Usein kysyttyä

 
Miksi eri toimijoiden tarjousten vertailu on niin haastavaa? Minkälaisia piirustuksia Jämerä -tarjouksen saamiseksi pitää olla? Mitä eroa on Siporexilla ja kevytbetonilla? Halkeileeko kevytbetoniseinä?

Kivitalon seinien halkeilu on useimmiten merkki rakennusvirheestä tai turhassa kohdassa säästämisestä. Pahimmillaan voi olla kyse perustusten pettämisestä maaperästä tai esimerkiksi lähistöllä tehdystä räjäytystyöstä johtuen. Useimmiten on kuitenkin kyse pinnoituslaastien ja rappausten kutistumasta suhteessa runkomateriaalin. Toisin sanoen pinnoitteet elävät eri elämää kuin runko. Kun puhutaan runkorakenteiden kutistumasta, kevytbetonin maksimikutistuma on 0,3% eli 10 metrin matkalla 3mm. Se on noin 5 kertaa pienempi kuin esim. betonilla. Tästä syystä mm. valubetonijärjestelmissä tulee käyttää yli kaksikertainen määrä kutistumateräksiä kuin kevytbetonijärjestelmässä. Syy halkeiluun ei siis löydy itse kevytbetonista.

Onneksi tähänkin ongelmaan on helppo ratkaisu! Seinien pintojen halkeamat johtuvat siis useimmiten seinien kutistumasta kun seinät kuivuvat lopullisesti rakentamisen jälkeen. Eli seinä ei varsinaisesti halkea, tasoitus ja maalipinta voivat haljeta jos ne eivät jousta seinien kutistuessa. Nykyisissä tasoitus ja rappausjärjestelmissä sisä ja ulkopuolen pinnoituksissa käytetään lasikuituverkotusta tasoituslaastin sisällä, jolloin seinän luontaisesta kutistumasta johtuvia hiushalkeamia ei enää juuri tule.

Jämerä suosittelee ehdottomasti lasikuituverkotusta ulos ja pintavahvikekangasta sisälle! Lasikuitukangas on edullinen sekä nopea asentaa, eli hyviä perusteita sen poisjättämiselle on vähän.Mitä rakennusosia Jämerä -toimitukseen kuuluu? Saako Jämerän kautta myös asennuspalveluita? Usein kuulee että kivitalo on kallis. Onko Jämeräkin kallis? Kuinka nopeasti kivitalo on muuttovalmis? Mitä käytännön eroa on Jämerän eri seinävahvuuksilla 400mm ja 500mm? Saako Jämerältä suunnittelupalveluita? Mitä hyötyä on kiviyläpohjasta?