Jämerä on Suomen vanhimpia talomerkkejä

Jämerä Kivitalot Oy on suomalainen, Bauroc International AS konsernin itsenäinen tytäryhtiö. Jämerä on Suomen vanhimpia talomerkkejä. Jämerä-tuotenimi on otettu käyttöön vuonna 1974 ja jo sitä ennen täyskivitaloja on myyty LK-pientalot (Lohjan Kalkki) nimellä. Jämerän on omistanut vuosien varrella Oy Lohja Ab, Suomen Siporex Oy, tanskalainen H+H-konserni ja viimeisimpänä vuodesta 2012 virolainen Bauroc International AS -konserni.

Bauroc on Pohjois-Euroopan suurin karkaistun kevytbetonin valmistaja. Bauroc valmistaa tuotteita asunto- ja toimitilarakentamiseen sekä teollisuudelle. Baurocin kevytbetonin vuosituotanto on 350.000 m3, joka vastaa keskimäärin 2100 täyskivitalon rakentamisessa tarvittavaa runkomateriaalimäärää.

Bauroc on eurooppalaisen kevytbetoniyhdistyksen EAACA jäsen. EAACA:n jäsenet toimivat yli 17 maassa ja niillä on 100 tuotantolaitosta Euroopassa. Tehtaiden yhteenlaskettu vuosituotanto on noin 16 miljoonaa kuutiometriä kevytbetonia.

Jämerä Kivitalot Oy on Rakennusteollisuus ry:n (RT) alaisen Suomen pientaloteollisuus ry:n (PTT) hallitusjäsen www.pientaloteollisuus.fi.
Jämerä kuuluu Suomalaisen Työn Liittoon ja Tilaajavastuu-rekisteriin. 

Pääkonttori
Jämerä Kivitalot Oy
Fallåker 1,
02470 Espoo

Y-tunnus: 2477563-6Henkilöesittelyjä

Ivar Paplavskis

Ivar Paplavskis omistaa Bauroc International AS:n ja on sen hallituksen puheenjohtaja. Bauroc on Jämerä Kivitalot Oy:n pääosakas.

Ivar Paplavskis on valmistunut Tallinnan teknillisestä korkeakoulusta diplomi-insinööriksi ja perehtynyt kevytbetonin valmistukseen mm. Ikaalisten Siporex tehtaalla 90-luvulla. Nykyinen Jämerän hallituksen puheenjohtaja Eero Kalliokoski toimi tuolloin Ikaalisten tehtaan johtajana ja oli Ivarin diplomityön mentori. Jämerä Kivitalot on Ivarille tuttu myös vuosilta 1995-2000, jolloin yksi hänen perheensä yrityksistä edusti Jämerää Virossa.

Myös Ivar Paplavskisin isä, Jazeps Paplavskis, teki uransa karkaistun kevytbetonin parissa. Hän toimi tutkimusjohtajana entisen Neuvostonliiton alueen johtavassa kevytbetonin tutkimuslaitoksessa Viro Silbetissä. Tällä vankalla asiantuntemuksella Ivar perusti vuonna 2000 nykyaikaisen kevytbetonitehtaan (ent. Aeroc, nykyisin Bauroc) Viroon, lähelle Kundaa. Tehtaan tuotantotekniikka on kehitetty  hyödyntämään vain puhtaita epäorgaanisia kiviaineita. Kaikki tuotannossa tarvittavat ainesosat saadaan läheltä tehdasta. Tänään Bauroc International on kolmella nykyaikaisilla tehtaallaan Baltian ja Skandinavian johtava kevytbetonivalmistaja.


Eero Kalliokoski

Eero Kalliokoski on Jämerä Kivitalot Oy:n hallituksen puheenjohtaja ja on yhtiön osakas

Eero Kalliokoski on pitkän linjan kevytbetoniosaaja. Hän on ollut tekemissä kevytbetonin kanssa jo vuodesta 1974 lähtien Lohja Oy:ssä rakennusteollisuuden tuotteiden ja toimitusten parissa. 80-luvun puolivälistä lähtien hän vastasi koko Lohja Oy:n Siporex liiketoiminnasta. Tällöin kehitettiin myös Jämerän Kestävä Kivitalo-konsepti, josta tuli menestys pientalomarkkinoilla. Vuosina 1992-1999 Eero omisti puolet Ikaalisten Siporex tehtaasta (Suomen Siporex Oy). Vuonna 1999 Suomen Siporex Oy myytiin tanskalaiselle H+H:lle, joka puolestaan myi Jämerä-liiketoiminnan 2012 virolaiselle Aeroc Internationalille (nykyään bauroc International), jolla on nykyaikaiset kevytbetonitehtaat Virossa ja Latviassa. Jämerä-tuotenimi on lanseerattu 1974 Lohjan Kalkkitehtaan arkkitehtikilpailun tuloksena.


Jouni Nieminen

Jouni Nieminen on Jämerä Kivitalot Oy:n toimitusjohtaja

Jouni Niemisellä on vuosikymmenien kokemus kevytbetonin valmistuksesta. Jouni toimi kolmisenkymmentä vuotta Ikaalisten kevytbetonitehtaan johtajana, aina tehtaan lopettamiseen saakka. ”Ikaalisten tehdas oli perustettu vuonna 1972, eikä se ollut enää kustannustehokas energiatehokkuudesta puhumattakaan”, toteaa Jouni. Jouni on ollut avainasemassa tuotteiden edelleen kehittämisessä yrityskaupan jälkeen. ”Jämerä-tuotteiden valmistuksen siirtäminen baurocin nykyaikaisille tehtaille Viroon oli järkevää ja motivoivaa. Baurocin tehtaiden tuotanto on ekologista. Kaikki tuotannossa syntyvä ylijäämä kierrätetään takaisin valmistusprosessiin, jolloin tuotannosta ei synny lainkaan jätteitä. Tuotanto on erittäin ympäristöystävällistä ja tuote päästötön”.Historiaa

Karkaistu kevytbetoni, Siporex, on suomalainen keksintö

Lohjan kalkkitehtaiden kemisti Lennart Forsenin keksi 30-luvulla karkaistun kevytbetonin eli Siporexin. Nykyään kevytbetonia valmistetaan ympäri maailmaa eri tuotemerkeillä. Tarinan mukaan Siporex-tuotenimi syntyi seuraavasti:
- SI - silikaatti
- PO - porositeetti eli huokoisuus
- REX -loppuliitteen kerrotaan syntyneen, kun uutta keksintöä juhlineet Forsen, Lohjan kalkkitehtaiden omistaja "Kalkki-Petteri" ja Forsenin ruotsalainen kollega Ivar Eklund huomasivat pikkutunneilla hotellin ikkunasta loistavan Rex-elokuvateatterin mainosvalon. REX, joka latinassa tarkoittaa kuningasta, sopi kuningasidean loppuliitteeksi.

Suomen ensimmäinen kevytbetonirakennus, Malmin lentokenttärakennus, valmistui 1936 
Vuonna 2016 Euroopan kulttuuriperintöjärjestö Europa Nostra ja Euroopan investointipankin instituutti valitsivat Malmin lentokenttärakennuksen Euroopan seitsemän uhanalaisimman kulttuuriperintökohteen joukkoon. 

Malmin lentokenttärakennus kuvattuna vuonna 1946

 

Ikaalisten Siporex tehdas aloitti toimintansa 1972  
Tätä ennen siporexia valmistettiin Helsingissä Vuosaaressa.

Jämerä-tuotemerkki sai alkunsa vuonna 1974 pidetyn arkkitehtikilpailun tuloksena 
Tätä aiemmin taloja myytiin kuluttajille LK-pientaloina (LK - Lohjan Kalkki) . Arkkitehtikilpailuun tuli runsaasti ehdotuksia mallitaloiksi ja kilpailun voitti SAFA arkkitehdit Pekka ja Pirkko Piirta työllään ”Elko-Lego”. 

2000-luvun alussa Tanskalainen H+H osti Ikaalisten Siporex tehtaan ja Jämerä-tuotemerkin. 
H+H  lopettetti Ikaalisten tehtaan toiminnan vuonna 2012.

Jämerästä tuli Aeroc International AS -konsernin itsenäinen tytäryhtiö vuonna 2012

2017 konserinimi muuttui Bauroc International AS:ksi ja samalla Jämerän yritysnimi Jämerä Kivitalot Oy:ksi

Jämerä on Suomen vanhimpia pientalomerkkejä ja pitkän historiansa ansiosta pitää ylivoimaisesti kärkipaikkaa rakennettujen kivisten pientalojen määrässä Suomessa. Jämerä-kivitalojen rakentajat kertovat mielellään asuvansa Jämerä-talossa vielä vuosikymmenienkin jälkeen ja ilolla olemme voineet todeta, että asiakaskunnassamme on myös monia toisen ja kolmannenkin polven jämerärakentajia.

Kundan kevytbetonitehdas Virossa

 

Luonnospankki >

Katso ideoita omaan kivitaloosi.

Ota yhteyttä >

Tilaa Jämerän kivitalokirja tai pyydä lisätietoja