Arkkitehti Virve Rosbergin vinkkejä omakotitalon suunnitteluun.

1. Arkkitehti

Arkkitehdin valintaa kannattaa aloittaa pyytämällä referenssejä toteutuneista taloista. Jos arkkitehdin aikaisemmin suunnittelemat talon miellyttävät silmää, voit luottaa siihen, että hän ymmärtää omatkin toiveesi. Referenssitalojen ulkonäön lisäksi kannattaa katsoa miten arkkitehti on onnistunut talon sulauttamisessa ympäristöönsä, sillä talo ja ympäristö ovat kokonaisuus.

2. Omat toiveet ja tarpeet

Kodin tulee ilmentää asukkaiden persoonallisuutta. Jos kaikkia unelma-ajatuksia ei saa puettua sanoiksi, niin kannattaa kerätä leikekirjaa. Arkkitehti saa kuvista kiinni, minkälaista tunnelmaa taloon haetaan.

3. Tontti

Tontin ilmansuunta, maastoja kaavamääräykset asettavat omat rajoituksensa talolle. Aina etukäteen ajateltua ihannetaloa tontille ei saa ja Virve neuvookin antamaan suunnittelijalle mahdollisuuden ratkaista asian parhain päin.

4. Tilaohjelma ja tilojen sijoittelu

Ennen suunnittelun aloitusta laaditaan arkkitehdin kanssa tilaohjelma,johon kirjataan talon yhteiset tilat, makuuhuoneiden määrä sekä mietitään yhteydet tilojen välillä. Myös se, halutaanko avaria tai toisiinsaavautuvia tiloja vai erillisiä, suljettuja tiloja. Ehkä halutaan muuntojoustavia tiloja, joita voidaan joskus mahdollisesti laajentaa tai jakaa uudelleen.

Tilaohjelmaan vaikuttaa perheen koon lisäksi, tontin rakennusoikeus ja rakentajien budjetti.

Olohuone ja tilat, joissa on suuria ikkunapintoja, on pääsääntöisesti hyvä suunnata etelään ja länteen. Näin saadaan paras hyöty auringonvalosta ja lämmöstä. Myös näkymät talosta ympäristöön vaikuttavat suuresti tilojen sijoitteluun.

Ilmansuuntien ja maksimaalisen luonnonvalon hyödyntäminen vaikuttaa erittäin paljon talon energiatehokkuuteen ja ratkaisee esimerkiksi, kannattaako aurinkokeräimiä asentaa.

5. Kustannukset

Arkkitehdille pitää kertoa heti alussa ollaanko rakentamassa 300 000 vai 600 000 euron taloa, sillä arkkitehtisuunnitelmilla on suurin vaikutus tulevan talon hintaan. Pätevä arkkitehti tietää, mitä annetulla budjetilla saa rakennettua. Talon kustannuksia voi pienentää vain tiloja pienentämällä ja siksi suunnitteluvaiheessa on mietittävä mihin halutaan panostaa ja missä voidaan säästää.

Suunnittelun lähtökohtiin kuuluvat myös tekniset näkökulmat, jotka vaikuttavat rakentamisen kustannustehokkuuteen, kuten kantavat rakenteet

ja mm. taloon valittu lämmitysmuoto. Myös haastava tontti tuo helposti kymppitonneja lisää rakennuskustannuksiin.

– Edullinen talo muodostuu hallitusta, hillitystä kokonaisuudesta. Tarkasti mietityllä aikataululla voi myös vaikuttaa paljon lopullisiin kustannuksiin, Virve huomauttaa.

 

Luonnospankki >

Katso ideoita omaan kivitaloosi.

Ota yhteyttä >

Tilaa Jämerän kivitalokirja tai pyydä lisätietoja