Talohankkeen eteneminen

Kaikki lähtee suunnittelusta

Jämerä-kivitalon saat täysin omiin tarpeisiisi suunniteltuna joko arkkitehtipalvelumme kautta tai omilla suunnitelmillasi. 

Jo aivan suunnittelun alussa kannattaa päättää haluatko kivitalon vai puutalon sekä haluatko täyskivitalon, kuten Jämerä, vain "hybridin" jossa on kiviset seinät ja yläpohja puusta.  Jämerä on aito kivitalo, jossa myös talon yläpohja on usein kiveä. Tästä syystä sinun kannattaa ottaa talosi suunnittelijaksi arkkitehti, jolla on kokemusta nimenomaan täyskivitalojen suunnittelusta, sillä suunnittelussa on otettava huomioon mm. kivisen yläpohjan vaatimukset rakenteille niin, että rakenteet on mahdollista toteuttaa ilman suuria lisäkustannuksia. 

Luonnosuunnittelu kuuluu Jämerän toimitukseen, jos niin haluat.

Suunnitteluvaihe on koko projektin tärkein kokonaiskustannuksen kannalta, sillä silloin määritellään mitä tullaan tekemään ja mitä se tulee maksamaan. "Suunnitteluvaiheessa kustannukset ovat suhteessa pieniä ja vaikutusmahdollisuudet kustannuksiin suuria. Kun rakennuslupa on tullut, kääntyy asetelma päälaelleen: kustannukset ovat isoja eikä niihin enää oikein pysty vaikuttamaan", PRKK: Timo Juva

Rakennuslupakuvat kuuluvat Jämerän toimitukseen, jos niin haluat.

Rakennekuvat kaikista rakenteista, myös perustuksista, kuuluvat Jämerä -toimitukseen niin halutessasi ja hyväksytämme ne viranomaisilla, kun rakennuslupa on tullut. Jos tilaat rungon asennettuna, on rakennesuunnittelun tultava aina Jämerältä. Näin varmistamme kustannusten ja aikataulun pitävyyden.

Rakennuslupakuvien kanssa samaan aikaan kannattaa aloittaa LVIS-suunnittelu, jotta rakennesuunnitelmissa voidaan huomioida läpiviennit ja muut rakenteisiin vaikuttavat asiat. Saat LVIS-suunnitelmat  yhteistyökumppanimme kauttamme.


Kivitalon rakentamisen vastuuhenkilöt, tarvittavat suunnitelmat ja toteutuksen jakautuminenToimituslaajuuden valinta

Kun arkkitehtisuunnitelmat ovat valmiit, niin annamme sitovan tarjouksen talotoimituksesta. Katso eri talotoimitusten laajuudet täältä.

Jämerän MoveIN-palvelu tarjoaa jämerärakentajille yksilöllistä ja kokonaisvaltaista talonrakennuspalvelua ns. avaimet käteen -periaatteella. Saat palvelun kautta projektinjohtajan koko talohankkeellesi, jolla on kokemusta ja näkemystä rakentamisen kustannuksista, aikataulusta ja lopputuloksesta.

Tässä vaiheessa sinun kannattaa palkata myös pääsuunnittelija ja vastaava työnjohtaja ja jos os et itse ehdi kilpailuttaa ja aikatauluttaa rakennushankkeen eri vaiheita, niin palkkaa hakkeeseen myös projektin johtaja. Pääsuunnittelija, vastaava mestari ja projektin johtaja voivat olla yksi ja sama henkilö. Näihin tehtäviin voimme halutessasi suositella sopivaa henkilöä yhteistyöverkostostamme.

Pääsuunnittelija huolehtii suunnittelun kokonaisuudesta ja että kaikki suunnitelmat ovat riittävät ja ristiriidattomat.

Vastaava  työnjohtaja puolestaan hoitaa kaikki lain mukaiset tarkastukset, sekä varmistaa, että rakennus rakennetaan lupaehtojen mukaisesti ja rakentamisessa noudatetaan rakentamista koskevia säännöksiä ja määräyksiä.

Projektin johtaja ei ole pakollinen, mutta usein hyvin tarpeellinen henkilö auttamassa sinua. Hän kilpailuttaa ja aikatauluttaa puolestasi myös ne rakennushankkeen eri vaiheet, jotka eivät kuulu talotoimitukseemme. Hyvä projektin johtaja säästää paitsi aikaasi, niin myös kustannuksia omalla asiantuntemuksellaan ja yhteistyöverkostollaan. Talotoimitus

Talotoimitus voi alkaa, kun tonttisi maarakennustyöt on tehty ja tonttiliittymät (vesi ja viemäri) valmiina. Ennen toimitusta pidämme aloituskatselmuksen, jossa todetaan kaiken olevan valmiina toimitukseen.

Tehdasvalmisteiset runkorakenteet

Jämerältä saat talosi runkorakenteet tehdasvalmisteisena ja määrämittaisena. Myös ikkunoiden ja ovien ylityspalkit, jolloin säästyt ylimääräisiltä muotti- ja valutöiltä ja työ etenee joustavasti. Jämerä on ainoa kivitalotoimija, joka pystyy toimittamaan sinulle ala-, väli- ja yläpohjan kevytbetonielementeillä. Etun tästä on se, että saat koko talosi rungon samasta materiaalista, jolloin talosta tulee tiivis, mikä puolestaan näkyy energialaskussasi.

Nopein kivitalon runko

Jämerän ulkoseinäharkot toimivat sekä lämmöneristeenä että kantavana rakenteena. Harkkolaastin (ohutsaumamuuraus) lisäksi ei runkoon tarvita muita betonituotteita. Muuraustyötä voi jatkaa ja keskeyttää vapaasti etkä ole sidottu esimerkiksi betonitoimittajien aikatauluihin, kuten esimerkiksi valubetoni -järjestelmillä rakennettaessa.

Jämerän projektipäällikkö huolehtii talotoimituksen logistiikasta ja laadusta

Jämerän talotoimituksen aikatauluttaa ja valvoo oma projektipäällikkömme. Asioit toimituksen alusta loppuun yhden ja saman henkilön kanssa, joka tuntee projektisi.

Luotettavat asennusryhmät ja takuu työlle

Käytämme vain luotettavia ja kokeneita asentajia sekä valvomme asennustyön. Annamme takuun tehdylle työlle ja toimitukselle. 

Katso lisätiedot Jämerän takuusta >


Talotekniikka ja sisätyöt 

Kun talon runkotyöt ovat valmiit, niin seuraava vaihe on asentaa talotekniikka. Karkaistuissa kevytbetonissa sähkö- ja muut putkivedot tehdään rungon muurauksen jälkeen tekemällä koneellisesti urat tarvittaviin kohtiin. Työvaihe on helppo ja voit vielä tarvittaessa muuttaa vaikkapa pistorasian paikkaa tässä vaiheessa.

Talotekniikan asennuksen jälkeen tehdään lattioiden pintavalut, joiden sisään jää mm. vesikiertoisen lattialämmityksen kaapelit. 

Kun talonrakenteet ovat riittävästi kuivuneet, niin pinnoitustyöt voidaan aloittaa. Kevytbetoniseinät tasoitetaan ja "verkotetaan" kutistumahalkeamien estämiseksi. Koska kevytbetonituotteet ovat mittatarkkoja ja pintarakenne sileä, niin tasoitukseen kuluu muita kivirakenteita vähemmän tasoitetta. Tasoitetut seinät voit maalata, tapetoida tai vaikkapa tehdä trendikkäitä hiertopintoja eri laasteilla oman makusi mukaan.

Yläpohjan kevytbetonielementit ovat valmiit alustat esim. ruiskurappaukselle. Elementteihin voidaan myös upottaa helposti valaisimia.

Kosteat tilat tehdään niistä annettujen työohjeiden mukaan. Alustana karkaistu kevytbetoni on pesutiloissa turvallinen, sillä se kestää kosteutta. 

Karkaistu kevytbetoni on kiinnitysalustana kätevä. Materiaalilleon olemassa omat pitävät kiinnikkeensä ja esimerkiksi keittiökaapit voit kiinnittää ilman taustatukia haluamaasi paikkaan. Lisätietoa kiinnikkeistä >


Ulkoverhoilu ja pihatyöt 

Vaikka yleinen ohje on, että kivitalon ulkorappaus kannattaa tehdä vasta yhden lämmityskauden kuluttua talon valmistumisesta, ei se kevytbetonitaloissa välttämättä ole sääntö. Rakenteet voivat kuivua nopeamminkin, jos talvella on pitkä pakkasjakso, jolloin ilma on kuivaa tai kesällä pitkä poutajakso eikä rakenteita päästetä kastumaan pahasti ennenkuin ne ovat säältä suojassa. Pinnoitukseen sopiva rakennekosteus voidaan tarvittessa mitata Jämerän toimesta.

Kivitalojen ulkorappauksessa pätee sama sääntö, kuin sisätasoitetöissäkin: kaikki seinät "verkotetaan" tasoitetöiden yhteydessä kuivumisessa tapahtuvien hiushalkeamien estämiseksi.

Piha-alueiden suunnittelu kannattaa myös aloittaa ajoissa., jo rakennuslupakuvien tekovaiheessa. Silloin viherrakentamiseen ja tontin muotoiluun sopivat maamassat voidaan sijoittaa tontille niin, että ne eivät vaikeuta rakennustöitä. Ylimääräisiä maamassoja voidaan käyttää mm. rinnetontilla terassien tekemiseen. Kaunis kivitalo on parhaimmillaan, kun piha-alueetkin on viimeistelty ja valaistu hyvin!

 

Luonnospankki >

Katso ideoita omaan kivitaloosi.

Ota yhteyttä >

Tilaa Jämerän kivitalokirja tai pyydä lisätietoja