"Jämerä-kivitalosta syntyy luontevasti townhouse. Taitava suunnittelija kääntää haasteet persoonallisiksi ratkaisuiksi, jotka antavat rakennukselle aivan omanlaisensa ilmeen ja muotokielen."

Arkkitehti (Arch. Dipl.-Ing.) Kirsi Lehtonen


TownHouse on kaupunkiasumisen uusi vetovoimainen vaihtoehto 

Euroopasta tuttuja kaupunkien ja kylien omakotitaloasuntoja on saatavilla nyt Suomessakin. Niillä ei ole kunnollista suomenkielistä termiä ”kytketty kaupunkipientalo”. – Esimerkiksi Saksassa ja Englannissa omakotitalojen hajarakentaminen kuuluu maaseudulle, arkkitehti Kirsi Lehtonen huomauttaa.Townhouse on omalla tontillaan seisova pientalo, joka on sivuseiniltään kiinni naapurissa.

Tontit ovat pieniä, 300-400 m2, joten ne ovat kohtuuhintaisia. Asukkaat saavat vaikuttaa talonsa ulkonäköön ja pohjaratkaisuun hyvinkin vapaasti kaavan sallimissa rajoissa.

Townhouse -rakentaminen on uusi urbaanin asumisen tulevaisuuden malli. Se sopiisinne, missä kaupunkirakennetta halutaan eheyttää ja tiivistää kuten myös uusille asuinalueille. Townhouse-alueet toteutetaan lähellepalveluja, keskelle kaupunkia. Näin lapsiperheille saadaan turvallisia, viehättäviä asuinalueita, kapeine, hiljaa ajettavine, päättyvine katuineen, Kirsi Lehtonen kuvaa.

 
Hitusen keskieurooppalaista henkeä

 Aemmin Saksassa 22 vuotta elänyt ja 13 vuotta arkkitehtina toiminut Kirsi Lehtonen suunnittelee Jämera-taloja. Pirkkalaan arkkitehti tuo hitusen keskieurooppalaista henkeä. – Käytän mielelläni ullakkokeroksissa lapeikkunoita, jotka avaavat kattokorkeutta.

Jämerä-kivitalosta syntyy luontevasti townhouse. Kapearunkoiset talot suunnitellaan yksilöllisesti, kuten townhouse-talojen ajatukseen kuuluu.

Koska rakennukset ovat sivuiltaan kytkettyjä, tilojen pitkät seinät ovat tähän suuntaan myös ikkunattomia. Kirsi Lehtonen on ratkaissut ongelman hyödyntämällä lapeikkunoita ja johtamalla niistä lankeavaa valoa alas pitkinkahden kerroksen korkuista avointa tilaa ja huoneisiin ”valokuiluun” avautuvien lasiseinienkautta. 

Taitava suunnittelija kääntää haasteet persoonallisiksi ratkaisuiksi, jotka antavat rakennukselle aivan omanlaisensa ilmeen ja muotokielen.

Kirsi Lehtonen on suunnitellut viitisen vuotta Jämerä-kivitaloja ja tuonut suunnitteluun ripauksen saksalaissta asumisen kulttuuria: kattoikkunoita, townhouse-taloja, terasseja ja hienovaraista julkisivujen massoittelua. Kuvat alla esimerkki townhouse-suunnitelmasta. 

Luonnospankki >

Katso ideoita omaan kivitaloosi.

Ota yhteyttä >

Tilaa Jämerän kivitalokirja tai pyydä lisätietoja