kevytbetonituotteet ovat CE-merkittyä ja Eurooppalaisen standardin mukaisia.