Sisältöön »
 
 

 

KEVYTBETONIA KÄYTETÄÄN YMPÄRI MAAILMAA

Karkaistu kevytbetoni on ympäri maailmaa laajasti käytetty materiaali asunto-, toimitila- ja teollisuusrakentamisessa ja siitä on vuosikymmenien kuluessa rakennettu lukematon määrä rakennusfysikaalisesti oikein toimivia rakennuksia. Kevyt­betonilla on erinomainen keveys-lujuus suhde höyrykarkaisuprosessin ansiosta ja siksi se toimii samalla kertaa sekä kantavana rakenteena että lämmöneristeenä.

VALMISTETAAN TÄYSIN PUHTAISTA MATERIAALEISTA

Jämerän käyttämät kevytbetonituotteet valmistetaan täysin puhtaista ja epäorgaanisista kiviaineksista: hiekasta, kalkista, kipsistä, sementistä ja vedestä. Valmistuksessa käytetään pieniä määriä puhdasta alumiinijauhetta massan huokoistukseen, jonka vaikutuksesta tuote saa erinomaisen lämmöneristyskyvyn. Lujuuteensa tuotteet saavat höyrykarkaisussa korkeassa lämpötilassa ja paineessa. Höyrykarkaisun yhteydessä muodostuu uusi homogeenien mineraali, tobermoriitti, joka tekee huokoisesta rakenteesta samanaikaisesti lujan ja keveän.

VALMISTUSPROSESSI

Karkaistun kevytbetonin valmistusprosessi alkaa hiekan jauhamisella tarvittavaan hienousasteeseen, jonka jälkeen kaikki raaka-aineet sekoitetaan. Sekoituksessa tapahtuu kemiallinen reaktio, seos huokoistuu. Huokoistunut massa valetaan muotteihin, joihin lisätään raudoitus tuotteiden mukaan. Kun massa on esikovettunut useita tunteja, se leikataan teräslangoilla oikean kokoisiksi tuotteiksi. Lopullisen lujuuteensa tuotteet saavat autoklaaveissa tehtävässä höyrykarkaisussa korkeassa lämpötilassa ja paineessa. Höyrykarkaisussa tuotteisiin muodostuu uusi homogeenien mineraali, tobermoriitti, joka tekee huokoisesta rakenteesta samanaikaisesti lujan ja keveän. Autoklaavikäsittelyn jälkeen tuotteet pakataan ja suojataan odottamaan toimitusta rakennuskohteeseen.

YKSIAINEINEN JA HENGITTÄVÄ

Karkaistu kevytbetoni on yksiaineista ja siitä tehty talon kivirunko hengittää oikeaoppisesti, mikä on sisäilman kannalta tärkeää. Yksiaineinen kivirakenne on myös kosteusteknisesti turvallinen, sillä rakenteen sisällä ei ole eri materiaalien välisiä rajapintoja. Monikerrokselliset rakenteet ovat kokemusten mukaan yksi syy rakennusten sisä­ilmaongelmiin, sillä mikrobit ja homeitiöt muodostuvat rakenteissa juuri materiaalikerroksien välisiin rajapintoihin. 

PALAMATON

Kevytbetoni on palamatonta materiaalia ja täyttää tiukimmat paloturvallisuusvaatimukset. Siksi siitä on turvallista tehdä talon runkorakenteet. Kevytbetonituotteet on valmistettu luonnon materiaaleita (tuotteessa ei ole muovia, eikä lisälämmöneristettä) mistä syystä  palotilanteessa ei myöskään vapaudu myrkyllisiä kaasuja, jotka voivat olla jopa vaarallisempia, kuin itse liekit. Kevytbetonituotteiden yksi käyttökohde onkin osastoivat seinät ja palomuurit.

ENERGIATEHOKAS

Karkaistulla kevytbetonilla on hyvä lämmöneristyskyky, mikä on valmistusprosessissa tuotteeseen muodostuvien suljettujen ilmahuokosten ansiota. Muuta eristettä seinärakenteessa ei tarvita. Rakennusvaiheessa lämmöneristävyyteen vaikuttava rakenteen tiiveys taataan huolellisella ohutsaumamuu­rauksella. Siksi myös harkkojen päissä on valmiiksi aukot, jotka täyttämällä ohutsaumalaastilla rakenteesta saadaan tiivis. 

HILJAINEN

Kevytbetonilla erinomaiset äänieristysominaisuudet verrattuna muihin samanpainoisiin rakennusmateriaaleihin. Kivirunko on hiljainen kovalla tuulella, joita esiintyy yhä enemmän ilmasto-olosuhteiden muuttuessa.

YMPÄRISTÖYSTÄVÄLLINEN

Jämerän käyttämät kevytbetonituotteet ovat ekologisia ja päästöttömiä. Ne kuuluvat rakennusmateriaalien puhtaimpaan M1 luokkaan. Kevytbetonilla on pitkä elinkaari, mikä on ympäristölle ystävällisin vaihtoehto. Valmistuksessa käytettävät puhtaat raaka-aineet saadaan aivan tehtaan läheisyydestä ja tuotannosta ei synny lainkaan jätteitä, sillä kaikki tuotannossa syntyvä ylijäämä kierrätetään takaisin valmistusprosessiin.