"Jokainen omakotirakentaja ansaitsee parasta arkkitehtuuria. Kestävästä arkkitehtuuristapuhuttaessa ei missään tapauksessa pitäisi ajatella pelkästään estetiikkaa. Elämme hyvin rauhatonta aikaa. Kodin pitäisi olla rauhan tyyssija."

Arkkitehti Olli Jokinen


Kivirakenne oikeastaan väkisinkin tukee klassista arkkitehtuuria

Lukuisia Jämerä-kivitaloja suunnitellutarkkitehti Olli Jokinen painottaa, että kivitalot kestävät aikaa. Kevytbetoni yksiaineisenarakennusmateriaalina onkin hyvä ratkaisukestävän omakotitalon rakentamiseen. Mutta se, miten hyvin talon arkkitehtuuri puolestaan kestää aikaansa, on suunnittelijan taidoista kiinni. – Tosin kivirakenne oikeastaan väkisinkin tukee klassista arkkitehtuuria, hän huomauttaa.

Totta. Periaatteessa kivimateriaali ei estä suunnittelemasta ja toteuttamasta mitä mielikuvituksellisempia ja hurjempia futuristisia luomuksia tai romanttista huvila-arkkitehtuuria, mutta silti se luontevimmin kääntyy selkeään, rauhalliseen, puhdaslinjaiseen muotokieleen.

Olli Jokinen painottaa, että hyvä, aikaakestävä arkkitehtuuri on aina rehellistä. Rakennuksen ulkomuodon tulee heijastaa sisätiloja. Aukotuksen on oltava funktionaalista, joten sen on lähdettävä toiminnallisuudesta. Vaikka tietyn aikakauden tyylipiirteet näkyisivätkin arkkitehtuurissa, se ei haittaa, kunhan tämä rehellisyys säilyy.Siksi vuosikymmeniä sitten rakennettua toimivaa rakennuta ihaillaan yhä edelleen.


Kodin pitäisi olla rauhan tyysija

Olli Jokinen haluaa painottaa, ettei kestävästä arkkitehtuurista puhuttaessa missään tapauksessa pitäisi ajatella pelkästään estetiikkaa. – Elämme hyvin rauhatonta aikaa. Kodin pitäisi olla rauhan tyyssija. Tilajärjestelyllä voidaan luoda harmoniaa, vähän samaan tapaan kuin sakraaleissa rakennuksissa.

Olli Jokinen sanoo, että Jämerä-kivitalot muotoutuvat hyvin tällaiseen rauhalliseen, funktionaaliseen arkkitehtuuriin ja harmoniseen, klassiseenaukotukseen. Materiaalina kevytbetonimahdollistaa myös tilaratkaisujenjoustavan muunneltavuuden.

Jokinen mielestä jokainen omakotirakentaja ansaitsee hyvän, toimivan omakotitalon. Sen suunnitteluun kannattaa panostaa. Kysymys ei kuitenkaan ole siitä, että kodin pitäisi olla taideteos, jota muut arkkitehdit arvostavat ja joka palkitaan. – Suurin kiitos arkkitehdille on, kun asiakas sanoo, että tästä tuli paljon parempi, kuin osasin kuvitellakaan. Kun kaikki on kohdallaan; kun tilat ovat kauniita ja rauhoittavia. Kun ovet aukeavat oikeaan suuntaan eikä niihin paukauta päätään! 

 


 

Luonnospankki >

Katso ideoita omaan kivitaloosi.

Ota yhteyttä >

Tilaa Jämerän kivitalokirja tai pyydä lisätietoja