Sisältöön »
 
 

Jämerä kivitalon rakenteet

yksiaineinen lämpökivirunko

Jämerä kivitalojen yksiaineinen runkomateriaali, karkaistu kevytbetoni, on turvallisimpia saatavilla olevia rakennusmateriaaleja terveys- ja ympäristövaikutusten suhteen. Tuotteet valmistetaan täysin puhtaista epäorgaanisista ainesosista ja kuuluvat rakennusmateriaalien puhtaimpaan M1-luokkaan. Siksi yksiaineisesta karkaistusta kevytbetonista rakennetussa talossa on hyvä sisäilma.

Rakennejärjestelmään kuuluvat: harkot, palkit, porrasaskelmat, seinäelementit, maanpaine-elementit, tasoelementit, väliseinälaatat ja -palkit.

KARKAISTUA KEVYTBETONIA KÄYTETÄÄN YMPÄRI MAAILMAA 

Karkaistua kevytbetonia käytetään ympäri maailmaa asunto-, toimitila- ja teollisuusrakentamisessa, sekä erityisolosuhteissa kuten rakennusmateriaalina maanjäristysvyöhykkeillä. Kevytbetonirakenteet toimivat rakennusfysikaalisesti oikein, ovat pitkäikäisiä ja ympäristöystävällisiä.

Jämerän kevytbetonituotteet valmistetaan Pohjois-Euroopan suurimman karkaistujen kevytbetonituotteiden valmistaja Bauroc AS:n tehtailla. Bauroc vie tuotteita Baltian maihin, Suomeen, Ruotsiin, Norjaan, Tanskaan, Islantiin, Saksaan, Puolaan ja Sveitsiin. Bauroc kevytbetonitehtaiden vuosikapasiteetti on 500 000 m3, mikä vastaa noin 6 000 kivitalon ulkoseinäharkkojen määrää.

OHJEITA ARKKITEHTISUUNNITTELUUN >

OHJEITA RAKENNESUUNNITTELUUN >


Paloluokat ja ilmaääneneristävyys
TuotePaksuus
mm
Valmiin seinän
u-arvo
PaloluokkaIlmaääneneristävyys dB
Kevyet väliseinäELEMENT100
EI 120Rw 37
Kantavat väliseinätCLASSIC200
REI 180Rw 43
Ulkoseinät ECOTERM+3000,25REI 240Rw 44

ECOTERM+3750,20REI 240Rw 47/Rw+C 46/Rw+Ctr 42

ECOTERM+4000,19REI 240Rw 48/Rw+C 47/Rw+Ctr 43

ECOLIGHT4000,24REI 240Rw 50/Rw+C 49/Rw+Ctr 45

ECOTERM+5000,15REI 240Rw 51/Rw+C 50/Rw+Ctr 46
Maanvarainen alapohja:
betonilaatta 80 mm, EPS 200 mm


0,11

Tuulettuva kevytbetoni-
alapohja


0,15

Tuulettuva ontelolaatta-alapohja

0,16

Kevytbetoniyläpohja:
kevytbetonielementti 250 mm, puhallusvilla 350 mm


0,9REI 90
Puuyläpohja:
kattoristikot, puhallusvilla 450 mm


0,9** /* /*
Ikkunat ja ovet

0,8

* Arvoihin vaikuttaa mm. kipsilevyjen määrä

 

Animaatio rakennejärjestelmästä

 

Jämerä kivitalon lämpökivirunko ja täydentävät rakenneosat runkovalmiissa talotoimituksessa


PERUSTUKSET JA KELLARI

Perustukset tehdään maaperästä riippuen, joko maanvaraiselle anturalle tai paaluanturalle. Maanvaraiset anturamuotit toimitetaan työmaalle valmiiksi raudoitettuina.

Sokkelit ja kellarit muurataan kevytsoraharkkoista. Kellarin seinät voidaan tehdä myös koko kerroksen korkuisista kevytbetonisista maanpaine-elementeistä.

Anturamuotit Formex, betonit Rudus

ULKOSEINÄT

Ulkoseinät muurataan yksiaineisista lämpökiviharkoista. Lämpökiviharkot toimivat sekä kantavana rakenteena että lämmöneristeenä eli seiniä ei tarvitse lisäeristää eikä vahvistaa betonivaluilla, mikä säästää aikaa ja kustannuksia. Yksiaineisissa lämpökiviseinissä ei ole myöskään materiaalien välisiä rajapintoja, joihin kosteus voi tiivistyä. 

Harkkovahvuudet ovat 375, 400 tai 500 mm, kohteen mukaan. Puolilämpimissä tiloissa voidaan käyttää 300 mm paksuisia harkkoja. 

Harkot muurataan ohutsaumalaastilla ja harkkojen pystysaumoissa on valmiina urat ohutsaumalaastilla tiivistämistä varten. Näin koko harkkoseinä saadaan ilmatiiviiksi. 

ECOACOUSTIC 400 UUTUUSRATKAISU

ECOACOUSTIC 400 lämpökiviratkaisulla talon ulkoseinä on optimoitavissa parhaaseen mahdolliseen lämmön- ja ääneneristysarvoon. Tämä tapahtuu muuttamalla  harkkojen  nimellismassaa tuotannossa vastaamaan talon seinärakenteilta vaadittuja U-arvo- ja desibelivaatimuksia. Tuotteessa korostuu modernien tuotantolaitostemme tarjoamat innovatiiviset mahdollisuudet. Uudella harkollamme 1-3 kerroksinen omakotitalon runko rakentu harkkoratkaisuista nopeimmin ja säältä suojassa oleva talo  on useimmiten heti pinnoitettavissa.

KANTAVAT VÄLISEINÄT

Kantaviin sisäseiniin käytetään 250, 200, 150 ja 100 mm vahvuisia kevytbetoniharkkoja rakennesuunitelmien mukaan. 

KEVYET VÄLISEINÄT

Kevyet väliseinät muurataan mittatarkoista 100x400x600 mm väliseinälaatoista.

ALA-, VÄLI- JA YLÄPOHJAELEMENTIT

Ala-, väli- ja yläpohjien kantavina ja lämpöä eristävinä rakenteina käytetään raudoitettuja kevytbetonielementtejä. Elementtien leveys on 600 mm ja paksuus 250 mm. Elementtienmaksimipituus on 6000 mm, vakiopituudet 200 mm välein.

PALKIT

Raudoitettuja kevytbetonipalkkeja käytetään ikkuna- ja oviaukkojen ylityksissä kantavana rakenteena. Palkkeja valmistetaan harkkojen leveyksiä vastaavasti ja niiden korkeus on joko 200, 400 tai 600 mm. Palkin maksimipituus on 6000 mm ja pituudet ovat 200 mm välein.
Väliseinien oviaukkojen ylityksiin käytetään 100 mm leveitä ja 200 mm korkeita palkkeja.

RAKENNETERÄKSET

Suurissa aukonylityksissä ja välipohjan kannatuksessa korkeiden tilojen yhteydessä käytetään tarvittaessa teräsrakenteita. Jämerä kivitalojen kaikki porrasteräkset, teräspilarit ja -palkit toimitetaan kuumasinkittyinä tehdaskuormien yhteydessä, joten niitä ei tarvitse tilata erikseen.

PORTAAT

Kiviportaat voidaan rakentaa suorana tai välitasollisena. Porrasaskelmat tuetaan ympäröiviin seinärakenteisiin tai niille voidaan tehdä myös erillinen runko 100 mm väliseinälaatoista tai teräksestä. Porrasaskelmat voidaan pinnoittaa esimerkiksi laatoilla tai parketilla.

Porrasaskelmat ovat raudoitettuja kevytbetonielementtejä, joiden korkeus on 175 mm, leveys 300 mm ja vakiopituudet 880, 980, 1080 mm. Muut pituudet 50 mm välein. Maksimipituus: 1500 mm (1-aukkoisena) ja 3000 mm (2-aukkoisena).

YLÄPOHJA JA VESIKATTORAKENTEET

Yläpohja tehdään 250 mm kevytbetonielementeistä, joiden päälle tulee lisälämmöneristeeksi 300-350 mm mineraalivillaa. Kevytbetonielementeillä voidaan tehdä myös vinoja yläpohjia.

Vaakayläpohjissa käytetään kattoristikoita ja vinoissa yläpohjissa vesikattokannattajat asennetaan kevytbetonisten korokepalojen päälle. Kattokannattajan tai kattoristikon yläpintaan asennetaan kondenssisuojattu aluskate. Aluskatteen yläpuolinen tuuletus varmistetaan korokerimoilla, joiden päälle tulee vesikatteeseen sopivat vaakaruoteet. Vesikatteena on tavallisesti joko tiili tai pelti. Räystäät voivat olla joko avo- tai umpiräystäät.

Puutavara Sepa
Eristeet Paroc Natura Lana 
Vesikatteet Ormax, Ruukki, Icopal

IKKUNAT JA OVET

Ikkunat ovat kolmilasisia puu-alumiini-ikkunoita tai täysalumiini-ikkunoita ja -liukuovia.

 Skaala, Lammin ikkunat ja ovet, Inwido ikkunat

HORMI

Toimitukseen voi sisällyttää tyyppihyväksyn kevytsorahormin yksi- tai kaksireikäisenä.

Schiedel

MUUT RAKENTEET

Parvekkeet tehdään tavallisesti RST-raudoitetuilla tasoelementeillä. Parveke-elementit voidaan kannattaa joko kevytbetoni- tai teräsrakenteilla.

Talojen katokset on mahdollista tehdä joko puu-, teräs tai kevytbetonirakenteisina. Katosten pilarit perustetaan tavallisesti pilarianturoilla ja -harkoilla. Katokset voidaan perustaa haluttaessa myös jatkuvalla anturalla ja sokkelimuurilla.

Kellarillisten talojen tukimuurit tehdään muottiharkoilla tai kevytsoraharkoilla.