Sisältöön »
 
 

Ajankohtaista

05.01.2018

Tulevaisuuden trendi: lämpöä varaavat ja hengittävät rakenneratkaisut


Yhä useampi pientalorakentaja haluaa, että tuleva koti on energiatehokas, muttei sisäilman kustannuksella. Jämerä Kivitalojen toimitusjohtaja Jouni Niemisen mukaan tulevaisuuden ykkösjuttu rakentamisessa on lämpöä varaavat ja hengittävät rakenneratkaisut.

Jämerä Kivitalojen toimitusjohtaja Jouni Niemisen mukaan pientalorakentajat ovat heränneet energiatehokkuuden lisäksi myös rakenteiden hengittävyyden merkitykseen. Tulevaisuuden ykkösjuttu rakentamisessa on hänen mukaansa lämpöä varaavat ja hengittävät rakenneratkaisut.

– Tulevaisuudessa rakenteet ovat tiiviitä, lämpöä varaavia mutta samanaikaisesti muovittomia ja hengittäviä, jotka takaavat hyvän sisäilman, hän tarkentaa.

Esimerkki tällaisesta rakenteesta on kevytbetoni, jota voidaan käyttää ulkoseinissä ilman lisälämmöneristettä ja höyrynsulkumuovia.

– Toisin kuin muoviin käärityt tekniset rakenteet, kevytbetoni hengittää eli tasaa sisäilman kosteutta samalla tavoin kuin massiivihirsitalon seinä, jolloin huoneilma ei ole liian kuivaa lämmityskauden aikana, Nieminen sanoo.

Luonnollisesti lämpöä varaava

Tampereen teknillisen yliopiston professori Juha Vinhan antaman lausunnon mukaan kevytbetonirakenteet varaavat päiväsaikaan sisätiloihin tulevaa ylimääräistä lämpöä ehkäisten samalla sisälämpötilan nousua. Yöllä rakenteet luovuttavat lämpöä takaisin sisäilmaan, jolloin se poistuu ilmanvaihdon mukana ulkoilmaan.

– Kevytbetonin lämmönvarauskyvyn ansiosta rakennuksen jäähdytystarve keväällä ja kesällä vähenee, koska rakenteet voivat tasata sisäilman lämpötilaolosuhteita, hän kirjoittaa lausunnossaan.

Vinha muistuttaa, että nykyisin tällä asialla on yhä enemmän merkitystä, kun rakennukset tehdään aiempaa lämpöä eristävämmäksi.

Vinhan mukaan kevytbetonirakenteiden avulla voidaan toteuttaa nykyiset ja vuoden 2018 alussa voimaan tulevat energiatehokkuusmääräykset täyttävät rakennukset Suomessa.

– Kevytbetonirakenteet yhdistettynä energiatehokkaisiin ala- ja yläpohjarakenteisiin, laadukkaisiin ikkunoihin ja tehokkaaseen lämmitys- ja ilmanvaihtotekniikkaan mahdollistavat kivitalon rakentamisen tulevassa lähes nollaenergialuokassa ja jopa passiivi –luokassa ilman mitään riskiä tiiveyden aiheuttamasta kosteusvauriosta, Jämerän Jouni Nieminen summaa.

Lähes nollaenergiatalolla tarkoitetaan rakennuksia, joiden energiatehokkuus on erittäin korkea, ja taloissa tarvittava vähäinen energia on tuotettu enimmäkseen uusiutuvalla energialla.

Jo yli 80 vuotta vanha ratkaisu

Jouni Nieminen muistuttaa, että kevytbetoni ei ole mikään uusi keksintö, vaan tämä suomalaisten keksimä rakenne on ollut olemassa jo yli 80 vuotta.

– Nyt rakentajat alkavat löytää sen uudelleen, koska sen hyödyt rakennusmateriaalina aletaan ymmärtää paremmin: ei kosteutta keräävää muovikalvoa, tuulettuu luonnollisesti, varaa lämpöä ja on rakenteena yksinkertainen, hän sanoo.

Kevytbetoni on lisäksi täysin puhdas ja epäorgaaninen materiaali.

– Suomen RTS- rakennusmateriaalien päästöluokituksessa kevytbetoni kuuluu parhaaseen M1-luokkaan, jolloin kivitalo on turvallinen valinta myös allergikoille, Nieminen sanoo.

 

MYYNNISSÄ OLEVAT KOHTEET