Euroopan suosituin pientalojen rakennusmateriaali

Jämerä-kivitalot rakennetaan karkaistusta kevytbetonista, joka on suomalainen keksintö 1930-luvun alusta. Tuotteen keksi Lohjan Kalkkitehtaiden kemisti Lennart Forsen. Suomen ensimmäinen kevytbetonirakennus, Malmin lentokenttärakennus, valmistui 1936. Kevytbetoni on nykyisin Euroopan suosituin pientalojen rakennusmateriaali.

Jämerä on Suomen vanhimpia pientalomerkkejä ja pitkän historiansa ansiosta pitää ylivoimaisesti kärkipaikkaa rakennettujen kivisten pientalojen määrässä Suomessa. 

Lisää Jämerän historiasta >

Yksinkertainen rakenne ja siksi turvallinen

Karkaistu kevytbetoni on hengittävä, palamaton, puhdas, kestävä, energiatehokas ja helposti työstettävä rakennusmateriaali. Kevytbetonista tehdyt ulkoseinät ovat yksiaineisia eli niissä ei ole muovia eikä lisäeristeitä. Seinät ovat myös niin vahvat, ettei niitä tarvitse vahvistaa betonivaluilla rakentamisen aikana. 

Oikein toteutettuna kevytbetonirakenne on myös kosteusteknisesti turvallisempi, kuin seinärakenteet, joissa on erillinen lämmöneristekerros rakenteen sisällä. Tämä pätee erityisesti sellaisiin rakenteisiin, jossa lämmöneristeenä on käytetty avohuokoista ilmaa läpäisevää eristettä, kuten mineraalivillaa tai puukuitueristettä. Monikerrokselliset rakenteet, joissa on erillinen lämmöneristekerros, ovat yksi syy rakennusten sisä­ilmaongelmiin, sillä mikrobit ja homeitiöt muodostuvat rakenteissa materiaalikerroksien välisiin rajapintoihin. Karkaistussa kevytbetonista tehdyssä rakenteessa rajapintoja ei ole, sillä materiaali on täysin yksiaineista.

Lue Tampereen teknillisen yliopiston rakennusfysiikan professori Juha Vinhan lausunto >

Paloturvallisuus huippuluokkaa

Kevytbetonin ehdoton etu on sen huippuluokkaa oleva paloturvallisuus. Karkaistu kevytbetoni on luonnonmateriaali, josta ei palotilanteessa vapaudu ollenkaan savua tai myrkyllisiä kaasuja, jotka voivat olla tulipalossa jopa vaarallisempia kuin itse liekit.

Ympäristöystävällinen tuote, joka valmistetaan täysin puhtaista ainesosista

Jämerän kevytbetonituotteet valmistetaan täysin puhtaista ja epäorgaanisista kiviaineksista; hiekasta, kalkista, kipsistä, sementistä ja vedestä. Valmistuksessa käytetään pieniä määriä puhdasta alumiinijauhetta massan huokoistukseen, jonka vaikutuksesta tuote saa erinomaisen lämmöneristyskyvyn. Lujuuteensa tuotteet saavat höyrykarkaisussa korkeassa lämpötilassa ja paineessa. Höyrykarkaisun yhteydessä muodostuu uusi homogeenien mineraali, tobermoriitti, joka tekee huokoisesta rakenteesta samanaikaisesti lujan ja keveän

Kevytbetonituotteet ovat ekologisia ja päästöttömiä, ne kuuluvat rakennusmateriaalien puhtaimpaan M1 luokkaan. Kevytbetonilla on pitkä elinkaari, mikä on ympäristölle ystävällisin vaihtoehto. Valmistuksessa käytettävät täysin puhtaat aaka-aineet saadaan tehtaan läheisyydestä ja tuotannosta ei synny lainkaan jätteitä, sillä kaikki tuotannossa syntyvä ylijäämä kierrätetään takaisin valmistusprosessiin.

Klassikko, joka sopii suomalaiseen maisemaan

Jämerä-kivitalot ovat jo syntyjään klassikoita: - kauniita katsella vuosienkin jälkeen, sillä Jämerä-arkkitehtuuriin eivät vaikuta muodin pintavirtaukset. Siksi Jämerä-kivitalo on haluttu vielä vuosikymmenienkin jälkeen, jos nyt jostain syystä joudut siitä luopumaan.


Leikkauskuva kevytbetonirakennuksesta: koko rakennus ­voidaan toteuttaa samalla muovittomalla materiaalilla.


 

Design from Finland
Kotimaista kädenjäkeä
Puhtain M1-luokka
Tilaajavastuureskisteri
PTTn jäsenyritys