"Hyvä arkkitehtuuri on mielenkiintoista"

Arkkitehti SAFA Jussi Hietalahti, Arkkitehtitoimisto J10


Hyvä omakotitalo syntyy vuorovaikutuksessa asukkaiden kanssa 

Arkkitehti Jussi Hietalahti tuskin osasi arvata, miten paljon hänen Tampereen asuntomessuille suunnittelemiaan Jämerä Loft-taloja arvostetaan. Ne nousevat keskustelussa esiin usein myös silloin, kun asiakas on suunnitteluttamassa itselleen varsin toisentyyppistä taloa. Jämerä-Loftit edustavatkin erittäin hyvää ja kestävää arkkitehtuuria. Arkkitehtuuriltaan ne edustivat klassista, pelkistettyä, tyylikästä, hillittyä ja muurimaisuudessaan varsin muhkean rouheaa muotokieltä. Tai kuten arkkitehti itse sanoo: – Hyvä arkkitehtuuri on mielenkiintoista, silmää miellyttävää, mutta ehkä hieman tylsää. Klassisen kaunista, kyllä, mutta on siinä oltava särmääkin.Referensseihin kannattaa tutustua

Kaunis ulkomuoto ei vielä riitä tekemään omakotitalosta asiakkaan kannalta oivall ista. Jussi Hietalahti korostaa, että hyvä omakotitalo syntyy yhteistyöstä asiakkaan ja arkkitehdin välillä. Eikä sen oikean arkkitehdin löytäminen ole kovin vaikeaa.

– Henkilökemioilla ei ole niin suurta merkitystä. Taidot ratkaisevat. Helpoimmalla päästään, jos suunnittelijan muotokieli miellyttää silmää. Referensseihin kannattaa siis tutustua.

Asiakkaan ja suunnittelijan täytyy myös pystyä keskustelemaan keskenään. Jos valmiista talosta puuttuu säilytystilaa tai keittiö on liian pieni, ongelmia on varmaan ollut kommunikaatiossa, joten toiveet kannattaa tuoda esiin rohkeasti. – Asunnon toimittava kiireisessä arjessa!

Muunneltavuus edellyttää mahdollisimman vähän kantavia väliseiniä ja rakenteita

Jussi Hietalahti korostaa, että hyvä omakotitalo on muunneltava, energiatehokas, hiljainen sekä sisäilmastoltaan miellyttävä: talvella lämmin ja kesällä viileä, kuten Jämerä-kivitalo. – Muunneltavuus edellyttää mahdollisimman vähän väliseiniä ja kantavia rakenteita.

Jämerä-taloille on ominaista ohutsaumamuurauksesta ja samasta materiaalista tehdyistä rakenneosista johtuva hyvä tiiveys. Tiivis rakenne on toimiva ja energiatehokas. Massiiviset rakenteet ylläpitävät hyvin lämpöä talviaikaan ja suojaavat turhalta kuumuudelta kesällä. Asukkaalle se tarjoaa ihanteelliset olosuhteet.

Jussi Hietalahti sanoo pitävänsä nykyisin massiivista rakennetta mukavana haasteena: paksut seinät ovat muurimainen tehokeino. Massoittelua voi rikkoa ikkunoita sijoittelemalla. Sillä tavalla syntyy sitä silmää miellyttävää, hiljaisen tyylikästä, mutta rouheaa arkkitehtuuria, jota asiakkaat jaksavat ihailla ja kiitellä.

Jussi Hietalahti on suunnitellut yhden hienoimmista Jämerän Asuntomessukohteista, Tampereen Jämerä-Loft talot. Jussi suunnittelee nykyisin suurempia kohteita, kuin omakotitalot. Haastetta vaativat "korkean vaatimuskynnyksen" pientalot kiinnostavat edelleen suunnittelukohteena.

 

Luonnospankki >

Katso ideoita omaan kivitaloosi.

Ota yhteyttä >

Tilaa Jämerän kivitalokirja tai pyydä lisätietoja