Massiivikivitalo, jossa on hyvä sisäilma

Jämerä on Suomen vanhimpia pientalomerkkejä ja pitkän historiansa ansiosta pitää ylivoimaisesti kärkipaikkaa rakennettujen kivisten pientalojen määrässä Suomessa. 

Jämerä-kivitalot rakennetaan karkaistusta kevytbetonista, joka on suomalainen keksintö 1930-luvun alusta. Tuotteen keksi Lohjan Kalkkitehtaiden kemisti Lennart Forsen. Suomen ensimmäinen kevytbetonirakennus, Malmin lentokenttärakennus, valmistui 1936. 

Kevytbetoni on nykyisin Euroopan suosituin pientalojen rakennusmateriaali.

Yksinkertainen rakenne on turvallinen

Yksiaineinen karkaistu kevytbetoni on hengittävä, palamaton, puhdas, kestävä, energiatehokas ja helposti työstettävä. Jämerä-kivitalon seinissä ei ole muovia eikä lisäeristeitä. Seinät ovat myös niin vahvat, ettei niitä tarvitse vahvistaa betonivaluilla rakentamisen aikana. 

Oikein toteutettuna kevytbetonirakenne on myös kosteusteknisesti  turvallisempi, kuin seinärakenteet, joissa on erillinen lämmöneristekerros rakenteen sisällä. Tämä pätee erityisesti sellaisiin rakenteisiin, jossa lämmöneristeenä on käytetty avohuokoista ilmaa läpäisevää eristettä, kuten mineraalivillaa tai puukuitueristettä. Monikerrokselliset rakenteet, joissa on erillinen lämmöneristekerros, ovat yksi syy rakennusten sisä­ilmaongelmiin, sillä mikrobit ja homeitiöt muodostuvat rakenteissa materiaalikerroksien välisiin rajapintoihin. Karkaistussa kevytbetonista tehdyssä rakenteessa rajapintoja ei ole, sillä materiaali on täysin yksiaineista.

Katso Tampereen teknillisen yliopiston rakennusfysiikan professori Juha Vinhan lausunto asiasta >

Paloturvallisuus huippuluokkaa

Kevytbetonin ehdoton etu on sen huippuluokkaa oleva paloturvallisuus. Karkaistu kevytbetoni on luonnonmateriaali, josta ei palotilanteessa vapaudu ollenkaan savua tai myrkyllisiä kaasuja, jotka voivat olla tulipalossa jopa vaarallisempia kuin itse liekit.

Vain puhtaita raaka-aineita

Jämerän kevytbetonituotteet valmistetaan puhtaista raaka-aineista: hiekasta, kalkista, kipsistä, sementistä ja vedestä. Valmistuksessa käytetään pieniä määriä puhdasta alumiinijauhetta massan huokoistukseen, jonka vaikutuksesta tuote saa erinomaisen lämmöneristyskyvyn.

Klassikko, joka sopii suomalaiseen maisemaan

Jämerä-kivitalot ovat jo syntyjään klassikoita: - kauniita katsella vuosienkin jälkeen, sillä Jämerä-arkkitehtuuriin eivät vaikuta muodin pintavirtaukset. Siksi Jämerä-kivitalo on haluttu vielä vuosikymmenienkin jälkeen, jos nyt jostain syystä joudut siitä luopumaan.


Leikkauskuva kevytbetonirakennuksesta: koko rakennus ­voidaan toteuttaa samalla muovittomalla materiaalilla.


 

Design from Finland
Kotimaista kädenjäkeä
Puhtain M1-luokka
Tilaajavastuureskisteri
PTTn jäsenyritys