Jämerä Kivitalot Oy on suomalainen, Bauroc International AS konsernin tytäryhtiö Suomessa. Bauroc on Pohjois-Euroopan suurin karkaistun kevytbetonin valmistaja kolmella tehtaallaan Baltiassa ja samalla Jämerä Kivitalot Oy:n suurin yksittäinen omistaja. Konsernilla on omat myyntiyhtiöt tai edustajat kahdeksassa maassa Skandinaviassa, Baltiassa ja Pietarin alueella Venäjällä. 

Jämerä Kivitalot Oy on Rakennusteollisuus ry:n (RT) alaisen Suomen pientaloteollisuus ry:n (PTT) hallitusjäsen www.pientaloteollisuus.fi.
Jämerä kuuluu Suomalaisen työn liittoon ja Tilaajavastuu-rekisteriin. 

Pääkonttori
Fallåker 1,
02470 Espoo

Y-tunnus: 2477563-6


Jämerä-tuotemerkki

Jämerä -tuotemerkillä markkinoidaan yksilöllisiä, rakennuttajien toiveiden mukaisia massiivikivitaloja. Jämerä on Suomen vanhimpia talomerkkejä ja se on perustettu vuonna 1974. Tuotemerkin oikeudet on omistanut vuosien varrella Oy Lohja Ab, Suomen Siporex Oy, tanskalainen H+H-konserni ja viimeisimpänä vuodesta 2012 virolainen Aeroc International AS -konserni. 

bauroc-tuotemerkki

bauroc -tuotemerkillä valmistetaan karkaistuja kevytbetonituotteita pientalo-, asunto- ja toimitilarakentamiseen sekä teollisuudelle.Henkilöesittelyjä


Eero Kalliokoski

Eero Kalliokoski on Jämerä Kivitalot Oy:n hallituksen puheenjohtaja ja on yhtiön osakas

Eero Kalliokoski on pitkän linjan kevytbetoniosaaja. Hän on ollut tekemissä kevytbetonin kanssa jo vuodesta 1974 lähtien Lohja Oy:ssä rakennusteollisuuden tuotteiden ja toimitusten parissa. 80-luvun puolivälistä lähtien hän vastasi koko Lohja Oy:n Siporex liiketoiminnasta. Tällöin kehitettiin myös Jämerän Kestävä Kivitalo-konsepti, josta tuli menestys pientalomarkkinoilla. Vuosina 1992-1999 Eero omisti puolet Ikaalisten Siporex tehtaasta (Suomen Siporex Oy). Vuonna 1999 Suomen Siporex Oy myytiin tanskalaiselle H+H:lle, joka puolestaan myi Jämerä-liiketoiminnan 2012 virolaiselle Aeroc Internationalille (nykyään bauroc International), jolla on nykyaikaiset kevytbetonitehtaat Virossa ja Latviassa. Jämerä-tuotenimi on lanseerattu 1974 Lohjan Kalkkitehtaan arkkitehtikilpailun tuloksena.


Jouni Nieminen

Jouni Nieminen on Jämerä Kivitalot Oy:n tekninen johtaja

Jouni Niemisellä on vuosikymmenien kokemus kevytbetonin valmistuksesta. Jouni toimi kolmisenkymmentä vuotta Ikaalisten kevytbetonitehtaan johtajana, aina tehtaan lopettamiseen saakka. ”Ikaalisten tehdas oli perustettu vuonna 1972, eikä se ollut enää kustannustehokas energiatehokkuudesta puhumattakaan”, toteaa Jouni. Jouni on ollut avainasemassa tuotteiden edelleen kehittämisessä yrityskaupan jälkeen. ”Jämerä-tuotteiden valmistuksen siirtäminen baurocin nykyaikaisille tehtaille Viroon oli järkevää ja motivoivaa. Baurocin tehtaiden tuotanto on ekologista. Kaikki tuotannossa syntyvä ylijäämä kierrätetään takaisin valmistusprosessiin, jolloin tuotannosta ei synny lainkaan jätteitä. Tuotanto on erittäin ympäristöystävällistä ja tuote päästötön”.
Kevytbetonin Historiaa

Karkaistu kevytbetoni, Siporex, on suomalainen keksintö

Lohjan kalkkitehtaiden kemisti Lennart Frosenin keksi 30-luvulla karkaistun kevytbetonin eli Siporexin. Nykyään kevytbetonia valmistetaan ympäri maailmaa eri tuotemerkeillä. Tarinan mukaan Siporex-tuotenimi on syntynyt seuraavasti:
- SI - silikaatti
- PO - porositeetti eli huokoisuus
- REX -loppuliitteen kerrotaan syntyneen, kun uutta keksintöä juhlineet Forsen, Lohjan kalkkitehtaiden omistaja "Kalkki-Petteri" ja Forsenin ruotsalainen kollega Ivar Eklund huomasivat pikkutunneilla hotelliin loistavan Rex-elokuvateatterin mainosvalon. REX, joka latinassa tarkoittaa kuningasta, sopi kuningasidean loppuliitteeksi.

Suomen ensimmäinen kevytbetonirakennus, Malmin lentokenttärakennus, valmistui 1936 . Vuonna 2016 Euroopan kulttuuriperintöjärjestö Europa Nostra ja Euroopan investointipankin instituutti valitsivat Malmin lentokenttärakennuksen Euroopan seitsemän uhanalaisimman kulttuuriperintökohteen joukkoon. 

 Ikaalisten Siporex tehdas aloitti toimintansa 1972.  Tätä ennen siporexia valmistettiin Helsingissä Vuosaaressa.

Jämerä-tuotemerkki sai alkunsa vuonna 1974 pidetyn arkkitehtikilpailun tuloksena. Tätä aiemmin taloja myytiin kuluttajille LK-pientaloina (LK - Lohjan Kalkki) . Arkkitehtikilpailuun tuli runsaasti ehdotuksia mallitaloiksi ja kilpailun voitti SAFA arkkitehdit Pekka ja Pirkko Piirta työllään ”Elko-Lego”. 

2000-luvun alussa Tanskalainen H+H osti Ikaalisten Siporex tehtaan ja Jämerä-tuotemerkin. H+H  lopettetti Ikaalisten tehtaan toiminnan vuonna 2012 ja Jämerä siirtyi Aeroc International AS konserniin, joka on Pohjois-Euroopan suurin karkaistun kevytbetonin valmistaja. 2017 konserinimi muuttui Bauroc International AS:ksi ja samalla Jämerän yritysnimi Jämerä Kivitalot Oy:ksi.

 Jämerä on Suomen vanhimpia pientalomerkkejä ja pitkän historiansa ansiosta pitää ylivoimaisesti kärkipaikkaa rakennettujen kivisten pientalojen määrässä Suomessa. Jämerä-kivitalojen rakentajat kertovat mielellään asuvansa Jämerä-talossa vielä vuosikymmenienkin jälkeen ja ilolla olemme voineet todeta, että asiakaskunnassamme on myös monia toisen ja kolmannenkin polven jämerärakentajia.


Kuva: Kundan kevytbetonitehdas Virossa

 

Luonnospankki >

Katso ideoita omaan kivitaloosi.

Ota yhteyttä >

Tilaa Jämerän kivitalokirja tai pyydä lisätietoja