Sisältöön »
 
 

massiiviKivitalossa on miellyttävän hiljaista

Jämerän massiiviset ja tiiviit seinärakenteet yhdessä kivisen yläpohja kanssa takaavat ettei hälinä kuulu ulkoa häiritsevästi sisälle. Massiivikivitalo ei myöskään nitise ja natise kovassakaan myrskyssä. Massiivikivitalossa on miellyttävä asua sen hiljaisuuden vuoksi.

Modernien kivitalojen kohdalla puhutaan myös usein tilojen kaikumisesta. Korkeat tilat voimistavat kaikua ja vinot katot suuntaavat ääniaaltoja tilasta toiseen. Ratkaisuna tähän on hyvä arkkitehtisuunnittelu, pehmeät sisustusmateriaalit (mm. isot matot ja verhot ikkunoissa) ja myös akustiikkalevyt oikeisiin kohtiin sijoitettuna. 


Jämerä-kivitalon rakenteiden ääneneristävyysarvot


RAKENNEOSA
  ILMAÄÄNENERISTÄVYYS dB  

 Rw 
 Rw +C 
 Rw +Ctr 
UlkoseinätLämpöharkko ECOTERM+ 500
51
50
45
Lämpöharkko ECOTERM+ 375
46
45
40
Lämpöharkko ECOTERM+ 300
43


Yläpohja

Kiviyläpohja, vaaka,  tiilikate
56
55
51
Kiviyläpohja, vaaka,  peltikate
56
52
46
Kiviyläpohja, vino,  tiilikate
54
53
49
Kiviyläpohja, vino,  peltikate
55
54
45
Väliseinät

Väliseinälaatta ELEMENT ja LUX 100
35


Kantavien seinien harkko CLASSIC 200
43


Akustiikkaharkko ACUSTIC 250
48


Rw = ilmaääneneristysluku
Rw +C = ulkoseinärakenteiden, ikkunoiden ja ikkunaovien ääneneristyskyky ilmaääneneristyslukuina raide- ja lentomelua vastaan
Rw +Ctr = ulkoseinärakenteiden, ikkunoiden ja ikkunaovien ääneneristyskyky ilmaääneneristyslukuina tieliikennemelua vastaan


Uusi asetus ääneneristävyydestä tieliikennemelua vastaan

Uusi ympäristöministeriön asetus vaati ulkovaipalta 30dB ääneneristävyyden tieliikennemelua vastaan. Eristävyydellä tarkoitetaan ulkona ja sisällä vallitsevien liikenteen aiheuttamien äänitasojen erotusta. Erotus on laskettavissa, kun tunnetaan ulkovaipan eri tavoin eristävien osien (seinät, yläpohja, ovet ja ikkunat) suhteelliset pinta-alat huoneen lattia-alaan verrattuna sekä niiden Rw+Ctr-arvot. Ääneneristävyystarkastelu tehdään huonekohtaisesti.

Jämerän 375 mm ulkoseinäharkko täyttää ääneneristysvaateen

Jämerä-kivitaloihin teetetyissä ääneneristysselvityksissä myös Jämerän ECOTERM+ 375 mm harkko on täyttänyt seinän ääneneristysvaateen. Laskelman tekijän antamat ohjeet riittävään eristävyyteen pääsemiseksi eräässä lasketussa talossa olivat tällaisia:

Ulkoseinät Rw+Ctr-arvon tulee olla vähintään 40 dB
Yläpohjan Rw+Ctr-arvon tulee olla vähintään 46 dB
Ikkunoiden Rw+Ctr-arvon tulee olla vähintään 38 dB (kiinteillä ikkunoilla 35dB)
Parvekeovien Rw+Ctr-arvon tulee olla vähintään 35 dB

Jos asemakaavassa on asetusta tiukempi vaade ulkovaipan ääneneristävyydelle, on järkevää käyttää ECOTERM+ 500 mm lämpöharkkoa.